A Tüskeszentpéteri liszt mindenki kedvence
Új elképzelésekkel és tervekkel a bevált úton
Python család: Új dimenzió a kukorica korai posztemergens gyomirtásában
A Zala-Cereália Kft. Kiváló Magyar Élelmiszert állít elő
A Tüskeszentpéteri liszt mindenki kedvence
Több száz éven át vízimalomként működött a tüskeszentpéteri malom, melynek legfiatalabb épülete is legalább száztíz éves. Itt a hagyomány valóban maga az élet, hiszen a Tüskeszentpéteri lisztből immáron több száz éve sütnek kenyeret, ahogy a molnármesterség is generációról generációra öröklődik Zalaszentgrót térségében.
–
Naturális mutatóink nagyon szépen alakultak az elmúlt évben, nagyon sok búzát és
kukoricát sikerült felvásárolnunk, mégpedig jó áron – értékelte a 2013-as
esztendőt Király László, a Zala-Cereália Kft. ügyvezető igazgatója. – A
viszonylag alacsony felvásárlási árak egyfajta helyzeti előnyt jelentettek a
piacon, ami a malmi őrlés illetve a takarmánygyártás területén egyaránt
kedvezően alakította input költségeinket. Főleg az állattenyésztési ágazatnak
volt szüksége az alacsonyabb takarmányárakra, az elmúlt évek veszteséges
termelése után talán egy kis eredményt is fel tudnak mutatni 2014 végére.
Reméljük, hogy megvalósul az a kormányzati szándék, mely a növénytermesztés és
állattenyésztés egyensúlyát hivatott helyreállítani. Ekképpen nemcsak a hazai
sertés-, de a baromfiágazat is igényelne kormányzati beavatkozást.
– Számokban kifejezve hogyan sikerült az elmúlt év?
– Majdnem ötvenezer tonna takarmányt állítottunk elő, amit értékesítettünk.
Ez a mennyiség annak is köszönhető volt, hogy sok hasonló profilú vállalkozás
bezárni kényszerült, így kiszélesedtek a piaci lehetőségek cégünk számára, mely
túlélte ezt a helyzetet. A malomban 13 ezer tonna búzát őröltünk meg. Kedvezőnek
bizonyult az is, hogy mind a búza, mind a kukorica mikrobiológiai szempontból
teljesen tisztának minősült. 2013-ban cégeink együttes árbevétele 12 milliárd
forint volt, ebből a Zalacereália Kft.-é a korábbi évekhez hasonló-an
nyolcmilliárd forint. Piaci helyzetünk arra enged következtetni, hogy ezt az
eredményt hosszabb távon is tartani tudjuk. A foglalkoztatottak száma két fővel
bővült, így jelenleg 64-en dolgoznak nálunk.
– Melyek a felvevő piacaik?
– A Tüskeszentpéteri lisztet a Dunántúl teljes területén értékesítjük.
Változás ezen a téren, hogy Ádám László személyében új kereskedelmi
ágazatvezetőnk van, aki új értékesítési technikákat vezetett be, ettől új
piacokat is várunk. Másik fő üzletágunk a takarmánygyártás és -értékesítés, amit
Zala, Vas, Somogy, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyei csirke- és pulykatermelő
partnereink számára végzünk.
– Milyen termésre és felvásárlási árakra számítanak az idén?
– Jelenleg nagyon szép a határ, így bízunk abban, hogy jó minőségben és
mennyiségben tudják a búzát betakarítani. A malmi és takarmánybúzából összesen
24 ezer tonnát szerzünk be az idén. Tavaly tonnánként 45 ezer forint
felvásárlási árral számolhattunk, ez idén már most úgy tűnik, hogy 1-2 ezerrel
magasabb lesz. Növekedést mutat jelenleg az előző évhez képest a kukorica
felvásárlási ára is.
– A Tüskeszentpéteri lisztre sok háziasszony és pékség esküszik.
– A Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel rendelkező liszt régóta megbízható
márka a piacon. Lisztjeink hagyományos technológia szerint (ember által
folyamatosan érzékelhető gyártási folyamat során) készülnek, így a minőséget a
készítés minden pillanatában felügyeljük – zárta gondolatait Király László.
Bemutatkozik a Zalagrár Kft. új ügyvezetője
Új elképzelésekkel és tervekkel a bevált úton
Egy rendkívül összetett tevékenységet folytató, szakmailag nagyon jó hírnevű és nem utolsósorban korszerű eszközparkkal rendelkező vállalkozás vezetésével bíztak meg. Munkámmal azt kívánom elősegíteni, hogy a Zalagrár Kft. jelenlegi előkelő pozícióját megtartsa, és tovább növelje vezetésem alatt – mondja Pál György ügyvezető igazgató, aki januártól vette át a pókaszepetki mezőgazdasági cég irányítását, ahol kétezer hektáron szántóföldi növénytermesztést végeznek és 150 hektáron almát, körtét és meggyet termesztenek.
–
Élénk színekben pompázik a határ, sárgul a repce, zöldül a gabona – állapítottuk
meg, mikor körbejártuk a szántóföldeket.
– A szokatlan enyhe, csapadékmentes tél és csapadékszegény tavasz ellenére
valóban szép képet mutat a határ, és jónak ígérkezik az idei termés – vélekedett
Pál György. – Ősszel 665 hektáron vetettünk őszi búzát, 300 hektáron árpát és
420 hektáron repcét. A szokatlanul enyhe időjárás több növényvédelemi feladatot
adott, különösen az árpában, mely elég sok gombabetegséggel vészelte át a telet.
A repce már március végén virágozni kezdett, több mint két héttel a szokott
ideje helyett. Valóban korán indult a tavasz, ez a gyümölcsfák esetében is
látszik, hiszen 2-3 héttel megelőzték „rendes” fenológiai fázisaikat. A korán
jött felmelegedés a károsítókat és kórokozókat is előcsalta, ami a gyümölcs
esetében teljes virágzáskor még nagyobb fertőzésveszéllyel járhat. Ennél fogva
nagyobb törődést igényelt a gyümölcsös, ahogy a repce is, hisz virágzáskor már
plusz egy rovarkártevő elleni védekezést is be kellett iktatnunk. Az idei tavasz
növényvédelmi szempontból csakugyan rendkívül nagy kihívást jelentett és jelent.
– Hol tartanak a tavaszi vetésekkel?
– Annak ellenére, hogy Zalában visszaesett a kukorica termésterülete, cégünk
„tartja” a négyszáz hektáros területet, melyen a legkorábbi fajtákat és
hibrideket már hetekkel ezelőtt elvetettük. Bízunk abban, hogy augusztus végén
be is tudjuk majd takarítani. A későbbi vetésű kukoricákkal húsvétra végeztünk.
Szóját 170 hektáron tervezünk elvetni. Úgy vélem, ez a pillangós növény jól
beilleszthető a vetésszerkezetbe, emellett kiváló előveteménye az őszi
gabonáknak. Ha virágzáskor is megfelelő menynyiségű csapadékot kap, jó termésre
számíthatunk. Összefoglalva valóban szép képet mutat a határ jelenleg, de még
korai arról beszélni, mekkora terméshozammal takaríthatunk be.
– A gyümölcsösben elvégezték a tervezett munkálatokat?
– Az enyhe időjárás az elmúlt évben és idén tavasszal is hagyott időt
feladataink elvégzésére. Tavaly ősszel a 75 hektáros almásból húsz hektáron
kivágtuk az elöregedett fákat, melyek helyébe új almafajtákat (mint a
red.j.prince, golden, jonagored, red idared) telepítettünk az idén. Pályázati
támogatás segítségével 53 ha alma- és 31 ha körteültetvényen csepegtető és
esőztető öntözőrendszert építettünk ki, és az alma területén belül ismét 20
ha-ral növeltük a jéghálóval borított terület nagyságát. Ezzel a három
technológiai megoldással meg tudjuk védeni az almást, mert szinte függetleníteni
tudjuk magunkat az időjárástól. Az alma nagyon jól virágzott, a körte virágzása
egyik fajta esetében szerényebbre sikerült. Szintén elvirágzott a
negyvenhektáros meggyünk is, a tisztuló hullás után derül ki majd, milyen
terméshozamot produkálnak. 2015 őszére huszonöt hektáron új meggyes telepítését
tervezzük. A gyümölcsfélék sikeres értékesítése tekintetében is bízunk a bő
termésben, a magas felvásárlási árakban. Persze vannak olyan dolgok, melyek nem
rajtunk múlnak.
|
|
– Az elmúlt évben komoly fejlesztést hajtottak végre az eszközpark
bővítése során is. Milyen célokat szolgált ez a beruházás?
– A mai gazdasági helyzetben egy cég versenyképességét, annak növekedését
fejlesztési lehetőségei befolyásolják leginkább. Ezek a beruházások nagy
tőkeerőt igényelnek, ezért nagyon fontos kérdés a megtérülés, mind a vásárolt
traktorok, mind a kiépített csöpögtető rendszer és jégháló esetében. Ehhez pedig
megfelelő üzemi méret szükséges, mert a befektetések csak ezekben a
gazdaságokban térülhetnek meg.
– Ön január elsejétől vette át a vezetést. Mennyiben hoz új szemléletet a
cég irányításába?
– Már tavaly bekapcsolódtam a munkába Pintér Sándor nyugdíjba vonuló
ügyvezető oldalán, aki tanácsadóként segíti tovább a cég működését. Jó a
kapcsolatunk egymással, és én szeretnék is átvenni tőle minden tudást és
tapasztalatot egy ilyen cég irányításával kapcsolatban. Az átmeneti időszakra
valóban szükség van, hiszen nem lehet egy ekkora céget egyik napról a másikra
átvenni. Most is számíthatok rá, a döntés azonban már az enyém, és a felelősség
is. A Zalagrár Kft.-nél más munkakörökben is generációváltás figyelhető meg, ami
természetes folyamat. Kiváló szakemberek dolgoznak a cégnél, a nyugdíj előtt
állók több évtizedet töltöttek el itt, s lassan eljön az idő, mikor fiatal
szakemberek lépjenek helyükre.
Vezetési elképzeléseimben követem az eddigi fő irányokat, ekképpen szem előtt
tartom a régi, kölcsönös jó viszonyon alapuló kapcsolatokat a beszállítók és a
vevők terén. A cég érdekei szerint arra törekedek, hogy minél olcsóbban, jobb
minőségben és mennyiségben termeljünk, és minél drágábban adjuk el termékeinket.
Persze az időjárás segítő illetve akadályozó tényezője is lehet terveinknek, de
mégis mindent meg kell tennünk céljaink érdekében. A szakmai tudás birtoklása és
alkalmazása azonban nem elég, ha nincs valami más… Én nagyon örülök annak, hogy
azt csinálhatom, amit szeretek. Hasonló lelkületet és gondolkodást várok el a
kollégáktól is, mert csak így lehetünk eredményesek – hangsúlyozta az ügyvezető
igazgató.
Pál Györgyöt mindig is vonzotta a föld, aki olyan családban nőtt fel, ahol
egyaránt foglalkoztak növénytermesztéssel és állattartással. Mindez befolyásolta
pályaorientációját, a soproni erdészeti szakközépiskola után agrármérnöki
diplomát tett le Gyöngyösön, majd a gödöllői egyetemen vadgazdálkodási
szakmérnöki, a keszthelyi Georgikon egyetemen pedig növényvédelmi szakmérnöki
végzettséget szerzett. Dolgozott mezőgazdasági termelő vállalkozásban és a
kereskedelemben is, mielőtt kinevezték volna a Zalagrár Kft. élére.
Antal Lívia
a kukorica korai posztemergens gyomirtásában
A kukorica gyomirtásában az elmúlt években a legnagyobb sikert a korai posztemergens gyomirtás érte el, mely a gyomnövények szik-2 leveles állapotában történő kezelését jelenti. Sikerének feltétele, hogy kikelt gyomok legyenek a területen, illetve a tartamhatást adó készítmény használata, mivel későbbi csapadék esetén a kezelt terület újra gyomosodhat.
A korai posztemergens gyomirtás a már kint lévő gyomokat kiválóan írtja,
ugyanakkor hosszú tartamhatással rendelkezik. Mivel a már kikelt gyomok ellen
hatékony és tartamhatással rendelkezik, ezért szélesebb hatásspektrummal bír,
mint a preemergens gyomirtás. A gyomkonkurenciát a lehető leghamarabb
kiiktatjuk, így a korai gyomosodás által okozott termésveszteség elhanyagolható.
A készítmények kockázata a kultúrnövényre lényegesen alacsonyabb, mint a
posztemergens készítményeké.
A technológia elterjedése azonban előhozott néhány olyan problémát, amellyel
korábban nem voltunk tisztában. Az időzítés nagyobb szakmai és gépészeti
felkészültséget igényel, mivel egy „szűkebb időablak” áll a rendelkezésünkre a
kezelésre. A gyomok optimális fejlettsége a szik-2 levél, míg a kukorica
fejlettsége is korlátozva van egyes esetekben (3 levél). Bizonyos fejlettebb
gyomok esetén a hatékonyság csökken. Szárazabb évjáratok után komoly
utónövény-problémák merülhetnek fel, például a napraforgóban 2012-ben. Nagyon
jelentős probléma, hogy a jelenleg népszerű korai posztemergens készítmények nem
adnak megfelelő hatékonyságot az évelő gyomokkal erősen fertőzött területeken.
A technológia sikere várhatóan folytatódni fog a következő években is. A fenti
problémákat hivatottak kiküszöbölni a Python technológiai csomagok, a Python
Optima és a Python Duplo.
Mindkét készítmény kijuttatható a kukorica 6 leveles állapotáig, ami az időzítés
nagy rugalmasságát biztosítja. A gyomnövények fejlettsége sem korlátozza
túlságosan a technológiát, mivel akár a 6-8 leveles kétszikű gyomok ellen is jók
a tapasztalatok. A magról kelő egyszikűek közül a kakaslábfű 5 levélig, a
muharfajok, a magról kelő fenyércirok és a pirókujjas muhar 3 leveles korig
érzékeny. A köles fajokat szik-1 leveles állapotban irtják.
Rendkívül széles hatásspektrummal rendelkeznek, amivel egyedülállóak a korai
posztemergens piacon.
A Python Duplo-t költséghatékony megoldásként olyan területekre ajánljuk
önmagában, ahol a magról kelő gyomok okozzák a legnagyobb problémát a
kukoricában.
Azokon a területeken, ahol nemcsak a magról kelő gyomok, hanem az évelő kétszikű
gyomok is megjelennek, prémium megoldásként a Python Optima-t javasoljuk.
Horváth Zsolt területi szaktanácsadó, 06-30/444-9107