X. Országos víziközmű szerelőverseny Hévízen

Biogáz a gépjárművekbe


az 50 éves jubileumát ünneplő zalavíz zrt. szervezésében

X. Országos víziközmű szerelőverseny Hévízen

Az országos szerelőverseny a víziközmű szakma egyik legrangosabb hagyományőrző, a tradíciókat tisztelő rendezvénye, ami túl azon, hogy jelentős mértékben növeli a szakma presztízsét, évről évre nagy érdeklődésnek is örvend. A Magyar Víziközmű Szövetség tagvállalatai számára immár tízedik alkalommal Hévízen, szeptember végén és október elején megrendezett kétnapos verseny szervező házigazdája az idén ötvenéves jubileumát ünneplő Zalavíz Zrt. volt. A verseny – amelyre az ország különböző részeiről összesen 33 csapat nevezett – célja a vízellátás területén dolgozó szakemberek elméleti és gyakorlati felkészültségének megmérettetése, hivatásszeretetének, szakmai elkötelezettségének erősítése, a szakma társadalmi elismertségének növelése, továbbá a szakmai kapcsolatok ápolása volt. A verseny központi helyszíne a Hotel Danubius Health Spa Resort Hévíz Szálloda.

Dr. Burján Richárd, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója a rendezvény szervezésével kapcsolatban kiemelte: öröm és megtiszteltetés, hogy a tavalyelőtti győzelemre és a tavalyi második hely megszerzésére, illetve az elmúlt években nyújtott kimagasló teljesítményre tekintettel házigazdaként otthont adhattak a szakma legrangosabb versenyének.

Az külön öröm, hogy idén a rendezvény tízéves jubileumával együtt a zrt. félszáz éves fennállását is ünnepelhetjük. A mintegy háromszáz fő részvételével tartott verseny során bemutatkozási lehetőséget biztosítunk olyan cégeknek, vállalkozásoknak, amelyek a legkorszerűbb technológiák kínálatával járulhatnak hozzá a szakszerű és sikeres munkavégzéshez.

Az elnök elmondta: a hazánkban működő mintegy 400 szolgáltató közül a 33 legjelentősebbnek számító társaság jelentkezett a versenyre, szinte teljes egészében lefedve az ország területét. A versenyt azért is tartják fontosnak, mert a vízügyi szolgáltató cégek az ügyfélszolgálatot is ideértve legelőbb a hibaelhárítási szerelés ürügyén kerülnek kapcsolatba a fogyasztókkal. Ezért kell kiválóan teljesíteniük. A lakossági elvárások folyamatosan nőnek.

Ma már az egymással versengő gazdasági társaságok piacán nem lehet hatósági szerepkörben tetszelegni. A cégek fókuszában a fogyasztó áll, ezért fontos a kitűnő felkészültség a gyors, alapos hibaelhárításra. Az elméleti teszteken kommunikációs, jogi, környezet- és vízvédelmi kérdéseket is meg kell válaszolni. A szolgáltatóknak azért jó lehetőség a részvétel a rendezvényen, mert versengésre sarkallva felmérhetik, hogy hol tartanak, de jó a fogyasztónak is, mert az ő kényelmének, elégedettségének megteremtése a fő cél.

A győztes dél-zalai csapat.

A Zalavíz Zrt. egyébként 124 településen – köztük a megyeszékhelyen és Lentiben – közel 120 ezer lakost lát el szolgáltatásaival. A vízellátás és csatornaszolgáltatás mellett csatornatisztítást, vízmintavizsgálatot, kútjavítást, bontás nélküli hibahely-meghatározást, települési folyékonyhulladék-szolgáltatást, csapadékcsatorna és árvízvédelmi berendezések karbantartását is vállalja.

A legújabb fejlesztés pedig a szeptember 22-én átadott biogáz üzemanyagtöltő állomás. A szennyvíziszap újabb felhasználási lehetőségeként, próbaüzemben a keletkezett biogáz tisztítása során földgáz minőségű üzemanyag tölthető a földgázüzemű gépkocsikba.

A minőségi szolgáltatási színvonal biztosítását és a minőségi munkavégzést kiemelten, a hazai és nemzetközi szabványoknak való megfeleléssel kezelő Zalavíz Zrt. mind az ivóvízminőség, mind a modern műszaki technológia tekintetében arra törekszik, hogy európai színvonalú szolgáltatást tudjon nyújtani. Törekvései eredményességét bizonyítják az elnyert díjak is, úgymint a Nyugat-dunántúli Regionális Minőségi Díj, vagy éppen az uniós „Recognised for Excellence” díj.

ZalaVíz néven 300 méter mélységből származó, magas ásványianyag-tartalmú, ízletes, szénsavas ásványvizet is palackoztak elsősorban saját és más cégek részére, védőitalként történő felhasználásra. Gazdaságossági szempontok motiválták a céget arra, hogy a terméket kiskereskedelmi forgalomba is bevezessék.

Ányos József, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke a rendezvény beharangozása apropóján tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a Zalavíz Zrt. az elmúlt években kitűnően szerepelt a szerelői megmérettetéseken, így kiérdemelte a mostani verseny megszervezésének lehetőségét, amit nagyon magas színvonalon, ideális feltételek biztosításával teljesítettek.

Mint mondta, a húszéves szövetség három fő tevékenységi körre fókuszálva hajtja végre feladatait. A legfontosabb a szakma társadalmi elismertségének növelése; a második a hathatós érdekérvényesítés, érdekképviselet; a harmadik pedig a szakmai közösség erősítése.

Sokan nem azon dolgoznak, hogy az egészséges, jó ízű magyarországi vezetékes víz jó hírét, elismertségét, társadalmi megbecsültségét vigyék, ezért kell a „csapvíz” elismertségét mielőbb elfogadtatni.
Nehéz csatát vívni, hadakozni az ásványvízipari lobbival és a különféle házi víztisztító berendezéseket forgalmazó cégekkel, vállalatokkal azért is, mert utóbbiak marketingköltsége egy-egy nagyobb vízmű cégnek az éves árbevételével vetekszik.

Sugárzó egészséggel megáldott fiatal hölgyekkel óriásplakátokon könnyű hirdetni, hogy egészséges az, ha ásványvizet iszol. Azt nehezebb reklámozni, hogy igyál vezetékes vizet, hisz a mi vízdíjaink nem az áruházak polcain mérettetnek meg, hanem sokszor politikai küzdőtereken, vagy önkormányzati testületi üléseken kell megvitatni a víz árát – hangsúlyozta ki a vezető szakember.

A fogyasztó sokszor nem drágállja az 50–120 forintos másfél literes ásványvizet, de a csapból kiengedett ötvenfilléres vizet sokallja, pedig a köbméterdíjért ezer liter egészséges ivóvizet kap. A szakmai hitelesség kivívása elengedhetetlen. Fontos, hogy ne csak az igazgatók, főkönyvelők cseréljenek időről időre tapasztalatot, de a fizikai munkát végzők, a csőszerelők, vízhálózat-szerelők is megmutathassák, hogy milyen gyors, megbízható és precíz munkavégzésre képesek a mindennapokban, mennyire ismerik jól az új, korszerű szerelési anyagokat, szerszámokat, technológiákat.

Az elnök megjegyezte: a szakma anyagfelhasználása sokat változott az elmúlt években. Eltűntek az azbesztcement csövek, az öntöttvas és horganyzott csövek, helyettük a hosszú élettartamú polietilén csövek jöttek divatba. A korrózióra érzékeny szerelvények sem igen léteznek már. A magyar vízpiac nyitott a világ felé. Hazai gyártás – fájdalom – nincs, ezért az anyagokat a világpiacról kell beszerezni.

Tapasztalat, hogy nem a legolcsóbb termék számít hosszú távon is olcsónak. A vízdíjak nem mindig nyújtanak fedezetet arra, hogy a legjobb minőségű anyagokat sikerüljön beépíteni. A versenyre érkezett cégek sokat küzdöttek a saját önkormányzataikkal azért, hogy ők jó minőségű, korszerű, megbízható anyagok beépítésével szavatolják a tartósságot, üzembiztonságot.

– „Az előzőleg szervezett versenyeredmények igazolják, hogy a honi víziközmű-szolgáltatás igen jó kézben van” – állította dr. Papp Mária, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára. Mint jelezte, a korábbiaktól eltérően a verseny első napján az ivóvízhálózat-szerelési gyakorlati feladatok megoldására került sor, a második napon ivóvíz elméleti teszt, szponzori előadások és tesztek következtek.

A feladatok megoldásához vízhálózat-szerelői tapasztalat valamint az ehhez kapcsolódó fontosabb jogi, munkavédelmi, környezetvédelmi és fogyasztói tájékoztatási ismeretek voltak szükségesek. Az ügyesebbek tagszervezeti háziversenyeket szerveztek az eredményesebb szerepléshez.

A versenyre cégenként háromfős csapatok nevezhettek ebben az évben is. A feladatok teljesítéséhez vízhálózat-szerelői tapasztalat, valamint az ehhez kapcsolódó fontosabb jogszabályi, munkavédelmi, környezetvédelmi és fogyasztói kapcsolatokra vonatkozó ismeretek voltak szükségesek.

Az első napon a Sport utcai pályán zajlott a gyakorlati verseny, ahol szabadtéren és egyidőben, valamennyi csapat számára azonos szerelési feladat végrehajtása volt a cél. A kijelölt munkaterületeken a normaidő szerinti teljesítés: a kiírás alapján készre szerelt, fertőtlenített, nyomáspróbázott szerelés értékét kettőszáz pontban határozták meg.

A szerelés szakszerűsége tehát 200, a munkabiztonság szabályainak betartása, a megjelenés 18, a munkakörnyezet, a munkaszervezés, a szerszámhasználat 15, a szerelési vázlat 10, a csapatok kommunikációja 10 pontot ért. Előkerültek a szakma mindennapjaiban gyakorta használt, nélkülözhetetlen eszközök: a csavarhúzó készletek, csillag-villás kulcsok, csőmenetmetszők, csővágók, csővégrézselők, fareszelők, fémfűrészek, imbuszkulcsok, kalapácsok, a kombinált – svéd- és vízpumpafogók, kések, lapos vésők, mérőszalagok, megfúró szerszámok és még a tábori csősatu is. Az elméleti felkészülést ajánlott szakirodalom és a különféle (vízellátási, munkavédelmi) oktatási segédanyagok segítették.

Az 55 kérdésből álló elméleti teszt kérdései 1–2 pontot értek, az elérhető maximális pontszám száz pont volt. A versenyzőknek a vízgazdálkodásról szóló törvényt, de a közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről szóló kormányrendelet egyes vonatkozásait is ismerni kellett. Topon kellett lenni a mérésügyről szóló törvényben, és nagy hangsúllyal estek latba a munkavédelemmel kapcsolatos követelményrendszerek.

Tisztában kellett lenni az útügyi műszaki leírásokkal és a közutak forgalombiztosítási követelményeivel.
Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló kormányrendelet egyes vonatkozásairól is számot kellett adniuk, de nem maradhattak el a hálózatszerelő tevékenységhez kapcsolódó fontosabb szabványok ismeretében sem.

Rákérdeztek a vízgazdálkodás, vízellátás egyes szakkifejezéseinek és fogalmainak jelentéstartalmára és a közüzemi, vízellátási és csatornázási tervek rajzjeleit is illő volt hiánytalanul ismerni. A fogyasztói vízbekötésekkel és ivóvízellátással, a csővezetékek névleges, üzemi és próbanyomásával kapcsolatos, a csővezetékek tisztításával, fertőtlenítésével összefüggő szabványokat is precízen kellett tudni.

A verseny szakszerű és zavartalan lebonyolítását ötfős zsűri kísérte végig, akik biztosították a résztvevő csapatok teljesítményének egységes és objektív értékelését. A szakmai verseny helyezettjeit a zsűri az elméleti és a gyakorlati versenyek összesített pontszáma alapján határozta meg. Az eredményhirdetésre és a díjak átadására a záróünnepségen került sor. A verseny végeredményét Szekeres István, a zsűri elnöke ismertette.

Az összesített versenyben harmadik helyezett lett a Szegedi Vízmű Zrt. csapata, második helyen végeztek a Heves Megyei Vízmű Zrt. szakemberei, míg a nyertesnek járó kupát egy zalai csapat, a Dél-zalai Vízmű Zrt. csapata vitte haza Nagykanizsára.

Az ismeretfejlesztés és a tanulás ösztönzése céljával meghirdetett szerelőverseny kiváló alkalmat kínált a kapcsolatépítésre, és lehetőséget biztosított a kikapcsolódásra. Így lesz ez jövőre is, amikor az idei második helyezett csapat Egerben fogja megszervezni a versenyt.

vissza az elejére


A zalavíz zrt. és az önkormányzati társulás
újabb beruházása európában egyedülálló

Biogáz a gépjárművekbe

A Zalavíz Zrt. telephelyén található létesítmény a cég saját beruházásából, illetve európai uniós támogatásból épült, melynek összköltsége eléri a 170 millió forintot. Környezetkímélő jelentősége nem csak a szennyvíziszap újrafelhasználásában nyilvánul meg, hiszen a biometán alapú üzemanyagot használó gépjárművek károsanyag-kibocsátása is sokkal alacsonyabb, mint a benzin- vagy dízelmeghajtású társaikénak.

A biogáztöltő kút szeptemberi átadásán dr. Burján Richárd, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a Szabadics Zrt. által vezetett konzorcium kivitelezésében készült beruházás kapcsán épült szennyvíziszap-rothasztó tornyok biogázt termelnek, amit Magyarországon egyedülállóan a mindenkori energiaárak és a technológia függvényében többféle módon használhatnak fel.

Lehetőség van a szennyvíziszap energiatartalmának hasznosítására a gázmotorokban, ahol villamos áramot termelhetünk, így csökkentve a szennyvíztisztító telep villamosenergia-fogyasztását. A rothasztótornyok, a kezelőépület fűtését közvetlenül a kazánokban elégetett biogázzal is biztosíthatják.

– Saját autóink nagy részét – mintegy száz darab gépjárművet – szeretnénk elsőként átállítani a bioüzemanyagra. Megteremtettük a lehetőségét annak, hogy a városi közműcégek autói, később pedig a városi közlekedés autóbuszai is csatlakozhatnak a környezetkímélő tankoláshoz. Kereskedelmi hasznosításban rövid és középtávon nem gondolkodunk, de a távlati elképzeléseink között szerepel a bioüzemanyag kereskedelmi forgalmazása – fogalmazott dr. Burján Richárd.

Az ünnepségen Rigó Csaba, a beruházó társulás elnöke örömét fejezte ki, hogy az Európai Unió Kohéziós Alap támogatásával felújították a szennyvíztisztító telepet, és a szennyvízkezelési program során lehetőséget kaptak egy második ütemre is. Ennek keretében valósult meg a kiegészítő beruházás, amely során tisztább biogázt, vagyis zöldenergiát állíthatnak elő.

Gyutai Csaba alpolgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat ökovárosban gondolkodik. Ez azt jelenti, hogy Zalaegerszegen teljes körű szelektív hulladékgyűjtés legyen, ásványvízminőséggel azonos értékű ivóvizet ihasson a lakosság, és a városban a lehetőség szerint rendelkezésre álló megújuló energiákat újrahasznosítsák.

– A pózvai kórházban a geotermális energia felhasználására van már példa, most pedig egy olyan létesítményt avattunk, ahol a szennyvíziszapból biogáz képződik, és ezt többféleképpen is fel tudják használni – mondta az alpolgármester. Hozzátette: amennyiben olyan mértékű gázmennyiség keletkezik, akkor van lehetőség a városi tömegközlekedés autóbuszaira is kiterjeszteni a kímélő bioüzemanyagot.

– Közép-Európában ezt a felhasználási módot először Zalaegerszegen vezettük be, és örülök, hogy elsők tudtunk lenni – fogalmazott Gyutai Csaba.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu