Fókuszban a változások

Tisztújítás

Megszépül a temető


bővül a mura–dráva eurorégió

Fókuszban a változások

2010. szeptember 27., Bak. – Az időjárási anomáliákhoz, a terményárak és devizaárfolyamok hektikus ingadozásaihoz, a gazdasági és politikai környezet változásaihoz való nagyfokú alkalmazkodás létkérdés a mezőgazdasági vállalkozások számára. A fenti téma köré szerveződött a Baki Agrocentrum Kft. mintegy 300 fő részvételével lezajlott hagyományteremtő rendezvénye, az I. Szántóföldi Szezonnyitó.

Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője bevezető előadásában kifejtette: „A változások egyben kihívások is, melyekre közösen kell megoldást találnunk, termelőnek és integrátornak.“

Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára

A Baki Agrocentrum Kft. szolgáltatásainak bővítésével és továbbfejlesztésével reagál a kihívásokra, a múltban szerzett értékek, emberi és szakmai kapcsolatok továbbvitelével. A partnerek szakmai igényeihez történő alkalmazkodás jegyében a Zala megyei integrátor a szántóföldi növénytermesztők szakmai centrumaként működik tovább, ezt fejezi ki a vállalat új arculata is.

Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a magyar agrárstratégia új irányvonaláról szólt. Mint mondta, a feketegazdaság visszaszorítása érdekében az alapvető élelmiszerek és a gabonafélék áfájának csökkentését javasolja a szakminisztérium. A kormány szeretné gyarapítani a vidéki munkahelyek számát, fellendíteni az állattartást, növelni az agrár- és élelmiszergazdaság versenyképességét.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője kifejtette: a kormány elkötelezett a termelők támogatásában, és abban, hogy a vidék, a falu megmaradjon. Az eseményen Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetsége főtitkára a gabonapiac helyzetéről és trendjeiről tartott előadást. Pájtli Péter, az Agrárgazdasági Kutatóintézet olajnövény piaci szakértője az olajos növények drasztikus áremelkedésének hátterében álló tényezőket elemezte.

A termelőket is érintő makrogazdasági környezet 2011-ben várható változásait Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője mutatta be. Az előadásokat Dr. Birkás Márta egyetemi tanár, az MTA doktora zárta, a talajok őszi „gyógyításával“ kapcsolatos tanácsaival.

– „Nincsenek csodák. Ne keresse senki a legjobb árakat, hiszen az, hogy melyik volt a legjobb ár, csak utólag derül ki. Most magasak a terményárak, de innen nagyot zuhanhatnak, a piac ugyanis kiszámíthatatlan. Épp ezért, ha adódik egy olyan üzlet, amivel nyereséget realizálhatnak, nem tanácsos elszalasztani azt.” – adott útravalót végül Balogh Ádám, a Baki Agrocentrum Kft. terménykereskedelmi üzletág vezetője. A rendezvényen elhangzott előadások letölthetőek a Baki Agrocentrum Kft. új honlapjáról: www.baki-agrocentrum.hu

Telt ház a szántóföldi évadnyitón.

Az I. Szántóföldi Szezonnyitó rendezvény házigazdája, a Zala megyei központú Baki Agrocentrum Kft. integrátorként jelentős kukorica-, repce- és gabonatermelést finanszíroz a régióban. A fő tevékenységi körébe tartozó műtrágya-, növényvédőszer-, vetőmagforgalmazáshoz kapcsolódóan a cég szakemberei a gazdálkodó igényeire szabott technológiák kidolgozásával támogatják a hatékonyabb termelést.

A terménykereskedelmi üzletág széles körű nemzetközi kapcsolatai, illetve a vállalkozás akkreditált gabonalaboratóriuma lehetővé teszik, hogy a Baki Agrocentrum Kft. a legoptimálisabb terményértékesítési lehetőségeket biztosítsa termelő partnerei számára.

A zalai cég a szántóföldi növénytermesztők szakmai centrumaként az aktuális agronómiai, gazdasági és piaci információkat rendszeresen szervezett agrárfórumok, gazdaestek, fajtabemutatók keretében osztja meg partnereivel. Idén ősztől ezek a szakmai információk a www.baki-agrocentrum.hu weboldalon is elérhetővé vállnak.

vissza az elejére


Tisztújítás

A Pacsa és Térsége Többcélú Kistérségi Társulásnál

A Pacsa és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás újra Vigh Lászlót, Felsőrajk polgármesterét, országgyűlési képviselőt választotta elnökének a pénteki tisztújító ülésén, helyettese dr. Koczpek Csaba, Zalaszentmihály polgármestere lett.

A Társulási Tanács döntött a Pénzügyi bizottság és a 2 ágazati bizottság tagjairól is. A Pénzügyi Bizottság elnöke Bóbics József, a két tag dr. Farkas Ágota és Sifter Péter lett. A Humánpolitikai Bizottság elnöke Henczi Béla, a két tag Gazdagné Gecse Anna és Molnár Gyula lett. A Területfejlesztési Bizottság elnöke Dancs Szilveszter Zoltán, a két tag Kocsis Ferencné és Csiszár Lajos lett.
A 2007-ben alakult pacsai kistérséghez 20 település tartozik, melyek közül az októberi választások során 7 településen választottak új polgármestert.

vissza az elejére


nagybakónakon

Megszépül a temető

Nagybakónak önkormányzata az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaptól falumegújításra és -fejlesztésre igénybe vehető támogatás jogcímre nyújtott be kérelmet. A pályázat Nagybakónak főútvonal melletti temetőépület és környezetének felújítását foglalja magába.

A nagybakónaki temető felújítása azért szükséges, mert a ravatalozó és a temető jelen állapotában sem a közegészségügyi, higiéniai, sem a XXI. századi esztétikai követelményeknek nem felel meg. A népesség korösszetételénél fogva érzékeny az elmúlásra, az emlékezésre és a halottak tiszteletére, ezért a település lakói részéről régóta erős igény mutatkozott a fejlesztés végrehajtására – mondta Molnár Józsefné polgármester.

A közel 8 milliós értékű projekt munkálatai 2010. szeptember 20-án kezdődtek el és várhatóan október végégig fejeződnek be. A Vidékfejlesztési Alaptól elnyert 5.119.171 forintot az önkormányzat 2.867.495 forinttal egészíti ki.
Az igényelt támogatást a külső felújításra és a környezet rendbe tételére fordítják.

A belső átalakításokat az önkormányzat saját erejéből végezteti el. A fejlesztés eredményeként kívülről megújul a ravatalozó, és megtörténik az épület teljes akadálymentesítése. Rámpa és korlát épül, parkoló létesül külön a mozgáskorlátozottak részére is. A temető kerítése és a járda is felújításra kerül.

A település önkormányzata elkötelezett a helyiek jólétének emelése iránt, ezért minden erejével azon dolgozik, hogy a szolgáltatásokat a lehető legmagasabb szinten biztosítsa. Környezeti szempontból a temető felújítása hozzájárul a rendezett településképhez, a temetkezési kultúra fennmaradásához. A fejlesztéssel kulturált, a közegészségügyi, de egyúttal a kegyeleti elvárásoknak is minden tekintetben megfelelő ravatalozó jön létre.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu