Szépülő falukép Gősfán

Stabil gazdálkodás

Jelentős pályázati siker

Megragadni a lehetőségeket


megújul a templom és a játszótér

Szépülő falukép Gősfán

Tovább szépül a falukép Gősfán két, önkormányzat által támogatott fejlesztésnek köszönhetően. Ezek közül egyik az 1902-ben Mazzag László és neje, Balogh Julianna hagyatékából felépült római katolikus templom külső rekonstrukcióját tette lehetővé, míg a másik beruházás új játszóeszközök beszerzését, növények ültetését és kerítés építését segítette elő a játszótéren.

– Mindkét pályázatot civilek adták be önkormányzatunk támogató közreműködésével és szervező munkájával, amely végigkíséri mindkét projekt lebonyolítását – mondja el érdeklődésünkre Farkas Tiborné, Gősfa polgármestere. – A régi játszótér felújítására a Gősfa Község Kultúrájáért és Fejlődéséért Egyesület 6,7 millió forint pályázati támogatást nyert el a Leader-programon. A fejlesztésnek köszönhetően új játszóeszközöket helyeztünk ki, a gyerekek biztonságát szolgáló kerítést építettünk, valamint új növényeket telepítettünk.

A projekt részeként nyolc új virágládát teszünk ki a faluban, egyúttal 70 mangólia fát ültetünk ki az egységes utcaképi megjelenés érdekében. A Gősfa Község Kultúrájáért és Fejlődéséért Egyesület közművelődési tevékenységével is szolgálja a települést, erősíti hírnevét, idén már határon túl is. Az egyesületen belül működő Gősfai Rozmaring Tánccsoport májusban fellépett Szarajevóban, az Eufor Hungarian Kontingent Butmir táborában a magyar nemzeti napon.

Az 1902-ben épült templomunk megújítása kapcsán felvettem a kapcsolatot a Szombathelyi Egyházmegyével, hogy egyházközségünk által beadott pályázatunk sikeres legyen. A Leader-programon 9,8 millió forint támogatást nyertünk. A kivitelezés során az épület szigetelése, a tetőszerkezet javítása, négy ablak, valamint a héjazat cseréje történik meg.

Jelenleg beruházás zajlik Csöngetmajorban is. A településrészen 23 millió forint költséggel szennyvízcsatorna épül ki, amit a Zalaegerszeg és környéke csatornahálózat fejlesztésére létrehozott önkormányzati társulás valósít meg. A gősfai önkormányzat kétmillió forinttal járul hozzá a beruházáshoz.

 – A Leader-programhoz önkormányzatunk is nyújtott be pályázatot. A temetőt bővítendően az új sírhelyek mellé egy sétányt szeretnénk kialakítani kandeláberekkel és növényzettel. Több mint hatmillió forintba kerül a beruházás, melyre támogatást várunk. Örömmel tölt el, hogy az elmúlt években, ha lépésekben is, de előre tudtunk haladni az itt élők megelégedésére.

Eredményes pályázataink révén jutott forrás infrastruktúra-bővítésre, kül- és belterületi utak rekonstrukciójára valamint lakossági szolgáltatások fejlesztésére. Úgy vélem, kijártunk egy utat. Van még tanulnivalónk, de nagyon sok hasznos tapasztalatot szereztünk, mely további közös munkánkat segítheti, ha bizalmat kapunk újra az önkormányzati választásokon – hangsúlyozta Farkas Tiborné polgármester.

vissza az elejére


Jól működő körjegyzőség kisrécsén

Stabil gazdálkodás

Ahogyan azt már megszokhattuk, ismét sikeres falunappal rukkolt elő Kisrécse önkormányzata. A Lókötő Fesztivál elnevezésű kétnapos rendezvény lovas versenyekkel indult – nem titok, hogy a település ezzel a kínálatában is helyet kapott lovas turizmus lehetőségeire szerette volna felhívni a figyelmet.

Tóth Lúcia polgármesterA falunapi programok idén azonban új helyszínen zajlottak: könyvtári normatív támogatásból, író-olvasó találkozók szervezésére épült az a fedett színpad, mely most a programoknak helyet adott. A falunap másik különlegessége az új, fából készült játszótér volt, melyet Nemecz Lajos veresegyházi alpolgármester készített saját kezűleg és ajánlott föl a település számára, és amelyet a láthatóan nagyon boldog gyerekek avattak fel önfeledt játékukkal.

A falunap sikere azonban nem az egyetlen siker Kisrécsén. Tóth Lúcia polgármester elmondása szerint hamarosan az átadás idejéhez érkezik a szennyvízcsatorna-hálózat programja – a szükséges források jelentős részét pályázati úton szerezhették be.

Az előzetes pontszámok alapján bízni lehet abban is, hogy a buszvárók, buszöblök felújítására, kialakítására beadott pályázattal is nyer a falu, így mód nyílik a település központjának rendezésére. Jelenleg zajlik a szintén pályázatból készülő Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér műszaki engedélyezési folyamata – a tényleges munkák jövőre indulnak.

– Az elmúlt négy év miatt sem kell szégyenkeznünk, úgy vélem – folytatta a polgármester. – Sikerült megoldanunk a Vöröskereszttel együttműködve az idősek gondozását, a bakónaki idősotthonnal karöltve meg tudtuk szervezni az ebédszállítást. Több ízben tudtunk élelmiszer-csomagokat osztani nemcsak a rászorulóknak, de szinte a falu minden lakójának. Megújult a településünk eszközparkja, az új gépekkel hatékonyabb a falu rendezése, szépítése. Virágosításba kezdtünk – igaz, ezt most a szennyvízberuházás némileg visszavetette.

A közmunka pályázaton éves szinten folyamatosan tudtunk foglalkoztatni munkanélkülieket. Jól, sőt példa értékűen működik a körjegyzőségünk, és ami nagyon fontos: stabil gazdasági helyzetet tudtunk teremteni. Az önkormányzatnak nincs hitele, a pályázati önerőket jobbára abból a pénzből finanszíroztuk, amit sem én, sem a képviselők nem vettek fel munkájukért – mondta.

A polgármester szerint a falu hatékony irányításában az ő számára komoly segítséget nyújtott a Polgármester Akadémia képzése, melynek elvégzése után most úgy érzi: még hatékonyabban és tudatosabban végezheti vállalt feladatait.

Tóth Lúcia szerint biztató előrehaladás mutatkozik a falu turisztikai fellendülésében is, és úgy látja: a rendezvényekkel, az idősekre, az iskolásokra való odafigyeléssel, a számukra szervezett programokkal sikerült jól működő közösségeket kovácsolni a faluban.
Mint mondta: tervek a továbblépésre természetesen vannak, ám ezeknek megvalósítása az októberi választás után kezdődhet.

vissza az elejére


400 millió településfejlesztésre semjénházán

Jelentős pályázati siker

Semjénházán 2011 tavaszán már elkezdődhet a volt általános iskola épületének közösségi házzá alakítása, ugyanis az önkormányzat többéves előkészítési és pályázati munka eredményeként az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakítása pályázaton 50 millió 864 ezer forint összegű támogatásban részesült. Ugyancsak hosszú várakozás előzte meg a helyi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését. Miután a közelmúltban végre megítélték a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás keretében megvalósuló beruházás uniós támogatási összegét, a kivitelezési szerződések aláírását követően 2011 tavaszán megindulhatnak a tényleges munkálatok.

– A csatornahálózat kiépítésével a település történetének legnagyobb jelentőségű beruházása valósul meg, amelynek kapcsán önkormányzatunk legalább 350 millió forint összegű támogatást kap uniós és állami forrásból – avat a részletekbe dr. Szirti Tibor, Semjénháza polgármestere. – Tavasszal kezdődhet meg a kivitelezés, párhuzamosan az integrált közösségi szolgáltató tér kialakításával. Az új közösségi házban könyvtár, teleház, a civil szervezetek számára irodahelyiségek kapnak helyet, a vállalkozások számára üzlethelyiségek vehetőek majd igénybe. Az elnyert összeg az első három évben működési támogatást is tartalmaz.

Az itt élők javára fordítandóan tervezik a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését is. Szeptember végére készülnek el a kiviteli tervek, melyek előfeltételei a pályázati projekt majdani beadásának. Támogatásban bíznak, hogy a szennyvízberuházás helyreállítási munkálatai után a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszert is kiépíthessék. Ha mindez megvalósul, a település utcái egységes és esztétikus közterületi jelleget kaphatnak.

Semjénházán az elmúlt négy évben megszépültek az intézmények, elsőként az orvosi rendelő épülete, majd 2008-ban a ravatalozó rekonstrukciója történt meg. Megújították a köztemető 1876-ban emelt kőkeresztjét, valamint az ugyancsak felújított sportöltöző szomszédságában tölgyfából készült játékelemekből álló köztéri játszóteret alakítottak ki. 2009-ben szintén sikeres pályázati támogatás tette lehetővé, hogy a postahivatal épületének felújításával és bővítésével civil és szolgáltató központot hozhassanak létre.

– A helyi lakossági szolgáltatásokat fejlesztendően 2007-ben kiépítésre került a csillagpontos kábeltelevíziós és internethálózat, a helyi temetőnél parkolókat alakítottunk ki. 2008-ban a faluházban történtek belső felújítások, 2009-ben a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit is megteremtettük. Idén helyreállítottuk a korábban megrongált „Akácos” pihenőhely elemeit, valamint lépéseket tettünk az Iván-hegy villamosenergia-hálózatának kiépítése érdekében.

Kedvező elbírálást kaphat az a kistérségi projekt, mely során megújulhatnak településünkön a buszmegállóhelyek is. Az elmúlt négy évben igyekeztünk támogatni a hátrányos helyzetű családokat is, „Bursa Hungarica” ösztöndíjpályázattal segítettük a felsőoktatásban tanulókat, és szintén évente óvoda-, iskolakezdési és beiratkozási támogatásokat nyújtottunk.

A szennyvízcsatorna-beruházás és az új közösségi ház feltételeinek megteremtése a mostani önkormányzati ciklus legjelentősebb eredménye, amely több mint négyszázmillió forint fejlesztési támogatás felhasználását jelenti Semjénháza számára. Az elkövetkező időszakban megvalósuló fejlesztések így évtizedekre fogják meghatározni a falu arculatát, és teszik még élhetőbbé a települést az itt lakók számára – hangsúlyozta dr. Szirti Tibor.

vissza az elejére


szentgyörgyvár

Megragadni a lehetőségeket

Ádovics István immár 16. éve polgármesterként irányítja a 340 lelkes Szentgyörgyvár életét. A Keszthelytől, Hévíztől és Kehidakustánytól is alig több mint 10 kilométerre, Zalakarostól 20 kilométerre fekvő zalahátsági település igyekezett minden fejlődési lehetőséget megragadni az elmúlt másfél évtizedben, így mára teljes egészében kiépített infrastruktúrával büszkélkedhet. A meglévő gondokon pedig -ilyen a nagyarányú munkanélküliség - önerőből nemigen tudnak, de megpróbálnak változtatni. A polgármesterként a helyhatósági választásokon újra, kihívó nélkül induló faluvezetőt a község mindennapi életéről kérdeztük:

– A falu legnagyobb foglalkoztatója a helyi önkormányzat. Jut munka a közmunkásoknak és a falugondnoki hálózat munkatársának is, de a munkaképes lakosok közül sokaknak kell ingáznia a távolságban viszonylag közel eső városokba. Ritkán járnak nálunk a buszok, a menetrendi egyeztető tárgyalásokon már azt is eredményként könyveltük el, hogy tovább nem csökkentették a napi 7-8-as járatszámot. Működik a Szécsényi Pince és van egy Lovarda is, ami ugyancsak munkalehetőséget kínál több helybélinek.

Nem könnyű a válságban lévő mezőgazdasági termelés helyzetén változtatni, és a falusi turizmus elindítása sem kecsegtet túl sok reménnyel, de a szép szőlőterületekkel övezett területünk még mindig része a történelmi borvidéknek. A borászat korábban nagyobb jelentőséggel bírt, manapság a termelők is egyre kevesebben vannak. A szőlőtermelés és borászat hírnevét leginkább a Bezerics-család pincészete öregbíti.

A község óvodásait falubusz hozza-viszi Sármellékre, az iskolásokat délutánonként ugyancsak a mikrobusz hozza vissza otthonukba a körjegyzőség szomszédos székhelyéről. A falugondnok segít a rászorulóknak, betegeknek, időseknek az ebéd, a gyógyszerek kiszállításában. Segítségével a szakorvoshoz, vagy kórházba jutás és bevásárlás sem jelent gondot. Kisebb környezet- és településközpont szépítő pályázatokat sikerült nyerni.

Az önkormányzat lehetőségeihez képest igyekszik anyagilag támogatni a civil szervezetek életét, működését is. A polgárőr egyesületnek közel félszáz aktív tagja van. Több rangos rendezvényt a civilekkel közösen szerveztünk. Szentgyörgyvár Község Önkormányzata és a Szentgyörgyvárért Egyesület immár negyedik alkalommal rendezett lovas napot szeptember középső szombatján, melyre több mint félszáz fogathajtót hívtak meg Forgács Zoltán főszervező, helyi lótenyésztő vállalkozó közreműködésével.

A település háromhektáros sportpályáján, a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete által szervezett lipicaikanca-szemlét meg is tartottuk. Tervbe vettük, hogy lesz akadályhajtás, csikós bemutató, fogatfelvonulás és vadászhajtás is, de a folyamatosan zuhogó eső miatt az utóbbi programrészek megszervezéséről le kellett mondanunk.

A rendezvényre a Dunántúl több megyéjéből, Somogyból, Veszprémből és Zalából vártunk paripákat, lovasokat és fogathajtókat, ám az időjárás ezúttal közbeszólt. Szeretném megköszönni mindenki közreműködését, aki segítette, támogatta a rendezvény lebonyolítását. A verseny számára kijelölt terület viszont alkalmas lehet országos versenyek lebonyolítására is, szeretnénk ezért, ha idővel profi versenyek helyszíneként is számba vennénk szeretett kis falunkat.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu