Jó hírt hozhat az ősz Bagodban

Reneszánsz nap Pusztaedericsen


LAKÓTELKEK – ISKOLAFELÚJÍTÁS – BÖLCSŐDEÉPÍTÉS

Jó hírt hozhat az ősz Bagodban

Nem örülnek, de bizakodnak Bagodban. A nemzeti iskolafelújítási program nemrég kihirdetett nyertes pályázói között ugyan nem szerepelt általános iskolájuk, de az ősz akár kedvező fordulatot is hozhat számukra, mert a jelentős túljelentkezés következtében a regionális fejlesztési tanácsoknak módjuk nyílik arra, hogy a közeljövőben további iskolaprojektek támogatásáról dönthessenek. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács számára 3,2 milliárd forintos keret áll rendelkezésre erre a célra.

Az iskolaépület előnytelen tagoltságát kívánják megszüntetni az átépítéssel.– Pályázatunk jó pontozást ért el az elbírálás során, de országosan sajnos csak 132 iskola felújítási programját támogatták. Előnyben részesítették az Alföldön található intézményeket a települések hátrányosabb helyzete következtében; valószínűleg ezen okból nem támogatták pályázatunkat – avatott a részletekbe Mogyorósi József, Bagod polgármestere.

– Reméljük, hogy a következő döntési körben a nyertesek között lehetünk, mert a Fekete István Általános Iskola rekonstrukciójának szükségességéhez nem férhet kétség. Az épület esztétikusnak nem igazán nevezhető megjelenése, a hozzáépített részek miatti előnytelen tagoltsága, a rendkívül kedvezőtlen energetikai mutatója egyenként is ok a mihamarabbi felújításra. Sajnos, az intézmény külső megjelenése is közrejátszhat abban, hogy már-már létszámgonddal küzd intézményünk is.

Mogyorósi József hozzáfűzte, kedvező döntés esetén 2009 nyarán valósítják meg az energiahatékonysági korszerűsítést is magában foglaló 200 millió forintos beruházást. A kiálló szárnyakat elbontják, és az így „megmaradt” épületrészt bővítik ki, valamint az utcafronti épületrészt is felújítják. Az intézményt modernizálják a 21. századi követelményeknek megfelelően: nyelvi labort, szaktantermeket létesítenek.

– Terveztük, hogy az óvoda felköltöztetését is belevesszük az iskolaprojektbe, de ezt a pályázat forráshiánya miatt egyelőre elvetettük. Képviselő-testületünk inkább úgy döntött, hogy az épületben bölcsődét létesít. A sportszobának jelenleg helyet adó helyiséget alakítanánk át erre a célra, a sportszobát pedig a volt szolgálati lakásba helyeznénk át. A szükséges bútorzat egy részét már ajándékba kaptuk német testvérvárosunktól, Heilbad-Heiligenstadttól, mintegy 800 ezer forint értékben.

Már látszanak a kialakítandó utcák és telkek.Sajnos, a bölcsőde kialakítására benyújtott CÉDE pályázatunk forráshiány miatt nem nyert támogatást. Településünk fejlődése, valamint a kismamák mielőbbi munkába állásának segítése miatt azonban úgy gondoljuk, hogy minél hamarabb szeretnénk megvalósítani a fejlesztést, mintegy 10–15 bölcsődei férőhelyet kialakítva. Az igényfelmérést már megkezdtük az érdekeltek körében.

A TEÚT pályázati kiíráson azonban sikerrel jártak. Az igényelt támogatási összeget megkapva a Szent Erzsébet utca teljes hosszát leaszfaltozzák legkésőbb október 15-ig. Az Ady utcai járda építésének terveit még az idén elkészítik, és ahogy pályázati lehetőség nyílik, beadják támogatási kérelmüket a beruházás megvalósítására. Ugyancsak pályázati lehetőségre vár a Zalalövőtől Bagodig már megépült kerékpárút folytatása a megyeszékhely határáig. Az új szakasz, mint korábban, a felszabaduló régi vasúti nyomvonal helyére kerül majd, tájékoztatott a polgármester.

– Építési telkeink már 2002-ben elfogytak. Az üres lakótelkek iránti érdeklődés, a település fejlesztése, lélekszámának növelése megkövetelte azonban, hogy lépjünk a dologban. Ezen elvárásnak megfelelően új településrendezési tervünkben lakótelkek kialakítását határoztuk meg: az első körben 22 új építési telek, a későbbiekben pedig további 70–80 telek létesíthető. A 22 telek kialakítását 2006-ban kezdtük el, és mára eljutottunk odáig, hogy hamarosan befejeződhet a közművesítés, és egy területen már megkezdték az építkezést.

Már épül egy családi ház az egyik új telken.A még tulajdonosokra váró összközműves telkek 900-tól 1344 négyzetméterig terjednek, áruk 3,5 és 3,95 millió forint között van. A letelepedni szándékozó érdeklődőket, vásárlókat szívesen várjuk önkormányzatunknál. El kell mondanom azt is, hogy a kialakítás sajnos nem ment minden zökkenő nélkül, nagyon sok egyeztetésre és tárgyalásra volt szükség, és sajnos kisajátítási eljárást is kezdeményeznünk kellett. Most, hogy már látszanak a kialakítandó utcák és telkek határai, remélem az érintett földtulajdonosok is úgy látják, hogy ez egy sikeres közös projektünk lesz.

Az új telkek létesítésével végre megvalósulhat Felső- és Alsóbagod összeköttetése is, amely már régi elvárás volt a képviselők részéről. A kitűzött fejlesztési célok megvalósításával – nevelési-oktatási intézményeink, útjaink, valamint a szolgáltatások fejlesztésével – ugyanis szebb és élhetőbb lakókörnyezetet szeretnénk biztosítani az itt élők számára. Ezért is gondoljuk, megérte családi házas telekkialakításba fektetni pénzt, amely nem kevés, ugyanis a közművesítés költsége házhelyenként közel 2,5 millió forintba kerül.

A polgármester az elkerülő úttal kapcsolatban elmondta, rendezési tervükben szerepel a beruházás. Az útvonal elkerüli a települést, csak a Vitenyédi utcát érinti kis részen. A legjobb megoldás az M9-es megépülése lenne, mert az a nagyobb átmenő forgalmat levezetné. A településen átvezető 76-os főút nagyon rossz állapotban van, a lakók szenvednek a nagy forgalomtól, ezért nagyon bíznak abban, hogy az út 11,5 tonnás teherbírásra való megerősítése mielőbb megvalósul.

– Büszkék vagyunk arra és reméljük, hogy nekünk is van némi szerepünk abban, hogy településünkön 138 bejelentett vállalkozás működik, az egyszemélyes vállalkozástól a 140 főt foglalkoztató cégig. Ennél fogva a munkalehetőségekkel általában nincs is gond, sokkal inkább problémát okoz a szakképzett munkaerő hiánya – mondta végezetül Mogyorósi József.

vissza az elejére


„IDŐSBARÁT ÖNKORMÁNYZAT” DÍJ

Reneszánsz nap Pusztaedericsen

Jól érzik magukat a szép korúak a gondozási központban.„Idősbarát Önkormányzat” Díjjal ismerték el Pusztaederics önkormányzatának idősekért vállalt példamutató tevékenységét. A díjat október másodikán a parlamentben vette át Gál Lászlóné polgármester és Kurucz Istvánné, a gondozási központ vezetője. Ezt megelőzően is volt mit ünnepelni a településen. Az önkormányzat karöltve a gondozási központtal korábban pályázatot nyert egy szabadidős és kulturális programsorozatra, amelynek soros rendezvényét, a reneszánsz napot szeptember 27-én tartották. A szép számú érdeklődőt programok sokasága várta.

– Újabb szervezeti változás előtt áll gondozási központunk. A 2004-ben létesített szociális intézményünk előbb nyolc településsel, jelenleg 31 településsel működik fenntartási társulásban Pókaszepetk központtal. 2009. január elsejétől egy még nagyobb közösséghez fog tartozni, mégpedig a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás által létesített TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézményhez. Az új intézményfenntartási társulásban közel nyolcvan – köztük Vas megyei – település működik együtt – kezdte a beszélgetést e bejelentéssel Gál Lászlóné polgármester.

– Egy kicsit tartunk a változástól, mert nem tudjuk, hogy mennyire változtatja meg a települések eddigi kialakult gyakorlatát. Kedvező viszont számunkra, hogy a létrehozandó három alközpont egyike körjegyzőségünk, Tófej lesz. Nagyon fontos szempont az is, hogy ugyanazon feltételekkel várhatóan valamennyi dolgozót átveszi az új szervezet.
A polgármester elmondta, mivel nagyon közel áll hozzá ez a szociális terület, szakemberként mindenképpen részt kíván venni a TÁMASZ munkájában. Ezért hamarosan megkezdi tanulmányait az államigazgatási főiskola szociális igazgatás másoddiplomás képzésén.

Sürgés-forgás az udvari konyhában, hogy senki se maradjon étlen.– E változásra készülve szerveztük meg közösen a gondozási központtal a reneszánsz napot, melyre meghívtuk a pusztaszentlászlói, a baktüttősi és a tófeji nyugdíjasklubokat. Ők nagyon sok finomságot készítettek, és senkit nem zavart, hogy nem a reneszánsz jegyében. A középkori időutazást inkább a programok szolgáltatták. A sportpályán lovagi tornát mutatott be a Fekete Hollók Rendje kaposvári hagyományőrző csoport.

Általuk elevenedett meg a reneszánsz udvari mulatság és a kor harcművészete. A gyerekeket címfestészet, kardforgatás, páncél- és fegyvertörténeti mustra várta, a közönséget a Botfai Citerazenekar és a Tófeji Szivárvány Dalkör is szórakoztatta.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Fókusz pályázatán nyert a település egymillió forintot a „Betekintés a reneszánszba” rendezvénysorozat megtartására; ennek negyedik állomása volt a reneszánsz nap.

– A kor felidézése a mesemondóversennyel kezdődött, amelyen a tófeji és söjtöri iskolások vettek részt. A gyermekek Mátyás király meséket mondtak. A következő esemény volt a körjegyzőségünk településein élő gyermekek számára szervezett hagyományos nyári tábor, amit ezúttal reneszánsz ruhába öltöztettünk. A Fekete Hollók Rendje tagjai vezették a programot.

Júliusban Visegrádon és környékén jártunk, és megtekintettük a nagyhírű palotajátékokat. A reneszánsz napot követően október 23-án falunappal összekötött gasztronómiai találkozóra várjuk a lakosságot és az érdeklődőket. A reneszánsz jegyében is tartjuk meg december és január hónapban a jeles napokat. Májusban pedig egy sportnappal zárjuk a rendezvénysorozatot.

Életre keltették a reneszánsz udvart.Pusztaederics önkormányzata negyedik alkalommal pályázott a szociális, valamint a önkormányzati szaktárca gondozásában meghirdetett „Idősbarát Önkormányzat” Díj elnyerésére. Ezúttal sikerrel jártak.
– Nagy örömmel vettük a díjat, amellyel egymillió forintot is nyertünk a helyi idősügyi tevékenység segítéséhez. Itt szeretnék köszönetet mondani áldozatos munkájáért Kurucz Istvánnénak, a gondozási központ vezetőjének, akivel együtt írtuk a pályaművet. Szociális intézményünkben szívvel-lélekkel fáradozunk azon, hogy a szép korúak életét megkönnyítsük, napjaikat szebbé tegyük. Legutóbb senior program zajlott, amely során különféle egészségügyi szolgáltatásokat vehettek igénybe az idősek. Rendszeresek a kirándulások és a kulturális programok.

A gondozási központ a közelmúltban kreditpontos továbbképzést szervezett a fenntartói társulás munkatársai számára, novemberben pedig mentálhigiénés képzést tart. Bognár Gyöngyinek, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat vezetőjének is megköszönöm a nyári tábor és számos gyermekpogram érdekében végzett munkáját. Nagyon örülünk annak, hogy körjegyzőségünkön, Tófejen megvalósulhatott az iskola energiahatékonysági korszerűsítése és felújítása a településünkön gáztárolót üzemeltető E.ON Földgáz-társaságoknak köszönhetően.

A fejlesztésekről szólva a polgármester megemlítette, Leader-pályázati támogatásból „utcabútorokat” helyeztek ki a szabadidőközpontba, ahol a 14 ifjúsági szálláshelyet magában foglaló épület mellé zuhanyzókkal egy vizesblokkot is kialakítottak. A folytatásban ugyancsak pályázati forrás segítségével egy játszóteret létesítenének, aminek a tervezését már megkezdték. A faluházban még az idén kicserélik a nyílászárókat, a több mint négymillió forintos beruházásra támogatást nyertek. A közösségi közlekedést segítendő, pályázatot nyújtottak be egy 20–22 személyes kisbusz beszerzésére. Az új jármű a szállítási feladatok praktikusabb koordinálására adna lehetőséget, mondta Gál Lászlóné.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu