Tevékenykedni egy jó ügy érdekében

Megyegyűlés

Szüreti mulatság Karmacson


önkéntes tapasztalatcsere baranyában

Tevékenykedni egy jó ügy érdekében

Baranya megyébe látogattak a becsvölgyei, csonkahegyháti és novai Önkéntes Pont munkatársai és önkéntesei.

A tapasztalatcsere célja volt a Pécsi Önkéntes Központ, és néhány további civil szervezet munkáját megismerve ötleteket meríteni az önkéntesek bevonásának, motiválásának lehetőségeiről, a segítségükkel megvalósítható programokról. Az utazás első állomása a Civil Közösségek Háza volt, ahol közel 80 civil bejegyzett szervezet munkálkodik a város és lakossága közös ügyeinek megvalósításán. A résztvevők a házigazda Knyihár Évától megtudták; a Nevelők Háza Egyesület két éve működteti az Önkéntes Központot, ahol évi 7–800 önkéntest vonnak be közérdekű tevékenységekbe.
A 16 fős társaság ezt követően meglátogatta A Klub alternatív közösségi teret, ahol a környezeti fenntarthatóság jegyében alkotnak, a VeloSophie Kerékpáros Közösségi Központot, valamint a Retextil Alapítványt. Utóbbi szervezet háztartási textilhulladékból készít minőségi, sőt, művészi lakberendezési tárgyakat és divattermékeket. Teszi mindezt úgy, hogy többségében megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat.
A tapasztalatcsere második napján a csapat részt vett az újonnan alakult CSR pécsi munkacsoport első Társadalmi Felelősségvállalás Konferenciáján, ahol a CSR elméletével és gyakorlatával, a vállalatok, az önkormányzat és a civil szervezetek együttműködésének lehetőségeivel, valamint egy ezek eredményeként megszülető új típusú pályázati rendszer modelljével ismerkedhettek meg.
A résztvevők egybehangzó véleménye a program után, hogy az önkéntességet Zalában is úgy kell tovább népszerűsíteni, hogy közben megmaradjon annak, ami a lényegét adja: szívvel, lélekkel tevékenykedni egy jó ügy érdekében.

vissza az elejére


Megyegyűlés

Tekintettel arra, hogy a Zala Megyei Önkormányzat területfejlesztési feladatainak ellátása során számos megyei szervezettel működik együtt, a hatékony munka érdekében folyamatosan beszámoltatja ezen szervezeteket. Így a megyei közgyűlés legutóbbi ülésén tájékoztatást kaptak a képviselők a nemrégiben alakult Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei hatókörű feladatokat is végző Zalaegerszegi Tankerüle-tének munkájáról, valamint a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara működéséről.

Emellett megismerkedtek a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálata (CESCI) tevékenységével. A közgyűlés elfogadta a Zala Megye Szakképzés-fejlesztési Koncepciója című dokumentumot.
Ez a most készülő megyei területfejlesztési koncepció és program különálló mellékletét képezi majd, s alapvető célja, hogy a 2012-ben megalakult megyei fejlesztési és képzési bizottság által elkészített helyzetelemzés alapján rövid- és középtávú intézkedések révén egy eredményes, hatékony és átlátható szakképzési rendszer kialakításához vezessen, amely jól szolgálja a megye gazdasági és társadalmi céljait. Alapvető célkitűzésük, hogy a szakképzésből a munkaerőpiac igényeinek megfelelő mennyiségű és minőségű szakképzett munkaerő kerüljön ki, amely képes a megújulásra át- és továbbképzések révén, így biztosítva a foglalkoztathatóságot és a versenyképesség növelését.
A megyei önkormányzatnál tovább folytatódik a tervezési tevékenység, melynek elvégzéséhez az Államreform Operatív Program keretében juthatunk 100 százalékos támogatottságú forráshoz. Az augusztus végén megjelent módosított pályázati felhívás szerint megyénként 90 millió forint a megpályázható összeg, mellyel a Zala Megyei Önkormányzat élni kíván, és ezt jóváhagyta a közgyűlés.

A területfejlesztési program első változatát, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz (TOP) és az egyéb ágazati operatív programokhoz kapcsolódó részdokumentumokat 2013. november 30-ig kell elkészíteni. Az eddigi munka eredményeként már rendelkezésükre állnak a készülő koncepció minőségbiztosításon átesett helyzetelemző és javaslattevő fázis munkarészei, valamint az elfogadáshoz szükséges területi hatásvizsgálat csaknem végleges változata. A megyei területfejlesztési koncepció elfogadására az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció elfogadását követően kerülhet sor legkésőbb 2013. december 31-ig.
A Zala Megyei Közgyűlés áprilisi ülésén döntött arról, hogy egymillió forintot biztosít a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösséggel (MMÖNK) való együttműködés keretében a muravidéki magyarság nemzeti identitásának megőrzését biztosító programok, szervezetek támogatására pályázat útján. Mivel felhívásban rögzített határidőre érvényes pályázat benyújtására nem került sor, a megyei testület úgy határozott, a partnerszervezet kérésére ezt az öszszeget közvetlenül az MMÖNK javára ítéli oda.

vissza az elejére


Pályázatból újítják meg művelődési házukat

Szüreti mulatság Karmacson

Karmacson igazán látványos szüreti mulatságot tartottak szeptember 14-én. Az ünneplők feldíszített lovas kocsikkal járták végig a település utcáit, egy-egy „megállóban” hagyományok, vidám történetek bemutatásával szórakoztatva az érdeklődő lakosságot. A programot a Szt. Anna Baráti Kör szervezte az önkormányzattal együtt, a civil szervezetek összefogásával.

A szüreti menet végül a sportpályához ért, ahol a kisbíró dobverés után kihirdette a szüreti közleményt, versbe szedve azt is: mi és hogyan történt az elmúlt időszakban a faluban.
„Megérett a szőlő s puttonyba tették, Puttonyból a kádba szépen belemerték, Kádból aztán présbe abba bészorula, A nagy tekerésbe leve megcsordula… ” – hallhattuk a rigmust a szüreti munkáról. A tréfás versből azt is megtudhattuk, hogy szépül a kultúrház, ahol kikapcsolódásra talál a betérő, elkészült a szennyvízhálózat, és új harangozója lett a falunak.
Targuba Árpád polgármester elmondta, Karmacs központtal hozták létre a közös önkormányzati hivatalt, melyhez Vindornya-fok, Vindornyaszőlős és Rezi települések tartoznak.
Karmacs korábban 38 millió forint támogatást nyert az 1963-ban megnyílt művelődési ház felújítására. Az épületben most zajlanak a munkálatok az integrált közösségi szolgáltató tér (IKSZT) létrehozása érdekében. A megszépült és funkciójában kibővített kultúrházat decemberben szeretnék átadni.

A polgármester hozzáfűzte, nagyon örülnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) pályázati támogatásának, ami a már elavult, korszerűtlen épület felújítását teszi lehetővé. A beruházáshoz szükséges önrész előteremtése nem könnyű feladat, amit takarékos gazdálkodással, ha nehezen is, de biztosítani tudnak.
A polgármesterrel beszélgettünk arról is, hogy a valamikori 2800 lakosú községben ma már csak mintegy nyolcszázan élnek. A lakosság csökkenésének fő oka a munkahelyek hiánya, ami a közeli két város, Keszthely és Hévíz felé vonzza az embereket. Úgy véli, fellendítené a helyi foglalkoztatást, ha Karmacson kisüzemek létesülhetnének.

Az önkormányzat, a Szt. Anna Baráti Kör és a Faluszépítő Egyesület azon dolgozik, hogy lehetőségei szerint segítse a lakosságot. Összefogásuknak és az adományoknak köszönhetően tudják megtartani rendezvényeiket, a falunapot, a szüreti felvonulást és a nyugdíjas találkozót decemberben. A közösségi programok szervezésében a helyi polgárőrség is kiveszi részét. A település legnagyobb múlttal rendelkező egyesülete a Karmacsi Sportegyesület. A róla szóló első dokumentumok 1903-ból származnak. A focicsapat idei nagy sikere, hogy feljutott a megyei II. osztályba.
Mindeközben a kisbíró befejezte mondókáját. A rendezvény kulturális műsorral folytatódott. Fellépett a Vindornya-szőlősi Őszirózsa Dalkör, a Rezi Hagyományőrzők, a Kehida Dámák, végül operett-előadás szórakoztatta a jelenlévőket a szü-reti mulat-ságon.

vissza az elejére