Képzés és bértámogatás

Hídépítés a gyermekvédelemben

Szent Flórián-napi ünnepség


 
Huszadik alkalommal került megrendezésre az elmúlt hét végén Zalaegerszegen az Egerszeg Fesztivál. A programsorozat a rossz időjárás ellenére is sok érdekességet kínált és rengeteg látogatót vonzott.

A város legnagyobb kulturális és gasztronómiai eseményéről, az ünnepi közgyűlésen átadott elismerésekről lapunk FESZTIVÁL oldalán olvashatnak.


A megváltozott munkaképességű embereket segítik

Képzés és bértámogatás

Legtöbben adminisztrátorként, de kémiai laborban, gyógytornászként és mérnökként is dolgoznak azok, akiket a „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának elősegítése” című 11,7 milliárd forint összköltségvetésű kiemelt projektbe vontak be Zala megyében.

Tatosné Takács Andrea, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese a Városi Hangverseny- és Kiállító-teremben tartott sajtótájékoztatón elmondta, az Új Széchenyi Terv keretében indította el a kormány a programot, melynek keretében 10 ezer ember foglalkoztatására nyílik lehetőség az országban. Eddig 8600 főt vontak be, akik 100 százalékos bér- és járuléktámogatásban vagy képzési illetve utazási támogatásban részesülnek. Közülük 4242 fő már elhelyezkedett, ami 2,84 milliárd forint támogatást jelent, további 113 millió forint támogatással pedig 1002 fő kezdte meg képzését.

Zala megyében eddig 131 millió forintot költöttek el, ahol mostanáig 313 ember csatlakozott a programhoz. Közülük 183-an bérköltség-támogatásban részesülnek, míg 81-en képzéseken vesznek részt. Ezek egy része egy háromhetes kompetencia-fejlesztő tanfolyam, ami a munka világába való visszailleszkedést segíti. Egyénre szabottan többek között gyógymasszőr- és nyelvi képzésen tanulnak az érintettek. Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen fogadják az ügyfeleket, a projekthez június 30-ig lehet még csatlakozni.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, a kormány számára a megváltozott munkaképességű emberek is fontosak. Ők sem kevesebbek, mint mások, rájuk is számítanak. A projekt ennek okán munkához való jutásukat, életkörülményeik javítását segíti.
Megemlítette, a Göcseji úton most felújítás alatt álló kormányhivatali épületbe (ÁNTSZ) költözik majd a komplex rehabilitációs felülvizsgálatot ellátó hivatal, ami jelenleg a Mártírok útján működik.
Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere szerint örvendetes szemléletváltás tapasztalható, a megváltozott élethelyzetű embereket a társadalom segíteni kívánja. Ebben élen jár a megye és a megyeszékhely, ahol elsőként indították el a 4M rehabilitációs munkaerő-piaci programot, illetve Zalaegerszegen olyan bentlakásos és nappali ellátást biztosító otthont hoztak létre az akadállyal élők számára, ahol az elhelyezkedésben is segítséget nyújtanak.
A sajtótájékoztatót a projektet ismertető konferencia követte a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szervezésében.
 

vissza az elejére


együttműködés a családok és a szakellátás között

Hídépítés a gyermekvédelemben

„Hídépítés a vérszerinti családok és a gyermekvédelem között” címmel tartottak konferenciát a közelmúltban a Megyeházán. A Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ szervezte rendezvényen az alapellátáson kívül a szakszolgálatokat, a gyámhivatalok munkatársait és a védőnői szolgálatokat szólították meg.

A hatályos jogszabályok alapján január 1-től 12 év alatti gyermeket lehetőség szerint nevelőszülőknél kell elhelyezni. A változásokkal azonban a szociális munka jelentősége nem veszített értékéből. A gyermekvédelmi szakellátás akkor lehet igazán eredményes, ha a rendszerben dolgozók képesek az együttműködésre és a hasznos tapasztalatok átadására. Az intézmények vezetőinek a felelőssége is hatalmas, mert az új szemlélet mindennapossá válása az ő feladatuk, hangzott el.
Dr. Halász Gabriella, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója kiemelte, a gyermekvédelmi szakellátás eredménye a társadalmi környezet, a család és gyermekvédelem közös együttműködésétől függ.
A Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ pszichológusa, Bodrogi Rita A kiégés jelensége a gyermekvédelemben címmel tartott előadást. A munkatársak segítséget kaptak, hogy a mindennapi nehézségek ellenére se veszítsék el lelkesedésüket. A további előadások új módszertani irányokat adtak a résztvevők számára.

A konferencia zárasaként Dömötörfy Rozália nevelőszűlői szemszögből tartott megható előadásából kiderült, a szülők és a szociális rendszerben dolgozók szerepe nagyon fontos a gyermekek egészséges fejlődésében és nevelésében. Mindehhez elengedhetetlen az elhivatott szakemberek munkája és megfelelő továbbképzésük.
A rendezvény programját bemutatókkal színesítették, melyekben A Zala Megyei Gyermekvédelmi Központban élő gyermekek is szerepeltek. A Landorhegyi Általános Iskola harmadikosai a dzsungel állatairól tartottak előadást, a teskándi Csukás István Általános Iskola Flageolet furulya együttese zenei tudását mutatta be.

vissza az elejére


bővül a mura–dráva eurorégió

Szent Flórián-napi ünnepség

Akik a tűzoltói pályára lépnek, nem szakmát, hanem hivatást választanak – hangzott el a Szent Flórián-napi ünnepségen a zalaegerszegi Szentháromság téren. Az eseményt megelőző szentmisén megemlékeztek azokról, akik szolgálatteljesítés közben áldozták életüket, valamint a közelmúltban 42. életévében elhunyt Fülöp Valterről, Zala megye rendőrfőkapitányáról.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere és Takács Ottó tűzoltó alezredes, a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezető helyettese mondott ünnepi beszédet. Ezt követően Egri Gyula tűzoltó ezredes, a katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója példamutató helytállásáért elismerő díszoklevelet adott át Anda Attilának, a Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelőjének, Stocker Dávidnak, a Lenti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokának, valamint Péter Andrásnak, a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetőjének.

 

vissza az elejére