Fánkkarnevál a javából

Elfogadták a megye költségvetését

Uniós beruházás

Online jelentkezés


a múlt és a jelen értéktára zalaapátiban

Fánkkarnevál a javából

Pazar kínálat jellemezte az ötödik alkalommal megrendezett farsangi fánk karnevált Zalaapátiban; a formában, ízesítésben és díszítésben ezerféle változatot mutató finomságok láttán sokan gondolhatták azt, hogy „mindent meg akarok kóstolni.” Ahogy az előző években, úgy idén is kitettek magukért a nevezők, akik nemcsak a közönség, hanem a szakmai zsűri elismerésére is pályáztak.

– Kicsit izgultunk a havazás miatt, sajnos két településről nem is tudtak eljönni. Így tizenkét csapat versengett a győzelemért, a helyiek mellett a környező településekről érkezettek – mondja Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere. – Elég csak körülnézni, a bőséges kínálat ismét magáért beszél, a lányok-asszonyok ügyességét és kreativitását dicséri. Igazán kitettek magukért, kistérségünk legkisebb községéből, Vállusból például tizenötféle fánkkal neveztek be. Most már kijelenthetjük, hagyománnyá vált a fánkkarnevál, mely része értéktárunknak. Ezzel az elnevezéssel most indítottuk útjára uniós projektünket. Üzenete az, hogy minden ilyen rendezvény még értékesebbé teszi a településünket, egyúttal azokat is, akik eljönnek hozzánk megmutatni saját értékeiket.

– Ez már az ételkészítés tudománya. Amit itt látunk, az óriási tudás és kreativitás, ami az asszonyok kezében és fejében van. Az ételkészítés tudománya, a mesterség, ami anyáról lányára száll. A régi, hagyományos ételeink gasztronómiai kultúránk részét képezik, ennélfogva a fánkkarnevál jelentősége a hagyományok őrzésében és tiszteletében is megmutatkozik – hangsúlyozta Vigh László országgyűlési képviselő, a zalaegerszegi választókerület elnöke.
– Mindegyik különleges a maga nemében, van édes és sós ízesítésű, hagyományosan és reform módon készített. Talán, ami mégis egyedibb, az a tonhalas burgonyafánk, de különlegesnek számít a dorongfánk is – ajánlotta kínálatukat Herczeg Tamásné Vállus csapatából. Harmadik alkalommal vettek részt a versenyen, dobogós helyezésekkel és különdíjakkal büszkélkedhetnek.

– Előbb egye meg, hogy tudja, miről beszélünk – szólított fel Szabó Lászlóné a helyi szociális otthon csapatából. Hattyúalakra formált fánkot kínál, ami tulajdonképpen képviselőfánk. – Tejjel nem lehet könnyű habot csinálni, csak vízzel. Nincsen túlbonyolítva, ez a krém így finom a maga egyszerűségében. Édesanyáink és nagymamáink is így készítették.
– Tizenháromféle fánkot sütöttünk. A hagyományos mellett készítettünk túrófánkot, rózsafánkot és joghurtos ízesítésűeket. Gondoltunk a férfiakra is. Nekik ajánljuk a sonkás, fokhagymás és burgonyás fánkunkat – mondta Dely Istvánné, az iskolai szülői munkaközösség csapatából.

vissza az elejére


elfogadták a megye költségvetését

Zöld Zala

A közgyűlés 803.306 ezer Ft-os összeggel elfogadta 2013. évi költségvetését, amely a megyei területfejlesztéshez szükséges pénzeket tartalmazza a tavalyival megegyező mértékű állami támogatás mellett.

A megyegyűlés megtárgyalta és elfogadta Zala Megye Területfejlesztési Koncepciója javaslattevő fázisának munkaanyagát, amely meghatározza a megye jövőképét és az ennek eléréséhez szükséges célrendszert.
Manninger Jenő elmondta, hogy a most megfogalmazott jövőkép szerint Zala megye a „Zöld Zala” programra építve, gyógy-turizmusra, egészségturizmusra, ipari, logisztikai és mezőgaz-dasági fejlesztésekre támaszkodva, a természet egyensúlyát megőrizve összetartó társadalmat és tisztes megélhetést biztosító gazdasággal, erős területi kohéziót biztosító közlekedési rendszerrel és élhető települések együttműködő hálózatával harmonikusan fejlődik.
Az elfogadott dokumentumban a jövőképpel összefüggésben megfogalmazták a komplex célrendszert is, amelyek ismeretében 2013. március 15-ig elkészül a területfejlesztési koncepció munkaanyaga, amit a következő hónapban társadalmi egyeztetésre bocsát a megye. Az így kialakuló dokumentum képezi majd a megyei fejlesztési terv és program alapját, amelyet az uniós programokban figyelembe fognak venni a következő időszakban.

vissza az elejére


 helyreállították a vízelvezető árkokat

Uniós beruházás

Bázakerettyén a közelmúltban adták át az újonnan kiépült vízvédelmi rendszert. A település életében jelentős beruházáshoz az Új Széchenyi Terv Program keretében nyertek közel 37,8 millió forintot, a teljes fejlesztés 42 millió forintba került.

A Bázakerettye község vízvédelmi rendszerének kiépítése című projekt zárórendezvényén Iványi László polgármester elmondta: A beruházás munkálatai a csapadékvízelvezető-hálózat azon kritikus szakaszait érintették, ahol a legrosszabb volt a vízelvezetés és jelentős hordalékképződést tapasztaltak, ami miatt az árkok kis hatékonysággal tudták csak ellátni feladatukat. A kivitelezés tavaly novemberben kezdődött el. A meglévő vízelvezető árkok egy részét állították helyre, illetve tisztították ki.
Pintér László országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke tartott avatóbeszédet az ünnepségen, melyen vetített képes előadásban mutatták be a projektet. A nagy havazás miatt ugyanis nem lehetett megte-kinteni az elkészült rendszert.

vissza az elejére


egyetemre, főiskolára

Online jelentkezés

Kormányablakban ügyfélkapun keresztül bárki beadhatja jelentkezését felsőoktatási intézményekbe március 1-jéig. Az országban 29 helyszínen – a megyében Zalaegerszegen és Nagykanizsán – munkanapokon reggel 8-tól este 8-ig várják az ügyintézők mindazokat, akik élni szeretnének az online jelentkezés lehetőségével.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében így fogalmazott: A leendő főiskolások és egyetemisták közül egyre többen veszik igénybe az elektronikus jelentkezést. Egyszerű, kényelmes, gyors és kiszűri az olyan hibákat, amelyeket kitöltés közben a papíron jelentkezők meglehetősen nagy számban vétenek. Az online jelentkezéshez ügyfélkapu-regisztráció szükséges, amelyet a kormányablakokban lehet igényelni, de ezen túl az ügyintézők részletes tájékoztatást, s egyben azonnali segítséget tudnak nyújtani az űrlap kitöltésében, az előírt dokumentumok feltöltésében, a jelentkezés ügyfélkapun keresztül történő hitelesítésében is. Így akár fél óra alatt elintézhető a felvételi jelentkezés, melyet az Országos Felsőoktatási Információs Központ azonnal fogad.

vissza az elejére