Alsópáhok élen jár a falufejlesztésben

Hittel és tisztességgel

Sommelier képzés a Zalai Borúton

„Kultúra és kulturális turizmus”


október 5-én zenei világnapi koncertet rendeznek

Alsópáhok élen jár a falufejlesztésben

A településfejlesztés olyan tevékenység, ami folyamatosan ad feladatot Alsópáhok önkormányzata számára. A településen az elmúlt hónapok is munkával teltek el, melynek eredményeként ünnepelhették a már turisztikai szálláshelyként is üzemelő sportcentrum épületének átadását a falunapon. Ez csak egyike volt az idén megvalósult beruházásoknak, de lesz még teendő az elkövetkező hónapokban is. Minderről Czigány Sándorral, Alsópáhok polgármesterével beszélgettünk.

– A turisztikai szálláshely kialakítása valóban jelentős beruházás volt, melynek megvalósítására két pályázatból összesen 29 millió forintot nyertünk. Az önerő ennek a költségnek a 25 százalékát tette ki. Építését tavaly ősszel kezdtük el, és június 15-én a falunap ünnepi eseményeként adtuk át. Az átalakítással és tetőtér-beépítéssel egy 296 négyzetméteres esztétikus épület jött létre. A földszinten a sportöltözők és a recepció, az emeleten szálláshelyek kaptak helyet. Most zajlik a használatbeli engedélyek beszerzése, a nyitást jövő tavasztól tervezzük. Az önkormányzati üzemeltetésű szálló várhatóan egy fő részmunkaidős foglalkoztatását is lehetővé teszi. Azért hoztuk létre, hogy fogadni tudjuk önkormányzatunk és más intézményeink vendégeit.

– Idén a sportpályán is dolgoztak.
– Éppen a falunap előtt egy nappal vetettük el a fűmagot az egyik pályán, míg a centerpályán befejeztük a 24 állásos öntözőrendszer kiépítését, ami jó szolgálatot tett a kánikulában és a nagy szárazságban. Mindezt egy TAO-s (Társasági Adó) pályázatból valósítottuk meg. Az elnyert 7 millió forintot 30 százalék önerővel egészítettük ki. Úgy véljük, Hévíz mellett méltó körülményeket kell biztosítanunk a sportolni vágyók számára. Idén nyáron a sportcentrum mögötti 2500 négyzetméteres telket is visszavásároltuk, ami további lehetőséget kínál önkormányzati fejlesztéseinknek.
Az asztalos műhely kialakítását is már befejeztük a GESZ épületében. A dolgozók karbantartási feladatokat látnak el, de készítenek új kültéri játékokat és utcabútorokat. Ezt a beruházást Leader pályázaton elnyert támogatás tette lehetővé, ahogy a térfigyelő kamerarendszer kialakítását is. Sármellék felöl nyolc kamerát szereltünk fel a nemes-boldogasszonyfai elágazóig. A telepítést jövőre folytatjuk a hévízi útig. A kamerákat azért helyeztük ki először a település déli részén, mert a Hévíz felöli rész védett a fürdőváros kamerái által.
– Milyen feladatok várnak még az önkormányzatra idén?
– Több beruházást is elindítunk ősszel. Hévízzel való konzorciumban egy buszöböl kialakítását, Leader pályázatból négy buszváró megújítását, valamint egy 4500 négyzetméteres sétakert – padokkal, sétányokkal, játszótérrel – létesítését kezdjük meg. Októberben adjuk át a polgármesteri hivatalban kialakított körzeti megbízott irodáját. Tavasszal megvásároltunk két ingatlant a hivatallal szemben, melyek felújítását szintén megkezdjük ősszel, és jövő nyárra fejezzük be. Egy helyi termékboltot szeretnénk kialakítani. Vannak érdeklődők is, akik üzemeltetnék a boltot, egy elismert szakember pedig csokoládéüzemet létesítene, és persze csokiboltot is nyitna itt. Ezek egyelőre csak szándékok, megvalósulásuk még tárgyalások kérdése.

– Épülnek az elkerülő utak. Ennek következtében egyre terheltebbek a belterületi utak, ami meglátszik állapotukon.
– Régi problémánk a belterületi utak állapota. Állami beruházásban újulna meg a nemesboldog-asszonyfai út egy szakasza, melyre építési engedéllyel is rendelkezik a közútkezelő. Ez a munka most a 76-os főút rekonstrukciója illetve az elkerülő út építése miatt újabb egy évvel eltolódik. Ugyanis lezárták a felsőpáhoki utat, így Szent-györgyvárról a nemesboldog-asszonyfai útra terelődött át a forgalom Hévíz irányába, mert ez rövidebb kerülőt jelent. Ez miatt nem zárhatjuk le most ezt az utat. Igen rossz állapotban van a Fő utcai csomópont, kereszteződés is, szintén a nagy leterheltség miatt. Ezek az állami belterületi utak csak a Zalacsány és Hévíz közötti elkerülő út megépítését követően újulhatnak meg, melynek befejezését jövő tavaszra ígérik. A nemes-boldogasszonyfai út önkormányzati szakaszának rekonstrukciója pedig a mi feladatunk lesz.
– Milyen fejlesztések szerepelnek még az önkormányzat tervei között?
– 2014-ben folytatjuk a járdák megújítását, és tervezzük a temető parkolójának bővítését is. Amenynyiben a 2014–2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban újra nyílnak a Leader programok, ezt a lehetőséget kihasználva szeretnénk felújítani a polgármesteri hivatal valamint az orvosi rendelő épületét.

– Hogyan jellemezné a falu közösségi életét?
– Civil szervezeteinknek is köszönhetően élénk közösségi élet zajlik nálunk. Ennek egyik helyszíne a megújított kultúrház, az IKSZT, ahol egymást érik a programok. Örömünkre szolgál, hogy esküvők megrendezésére is igénybe vették a házat, ahol állampolgári eskütétel ünnepséget is tartottunk. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége minden évben két kiemelt zenei világnapi hangversenyt rendez, egyet Budapesten, egyet vidéken. Ez utóbbi rendezési joga stafétaszerűen évről évre vándorol a kiemelkedően teljesítő népzenei együttesekhez. 2013-ban ez a megtiszteltetés nekünk jutott, büszkék vagyunk arra, hogy október 5-én megrendezhetjük a zenei világnapi koncertet Alsópáhokon.
Különös gondot fordítunk intézményeinkre is. A 72 kisgyermeket nevelő háromcsoportos óvodánkban szeptember elsejével új óvodapedagógust állítottunk munkába, ami plusz egy fő foglalkoztatását jelenti. Jövőre az óvodai játékok cseréjére is sort kerítünk. Az immár állami fenntartású iskolánkra továbbra is odafigyelünk, segítjük az intézményt, amiben csak tudjuk, többek között a szemétszállítás költségeinek átvállalásában, valamint a szükséges eszközök beszerzésében.
– A zalacsányi turisztikai fejlesztésnek milyen pozitív hatásai lehetnek Alsópáhokra?
– Úgy véljük ennek a nagyszabású beruházásnak nemcsak Zalacsány és Kehidakustány, de Alsópáhok, Sármellék és a Balaton-part is nyertese lehet, hiszen földrajzilag bent vagyunk hatósugarában. Ezért fontos, hogy önkormányzatunk fejlessze a községet, mert az infrastruktúrába, a település rendezettségébe, a sportba és kultúrába fektetett pénz meg fog térülni. Ezt a komplexumot 2016-ban adják át, ennek elébe szeretnénk menni fejlesztéseinkkel, és programkínálatunkkal, hogy fogadni tudjuk a vendégeket
A két önkormányzati ciklus elmúlt hét évében jelentősen megszépült településünk, melyet az ide látogatók is értékelnek dicsérve falufejlesztő munkánkat – összegzett végül Czigány Sándor.

Antal Lívia

vissza az elejére


Apáti nap emlékezéssel és köszöntéssel

Hittel és tisztességgel

Apáti nap elnevezéssel tartotta meg hagyományos falunapját az elmúlt szombaton Zalaapáti közössége.

A program hálaadó szentmisével kezdődött, melyen Pacsai János Fidél atya halálának tízéves évfordulójára emlékeztek.
Vincze Tibor polgármester a rendezvénysátorban tartott beszédében azt hangsúlyozta: az Apáti nap egyik fő mondanivalója a jókedv és humor mellett a tisztességes helytállás, hogy tisztességgel köszöntsék az elhunytakat és élőket is.
Pacsai János Fidél atyára nagyon sokan szép emlékekkel gondolnak. Egy igaz, becsületes ember és politikus volt, aki a hetvenes években, amikor nehéz volt gyakorló papnak és hívőnek lenni, sem volt megalkuvó.

A polgármester Horváth Imrét is köszöntötte, aki hetven évvel ezelőtt kapta meg a tanítói diplomáját a győri tanítóképzőben. Hosszú évtizedeken keresztül tanította a falu ifjúságát hittel és becsülettel. Mint mondta: „néha megkaptuk tőle a megfelelő beosztásunkat, ami jobb emberré tett bennünk.”
Pozsegovits Borbála, a művelődési ház vezetője olvasta fel dr. Szabó Péter dékán levelét, benne a méltatással, amit Rubin Diplomájához mellékelt az intézmény.
Horváth Imre köszönetét kifejezve elmondta, amikor vonattal erre utazott, Zalaapátit látva azt gondolta, erre a vidékre szívesen jönne tanítani. Tizenkét évet Egeraracsán és Dióskálon, húsz évet pedig Zalaapátiban tanított. Mint mondta: végérvényes zalai lett. Zalaapáti a legkedvesebb számára, mert az itteni élet adta meg neki azt, hogy túlléphette a hetven évet.
Apáti focikupát is rendeztek délelőtt, délután a köszöntőt követően kulturális műsorral folytatódott a rendezvény.

vissza az elejére


Sommelier képzés a Zalai Borúton

A Zalai Borút Egyesület jóvoltából a nyáron 25 fő vett részt sommelier képzésen.

A Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 által támogatott, Jó bor – jó szomszédság projekt keretében létrejött előadás-sorozat megszervezése számunkra is újfajta kihívást jelentett, hiszen ilyen volumenű szakmai képzést ez idáig nem valósítottunk meg – tudtuk meg Deák Andrástól, a projekt technikai koordinátorától.
A budapesti székhelyű Borkollégium vezető eladóit kértük fel a képzés lebonyolítására, akikben talán Magyarország legnevesebb szakembereit tisztelhetjük: Dr. Mészáros Gabriella,
Dr. Rohály Gábor, Sánta Zoltán és Bálint Csaba osztották meg tudásukat, tapasztalataikat a résztvevőkkel.

Az alsópáhoki Kolping Hotelben megrendezésre került tíznapos tanfolyam során nem kevesebb, mint tíz témakörben gyarapíthatták tudásukat a hallgatók: a Kárpát-medence szőlőfajtáin át a világ legjelentősebb borvidékeiig, pezsgő és habzóborok, párlatok és erősített borok stb. Széles a skála, hiszen a sommelier szakma a gasztronómia, a borászat, a vendéglátás és az idegenforgalom találkozási pontja, melyhez ismerniük kell a bor teljes életciklusát a szőlőműveléstől kezdve a szüretelésen és pincemunkákon át a borfogyasztás etikettjéig.
A képzés részeként szakmai tanulmányútra is sor került, ahol a résztvevők a szlovéniai Jerusalem-hegyre látogattak, és a Puklavec and Friends Pincészetben, valamint a Hlebec Farmon kaptak ízelítőt a szlovén borkultúrából.

A tizedik képzési nap vizsgával zárult, ahol a hallgatók számot adtak az addig megszerzett tudásukról. A sikeres vizsgát tett hallgatók a Borkollégium által kiállított tanúsítvánnyal, rengeteg információval és egy remek élménnyel lettek gazdagabbak.

vissza az elejére


Gyertek nemzetek turistái!

„Kultúra és kulturális turizmus”

A Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség szeptember közepén az „INTOURACT” egymillió eurós összegű nemzetközi projektjének II. alkalommal megrendezett workshopjára várta az érdeklődőket a Balatoni Múzeumba, hogy az eddiginél is szorosabb együttműködésre késztesse a térség kultúrájáért, turizmusáért dolgozó partnereket.

Mint azt Hegedűs István, a Balatoni Integrációs Kft. projektmenedzsere és Péterffy Ilona, a workshop házigazdája a program bemutatásakor kiemelték: integrált és fenntartható turisztikai cselekvési tervek kidolgozását kezdeményezték a délkelet-európai funkcionális régiókban, ezen belül hazánkban a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ) területén. Innovatív gondolatok jegyében szeretnék meghoszszabbítani az idegenforgalmi szezont és bővíteni akarják a turisztikai kínálatot. Jövő év elejére innovációs attrakcióként elkészülhet a Balatoni Régió értékeivel feltöltött, többnyelvű, turisztikai honlap, amely az idegenforgalom kínálatát összefogva nyújt hasznos információkat az érdeklődőknek.
„A kulturális turizmusfejlesztés irányába mutató EU-s projekt fontos Keszthelynek és a régiónak, mert a turisták komplex kiszolgálása mindegyik településen sürgető cél” – mondta köszöntőjében Pálinkás Róbert alpolgármester.
Előadásában dr. Csite András, a Hétfa Kutatóintézet közgazdász-kutatója a Balaton kulturális marketingjét járta körül. A tihanyi KOGART-kiállítások és magángalériák eredményeiről Tóth Mihály kiállítóhely-vezető számolt be.

www.balatonregion.hu

vissza az elejére