Gőzerővel dolgoznak a kivitelezők a Kis-Balaton-projekten


Gőzerővel dolgoznak a kivitelezők a Kis-Balaton-projekten

Jól haladnak a földmunkák, zajlik a műtárgy-rekonstrukció, épülnek az új műtárgyak – nagyjából 60%-os készültségi állapotban van a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. üteme. Igyekeznek a projekttel a kivitelezők, mivel közeledik a befejezés határideje. 2015 elejétől a rendszer – három hónapnyi próbaüzem után – megkezdi működését. A kivitelezők dolgát pedig bonyolítja, hogy a kivitelezési időszakok nem zavarhatják az élővilágot, így a természetvédelmi szempontokhoz – a madarak fészkeléséhez, a halak ívásához – kell igazodniuk.

A Vízvédelmi Rendszer beavatkozásainak célja a Kis-Balaton, és ezzel a Balaton vízminőségének megóvása, a térség árvízvédelmének biztosítása és az egyedülálló természeti értékek megőrzése – mégpedig az ún. rugalmas vízkormányzás feltételeinek kialakításával.
A munkálatok három fő helyszínen zajlanak: a Hídvégi-tó, az Ingói-berek és a Fenéki-tó területén.
A beavatkozások sorában fel kell újítani 21 régi létesítményt, és újakat is kell építeni a víz útjának irányítható szabályozása érdekében. A változás következtében az Ingói-berek a benne levő egyedülállóan értékes nádas védelme érdekében kikerül a folyamatos áramlás útjából, így a víz a Fenéki-tavon keresztül, áramlásbiztosító eszközök segítségével jut a Balatonba. Nagy vízhozamnál az Ingói-berek is részt vesz a víz levezetésében. A berek mellett futó út megszakításaival kivezetik nyugati irányba a vizet, így biztosítva jobb feltételeket a nádas szaporodásához. Mindezek érdekében magasítani kell a töltéseket, és nagyjából 20 kilométernyi áramlásjavító csatorna kotrását is el kell végezni.

Része a munkának a Zalavári belvízöblözet élőhely-rekonstrukciója, ahol így megnövekedhet a vizes területekhez kötődő madárfajok fészkelő és vonuló állománya. A Zimányi- és a Vörsi-berek bevonásával létrejön egy új víztározótér, ahol változó vízmélységű élőhely, ún. wet-land alakulhat ki. Az itt élő halak szabad vándorlása érdekében már elkészült két tájba illő hallépcső: ezeken a vonuló halfajok ívási időszakban a vízállási viszonyoktól függetlenül feljuthatnak a Balatonból a Kis-Balatonba, onnan az Alsó-Zala-völgybe. E létesítményekkel a Kis-Balaton újra a „Balaton halbölcsője” lehet majd.

A kivitelezőknek a hosszú telet – majd az év eleji árhullámot követően sikerült jelentős előrehaladást elérniük, főként a nagyobb földmunkáknál, amilyen a töltésépítés, továbbá műtárgyépítések –, zsilipek, hallépcsők megépítése. Elkészült többek között az Ingói-berek lezáró töltése, a Kányavári sziget melletti parkoló bővítése, Hídvégpuszta és a Zalakomár–Sármellék összekötő út bevédése. Túl vannak a Zala-meder tisztításán, megtörtént a Holt-Zala-meder helyreállítása, és új csatorna épült a Zala holt medre valamint az egyesített övcsatorna mellett is.

Több helyen zajlik (lezajlott) az élőhely-rekonstrukció, korszerűsítették továbbá a pörösi, kápolnapusztai és az ún. „északi”, „középső”, „déli” szivattyútelepeket, folyik a fenékpusztai géptelep korszerűsítése – továbbá jelenleg is folyamatosan zajlanak földmunkák, szerkezetépítési, gépészeti, villamos- és acélszerkezeti munkák a Szabadics Zrt. és a Pentavia Kft. (közös ajánlattevők) kivitelezésében, a Kis-Balaton Konzorcium, mint mérnök szervezet felügyeletével. A munkák méreteit jellemzi, hogy a beavatkozások mintegy 75 km2-t érintenek, ami megegyezik a Fertő-tó magyar területre eső nagyságával. Az építők többek között százezer köbméternél több töltésanyagot, mintegy 2500 köbméter terméskövet, több mint 3000 köbméter betont, 2600 folyóméter cölöpöt, mintegy 34 ezer négyzetméter geotextíliát és 29 ezer négyzetméter ún. georácsot építettek be az eddig eltelt kivitelezési időszakban.

A „rugalmas vízkormányzás” lényege, hogy alkalmazásával – szabályozó műtárgyak, zsilipek segítségével – a Balatonba mindig a lehetőség szerinti legjobb minőségű víz kerülhet – ennek feltételeit teremtik meg nagyjából jövő őszig a most zajló munkálatok. A víz útját a monitoringrendszer adatai alapján lehet majd szabályozni. A folyamatos ellenőrzés egyaránt kiterjed az élővilág változásaira és a víz mennyiségének, illetve minőségének telepített mérőműszerekkel követett alakulására. A monitoring rendszer műszaki elemeinek gyártása, telepítése ütemterv szerint halad, folyik az alkalmazói program (SCADA-rendszer) egyeztetése, tesztelése; telepítésre kerültek az irányítás központi PC-berendezései a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szombathelyi és keszthelyi központjaiba; folyamatos az elkészült monitoringállomások bekapcsolása.

Biomonitoring rendszer kidolgozásának keretében az alapállapot felmérése már a munkaterület-átadást követően megkezdődött, a korábbi kutatások helyszínét további mintavételi helyekkel bővítették, és összesen 9 élőlénycsoportra, közöttük a Natura 2000 jelölőfajokra és fokozottan védett fajokra irányul a folyamatban levő kutatás. Megtörtént a terepen vett minták konzerválása és ezt követően a mintákat mikroszkópos feldolgozás céljából laboratóriumba szállították. Az ez évi minták feldolgozása jelenleg zajlik. Az alapállapot felmérésében a legkorszerűbb technika segít: légifotók alapján végzett terepi felméréssel készül például a digitális vegetáció-térkép, amelynek révén a növényvilág változását lehet figyelemmel kísérni.
A kémiai monitoring keretében a balatonhídvégi közúti hídnál és a zalaapáti közúti hídnál napi gyakoriságú mintavétel valósult meg. Ökológiai típusú anyagforgalmi vizsgálatok keretében tápanyagforgalmi számításokkal meghatározható, hogy a Kis-Balaton milyen hatékonysággal távolította el a különböző tápanyagformákat (pl. a tavaszi árhullám estében).
A monitoringadatokra támaszkodva így a rendszer optimális hatékonysággal tud majd működni, és megoldható vele a Kis-Balaton ökológiai vízigényének biztosítása is. A rendszer lehetővé teszi, hogy egyszerre érvényesüljenek vízvédelmi és természetvédelmi célok: tovább javuljon a Balaton vízminősége, legyen biztonságos a környező települések ár- és belvízvédelme, s ezzel egy időben őrizzük meg a Kis-Balaton természeti értékeit.

Mennyiből épül?

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütem projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg. A beruházás céljai megfelelnek a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) „Vizeink jó kezelése” akciótervének. A projekt teljes tervezett összköltsége 6.147.138.996 forint, amelynek 15%-át a magyar állam, 85%-át az Európai Unió finanszírozza


Mire való a hallépcső?

A megkerülő hallépcső elve, hogy egy meglévő duzzasztómű mellett természet közeli, tájba illesztett, mesterséges medret építenek. Itt a fővízfolyás hozamának egy részét, vagy akár egészét is átvezethetik. A hallépcső a kiépítettségtől függően nemcsak a halak, de szinte az összes vízi élőlény átjutását megoldja. Mivel a csatorna kiinduló pontja a duzzasztási határ közelében is lehet, így az áramlási viszonyok a fő vízfolyáshoz képest szinte változatlanok, ami a helyi flóra és fauna szempontjából kedvező.

További információ:
www.kisbalatonprojekt.hu
Információs központ: Kis-Balaton Ház, Zalavár.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig: 9–12 óráig és 13–18 óráig.
Információs zöld szám:
06-80/630-051, hétköznap 9–13 óráig.

vissza az elejére