Folklór a legjavából

Négy megye közösen ünnepel

Ombudsmani vizit


GÖCSEJ SZÜRETI FESZTIVÁL BECSVÖLGYÉN

Folklór a legjavából

Folklór a rendezvénysátorban, kézműves remekek, a saját kert és gasztronómia párosának bőséges kínálata a standokon. Mindehhez kitűnő idő és hangulat is párosult Becsvölgyén, a közelmúltban megrendezett Göcsej Szüreti Fesztiválon.

A „szegek“ egyik jellegzetes településén 1995 óta rendeznek szüreti fesztivált, melyet három évvel ezelőtt bővítettek ki vásárral és kiállítással. Mint mondják, három a magyar igazság. Nos ez teljesült, mert a harmadízben megtartott rendezvényen minden eddiginél több település vett részt. Tizenkilenc falu mutatta be élő hagyományait, standjaikon felsorakoztatva kézműves termékeiket, a kiskertekben megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket, a belőlük készített savanyúságokat, különféle italokat, lekvárokat, aszalványokat. Sokan magukkal hozták hagyományőrző kulturális csoportjaikat, hogy műsoraikkal szórakoztassák a rendezvénysátorban egybegyűlteket.

 A Göcsej Szüreti Fesztivált Mogyorósi József, Bagod polgármestere, a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Társulás alelnöke nyitotta meg, majd Magai Ágota, Becsvölgye polgármestere, a Göcsej Kistérségi Társulás elnöke köszöntötte a jelenlévőket a faluházban. Mindketten méltatták a rendezvény jelentőségét, amely élőben jeleníti meg a hagyományokat, és úgy tálalja azokat, mint a kistelepülések jövőjének egy-egy építőkövét.

A folytatásban megtekintették a „Szegek között – Göcsej örök“ című kisfilmet. A Kónya Zsuzsa térségmenedzser által élőszóval kommentált film szerves része volt a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Társulás az Európai Bizottság „Kiváló Európai Desztinációk“ programjára idén benyújtott pályázatának. Erről Szili-Fodor Dóra beszélt, aki emlékeztetett arra, hogy a Göcsej és a Zalavölgy, mint Magyarország egyik legjobb, élő hagyományokat őrző turisztikai desztinációja ezüst minősítést kapott ezen a kiíráson.

A zalaegerszegi többcélú társulás munkaszervezetének vezetője elmondta, a Göcsej Szüreti Fesztivált, mint ahogy a többi mikrotérségben megrendezett kistérségi vásárokat a Kalandozások a Zala völgyében című nyertes pályázatuk támogatta. Jelezte, e fesztiválsorozat kiemelkedő rendezvénye a becsvölgyei, amely szorosan kapcsolódik sikeres turisztikai pályázatukhoz. Nagy megtiszteltetés a 2008-as év második legjobb desztinációja eredmény (első Hortobágy), melynek jutalma médiamegjelenések, valamint, hogy Göcsej bemutatkozhat a Magyar Turizmus Zrt. standjánál az Utazás 2009. kiállításon.

A göcseji táj és hagyományok turisztikai szerepéről beszélt egyebek mellett előadásában Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója. Az érdeklődők ezt követően a felnőttképzésről hallhattak fontos információkat. Mindeközben megkezdődött a szüreti felvonulás. A vidám hangulatú menet időnként táncra perdülve végigjárta Becsvölgye utcáit, majd bevonult a faluház udvarára, ahol borversennyel, kóstolókkal és kulturális bemutatókkal folytatódott a szüreti vigalom.

vissza az elejére


AZ 1000 ÉVES NAGYRÉGIÓ JUBILEUMA

Négy megye közösen ünnepel

A Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Manninger Jenő hívta tanácskozásra a keszthelyi Festetics-kastélyba négy dunántúli megye önkormányzati, múzeumi és levéltári vezetőit, abból az alkalomból, hogy jövőre lesz ezer esztendős az a Szent István király által kiadott oklevél, amely az 1001 előtt létrehozott veszprémi püspök megye tartozékait veszi számba. A kerek évforduló tiszteletére együtt ünneplő Zala, Fejér, Pest és Veszprém megye közös, és különálló programsorozatot is indít, méltatva a közigazgatási egységek első írásos megjelenésének jubileumát.

A Szent István-kori Magyarország ezer évvel ezelőtti területi organizációját, a szomszédos egyházmegyék felállását rögzítő oklevél eredeti példánya elveszett ugyan, de az átírások közül legmegbízhatóbbnak a 713 évvel ezelőtti emlékként ránk maradt, Rajnáld tihanyi apát nevéhez köthető „okirat“ számít, amelyet az Országos Levéltárban őriznek.

A nemes jubileum méltó ünneplését előkészítő tanácskozás résztvevői szeretnék elérni, hogy olyan programok keljenek életre, amelyek tömegeket vonzanak és elérik a különböző korosztályokat is. Minden megye egy nagy attrakcióval készül, lesznek közös kiadványok, programfüzetek. A költségeket tekintve viszonylag szerény, ám megvalósításában sokak érdeklődését felkeltő programfolyamot interneten bonyolított históriás vetélkedők, virtuális kiállítások, megyetörténeti utazó tárlatok is színesítik majd.

Az ifjabbakat sportprogramokkal várják. A közös múlt tisztelete, az identitástudat őrzésének tradíciója hívta életre az egyeztető tárgyalást, amelyen döntés született arról, hogy jövő májusban Sólyon tartják a nyitóünnepséget, hogy azután augusztus 20-a körül Zalavár és a környék is átvehesse a „történelmi stafétát“. Később konferenciákat és egyéb kulturális rendezvényeket is tartanak, amelyek szervezéséhez pályázati forrásokat is felkutatnak.

vissza az elejére


Ombudsmani vizit

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a közelmúltban Zalaegerszegen és Nagykanizsán tartott panaszfelvételt munkatársaival, melynek eredményét a közelmúltban megyeházi sajtótájékoztatóján ismertette.

Elmondta: egy zalaegerszegi és öt nagykanizsai állampolgár élt a megyei panaszfelvételi nap lehetőségével. Kárpótlási, szociális, munkaügyi ügyekkel jelentkeztek, valamint a Magyar Államkincstárral és az APEH-hel kapcsolatos eljárást kifogásolták a panaszosok. Az adóhivatallal szembeni panasz egy vagyonosodási vizsgálat miatt történt. A bejelentő egyebek mellett azt sérelmezte, hogy elévülési időn túl kértek tőle bizonyos bizonylatokat.

Jelezte, a zalai esetek mindössze két százalékát teszik ki az országos ügyfélforgalomnak már évek óta, tehát „nem egy átlagon felüli sokat panaszkodó megyéről van szó”. A bejelentések jellege hasonló más megyékhez; ingatlannal, bírósággal, adózással, szemétszállítással és nagyobb beruházásokkal kapcsolatos problémák. Az ombudsmani intézmény 1995-ös felállítása óta közel 70 vizsgálatot folytattak Zalában, ebből mindössze három emelkedett ki súlya miatt, tette hozzá.

Szabó Máté beszélt arról is, hogy országosan az előző évhez képest öt százalékkal emelkedett idén panaszfelvétel-napi ügyfélforgalmuk. Ezt megelőzően csökkenés volt inkább tapasztalható a specializálódott panasztestületek megjelenése következtében.

Felhívta a figyelmet arra, hogy október elsejével hivatalba lépett az új zöldombudsman, így a környezetvédelmi ügyek már az ő hatáskörébe tartoznak. A bíróságok eljárását kifogásoló beadványok vizsgálatát számukra a jogszabályok nem teszik lehetővé, annyit tehetnek csupán, hogy a panaszokat átadják a Legfelsőbb Bíróságnak.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu