Értékteremtő közösség Kemendolláron

Minőségi búzatermesztők részére


partnerségben az önkormányzat a civil egyesületekkel

Értékteremtő közösség Kemendolláron

Jobban járt volna, ha otthon marad Döbrögi uraság, mert így megúszhatta volna a(z ismételt) verést. De a kíváncsiság Kemendollára, a szüreti felvonulásra hajtotta, egyenesen a felcserruhába öltözött Ludas Matyi elé. A kisbíró épphogy kidobolta a kiemelkedő eseményt, máris a deresen találhatta magát. Ludas Matyi, karjában a falugondnok 18 éves (!) libájával - huszonötöt ütött rá az ötletesnél ötletesebb jelmezekbe bújt felvonulók biztatására.

Ludas Matyi Kemendolláron járt – A vidám jelenet sokakat kicsalt az utcára.

– Tizedik alkalommal rendeztük meg a szüreti felvonulást, melyet most is nagy érdeklődés kísért a résztvevők körében, hatvanan öltöztek be különféle jelmezekbe. Úgy vélem, ezúttal sem kellett ötletért, ötletességért a szomszédba menniük a kemendolláriaknak, akik évről évre mindig kitalálnak valami újat. Ez alkalommal Ludas Matyi történetét vitték színre, kitörő sikerrel. A menet és az előadás látványa nemcsak a helyieket vonzotta az utcára, hanem az áthaladó autósokat is megállította, többen videóra is vették Döbrögi elnáspángolását – mondta Koronczi László, Kemendollár polgármestere.

 – A nagy sikerre való tekintettel megérdemlik, hogy név szerint említsük őket. Illés Zoltán alakította Ludas Matyit, Döbrögit Németh András, de ne feledkezzünk meg Lili bárónőről, Szabó Gyuláné , falugondnok 18 éves libájáról sem, aki szintén főszerepet játszott a történetben. A kisbíró alakját pedig Supák Sándor vitte színre. Örömünkre szolgált az is, hogy két új lovas fogattal bővült a szüreti menet, ami a hagyomány felelevenítését még szebbé, élőbbé tette.

A mulatság a szüret megkezdését hirdette, amelynek ideje idén egybe esik azzal az időszakkal, amikor egy másik munkáról, a település fejlődése érdekében végzett tevékenységről mérleget szokás vonni. A számadás aktualitását az önkormányzati ciklus vége adja.

– Az elmúlt tizenkét év legjelentősebb eredményének azt tartom, hogy olyan összetartó, együttműködő közösséget sikerült kialakítanunk, mely Kemendollár hétköznapjaiban és ünnepeiben egyaránt a legnagyobb szereppel bír. Köszönetünk jeléül a tavalyi falunapon a közösség két kiemelkedő civil szervezetének adhattunk át elismerést.

Tízéves fennállásukat is ünnepelve – a helyi vöröskereszt szervezetet és az önkéntes tűzoltó egyesületet tüntettük ki Kemendollárért díjjal. Az idei falunapon, melyen felavattuk a játszóteret és a közösségi parkot – ismét jutalmaztuk őket. A vöröskereszt az évi kétszeri véradás megszervezésével több mint harminc liter vért biztosít a zalaegerszegi véradóállomásnak.

Tűzoltóink – akikre a megyeszékhelyi hivatásos tűzoltóság is számít felszereltségük és tudásuk okán – idén második helyezést értek el a megyei önkéntes lánglovagok versenyén. Köszönet illeti a három éve alakult Hóvirág nyugdíjasklubot, melynek tagjai több mint harminc fellépéssel büszkélkedhetnek. Szintén nemcsak a helyi, hanem más települések rendezvényeit is színesíti műsorával a fiataljainkból álló Semiramis Tánccsoport. A programjainkon a Fiatal Családok Egyesülete is képviselteti magát.

A falunapon nem tudott jelen lenni Sabján Istvánné pedagógus, akit negyvenéves, kiváló oktató-nevelő munkájáért tüntettünk ki. A pókaszepetki általános iskola tanévnyitóján adtuk át neki az elismerést, amit meghatódva vett át.
A civil egyesületek és az önkormányzat pozitív együttműködésének egyik legjobb példája az a rendezvénysorozat, amely már tizenegy évre tekinthet vissza. Ez számokban kifejezve évi 18–20 programot jelent.

Minden esztendőben a Dollári esték nyitja meg a programok sorát a nyugdíjastalálkozóval, a civil szervezetek estéjével, a farsanggal és borversennyel, valamint különféle előadásokkal. Kemendi kápolna búcsúja, húsvéti ajándékkészítés, gyermeknap, a kistérségi túra- és főzőverseny (amelynek tavaly településünk adott otthont) folytatja a sort. Augusztus első vasárnapján tartjuk falunapunkat, szeptemberben a szüreti felvonulást, majd a télapóvárás, karácsonyi ajándékkészítés és a közös karácsonyi ünnep zárja a sort.

Az elvégzett önkormányzati munkát értékelve, még az előző testület fogott bele abba a munkába, melynek köszönhetően 12 évvel ezelőtt kiépült a vezetékes gázhálózat a településen. Ezt közel ezerháromszáz méter járda megépítése, az orvosi rendelő korszerűsítése, a kemendi és ollári temető rendbetétele, kerítésépítés, faültetés, a ravatalozók felújítása, valamint a volt kemendi iskola rekonstrukciója követte.

Karbantartották a hegyi utakat, szennyvízberuházást és belterületi csapadékvíz-rendezést valósítottak meg. Villamosították a harangokat, új buszvárókat helyeztek ki, ápolták a közterületeket, melynek kapcsán új közösségi parkot létesítettek. Itt kapott helyet az új játszótér, melyet a közösségi parkkal együtt az idei falunapon avattak fel – ünnepelve Kemendollár példásan tevékeny közösségét.

 – Ezen időszak alatt folyamatosan biztosítottuk az intézmények működtetését, a pókaszepetki körjegyzőség épületének, az iskola két épületszárnyának teljes rekonstrukciójában és egyéb felújítási munkákban vettünk részt. Hozzájárultunk a pókaszepetki és zalaistvándi óvoda fenntartásához. Itthon megújítottuk a volt Mesterházy-kastélyban működő faluházunkat, nyílászárókat cseréltünk, teraszán fedett szabadtéri színpadot létesítettünk.

Sabján Istvánné átveszi a kitüntetést Koronczi László polgármestertől.

A könyvtárral, a teleházzal és az állandó helytörténeti kiállítással „belaktuk” az épületet, melynek nagytermét is szeretnénk felújítani. A beruházás támogatására a közelmúltban pályázatot adtunk be. Immár harmadik autóval – mindenki megelégedésére – működik a falugondnoki szolgálat, és községünk biztonságára ettől az évtől településőrök is ügyelnek.

A polgármester elmondta, az önkormányzat működtetésében a pénzügyi stabilitásra törekedtek. Ennek érdekében szigorú és takarékos gazdálkodást határozott meg a képviselő-testület. Nyolc évig egyetlen fillért sem vettek fel tiszteletdíjként, az elmúlt négy évben is csak a minimum összeget. Ezek a megtakarítások értéknövelő, értékteremtő tényezőként hatottak a falu költségvetésére, hangsúlyozta a polgármester.

– „Legjobb tudásom szerint Kemendollár javát szolgálom” – a polgármesteri eskütétel szövegéből kiragadott mondat szerint igyekeztem végezni munkámat.a közösségek lehető legteljesebb bevonásával. Azt sajnos tudomásul kell venni, hogy egy falu életében egy évtizeden át, nem csak ünnepek, vigasságok vannak.

Szükségszerű, népszerűtlen döntéseket is fel kell vállalni az intézmények, szolgáltatások működtetése, a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében. Most az önkormányzati ciklus végén – szeretném megköszönni a képviselő-testület, a lakosság és a civil szervezetek segítő hozzáállását, jó szándékú, építő észrevételeit, és nem utolsósorban kétkezi munkáját, ami együtt hozzájárult településünk fejlődéséhez az elmúlt tizenkét évben – hangsúlyozta Koronczi László.

vissza az elejére


A Saatbau Linz Hungária Kft. búzafajtái

Minőségi búzatermesztők részére

A Saatbau Linz Hungária Kft. a Saatbau Linz osztrák piacvezető nemesítő és vetőmagforgalmazó cég magyarországi leányvállalata. Őszi búza fajtaválasztékunk az Antonius és Vulcanus fajtákkal bővül.

Az Antonius az osztrák piacon szereplő fajták között az egyetlen 8-as, legmagasabb minőségi kategóriájú prémiumfajta. Kiemelkedően magas a HL-súlya, a fehérje- és a sikértartalma. Azon termelők figyelmébe ajánljuk, akik tudatosan a prémium minőséget célozzák meg.
Aki Antonius termelésére adja a fejét, az szeresse a búzát! Akarjon neki mindent megadni, amit és ahogy megkíván, meg fogja hálálni.
A sikeres termesztéshez három döntően fontos technológiai elemet szeretnék kiemelni.

1. Az ajánlott vetőmagmennyiség 180-200 kg/ha. Ne vessük sűrűre! A fajtáink jelentős része szinte szög állapotban telel át, de tavasszal zsombékszerű bokrosodásnak indulnak a növények. A túl buja állomány nem csak megdőléshez vezethet, de a termésmennyiség és a minőség rovására is mehet. Azt azonban fontos kiemelni, hogy az Antonius az egyik legerősebb szárú búza, ami a magyar piacon előfordul.

Regulátor alkalmazása csak a legintenzívebb körülmények között ajánlott. A vetőmag mennyiségén megkésett vetés esetén ajánlatos emelni 10 százalékot. Az optimális vetésidő október 5-20-ig tart, de az Antoniust még december első napjaiban is el lehet vetni. Télállósága nagyon jó, kifagyást 4 éve, amióta Magyarországon termeljük, még nem tapasztaltunk.

2. Sikeres termesztésének kulcskérdése a megfelelő mennyiségű, megfelelő időben, osztottan kijuttatott tápanyag. Abból, hogy ősszel még kicsi a növény következik, hogy N-műtrágyát szinte alig, netán nem is szükséges kijuttatni. Általános ajánlatként bokrosodáskor 40-60 kg, szárba induláskor 30-60 kg, kalászhányáskor, minőség biztosításra 40-70 kg N hatóanyag kijuttatása javasolt.

E nélkül magas termést és jó minőséget nem lehet tőle elvárni. Ellenben olyan esetben, ahogy az idei szélsőséges évjárat is mutatta, 14–16 százalék körüli fehérjetartalom, 34–40 százalékos sikér és 5-6 tonnás stabil termésátlagok születtek. Ezen fajtáink esetében mi a minőséget helyezzük előtérbe, mint ahogy azt is kiemeljük, hogy elsősorban a jó csapadékellátottságú területekre ajánljuk. Esésszámuk magas, 300 felettiek és magas esésszámukat csapadékos nyáron is tovább tartják.

3. Végül fontos kiemelni az Antonius fusarium ellenállóságát. 2010-ben a fusarium nem csak minőségrontó tényező volt, de terméstizedelő hatása is volt. Nagyon látványos volt a fajtabemutatókon megfigyelni, hogy az ellenállóbb fajták, a sok sajnálatosan tönkrement fajta mellett, mennyire vonzották magukhoz a látogatókat. Szerencsénkre az Antonius minden esetben ezek között volt.

Csapadékos évjárat esetén illetve a minőség biztosítása céljából védekezést célszerű betervezni.
Fontos a kijutatott szer, a kijutatás időpontjának – virágzáskor – és a kijuttatás módjának helyes megválasztása.
Fel kell hívni a figyelmet a fémzárolt, jó minőségű vetőmag fontosságára.

Az Antonius eddigi sikere annak is köszönhető, hogy jó gazdák kezében van, akik nagyrészt fémzárolt, ellenőrzött magot használtak, hiszen a fajta még nem volt elterjedt és a vetőmagszaporítást igyekeztünk a valós igényekhez igazítani. Így aztán még nem is romlott le annyira. Remélhetőleg az idei év tragédiáiból okulva többen meggondolják a visszafogott és „fekete szaporításokból” származó mag elvetését.

Az Antoniust 4 éve termesztjük, évről évre növekvő területen. 2010-ben 5 tonna körüli terméseredményeket produkált és tonnánként 38–50 ezer forintért sikerült a gazdálkodóknak értékesíteniük. Azt hiszem az idei évben ez sikernek nevezhető.

Próbálja ki Ön is!

Ha Antoniust vet, a magERŐ Önnel lesz!

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu