Nagykanizsa a jövő kapujában

 

Lenti lehetőségei lépéselőnyben    

balogh lászló polgármester:

Nagykanizsa a jövő kapujában

Küzdelmes és megterhelő év áll mögöttünk, de most, az évértékelés időszakában már elmondhatjuk, hogy a súlyos nehézségek ellenére hazánk jól teljesített a covidhelyzet kezelésében; a védőoltások rendelkezésre állnak, a gazdaság újraindult, így Nagykanizsa polgármestere, Balogh László is a fejlesztéseiknek köszönhetően bizakodóan tekint városa 2022-es évére, szerinte megnyerhetjük a jövőt.

– Egy éve ilyenkor a négy fal közé volt szorítva a világ a pandémia miatt. Most is jelen van a vírus, mégis egészen másképp tekintünk előre.
– Nagy tanulási folyamaton vagyunk túl mindannyian, egyénileg és főképp a nemzetek, nagy közösségek szintjén. Egy éve be volt zárva a világ, de a jövőt építő munka sok helyen, így Nagykanizsán is, ugyan más mederben, de folyt tovább. A fejlesztéseket, beruházásokat nem állítottuk le, bíztunk a sikerben. Hiszen közben a védőoltások megérkeztek, a gazdaság visszapattant a kormányzat és a városok felelős döntései révén. Jól teljesített az ország. A pandémia tekintetében most már inkább az egyéni felelősségen van a hangsúly. Ha mindenki meghozza személyes döntését, akkor minden téren sikerek várhatnak ránk a következő évben. Nagykanizsa is komoly nagyberuházások előtt áll, a fejlesztéseinkre építve beérhet az eddig elvégzett küzdelmes munka.

– Átadták a Kanizsa Arénát.
– Többek között. Az Arénát a napokban valóban átadtuk és ezzel egy régi álmunk teljesült, ami nagyot lendíthet a város életén. Nemcsak a sportolóknak jó hír ez, de a kulturális értéke miatt mindenkinek nagy változást jelent, hiszen eddig nem látott rendezvények sorával élénkíti majd a mindennapokat. De, mint említettem, ez csak egy a sok közül. Hiszen az új ipari park fejlesztésével megnyílt a lehetőség nagy munkahelyteremtő beruházások betelepítésére is. Már meg is érkezett az első fecske, amelyet további komoly bejelentések követhetnek. Cseresnyés Péter országgyűlési képviselővel közösen megalkotott gazdasági stratégiánk és a hosszú munka most fordul termőre. Neki is köszönhetően eddig is számos fejlesztés – például a belváros teljes megújulása, kórházfelújítás, új ipari park, új körforgalmak, aréna, turisztikai beruházások – valósult meg, de a közeljövőben pályára áll a körforgásos gazdaság alapját képező kutatóközpont és tudományos ipari park, az általa kiküzdött négysávos összekötő út Zalaegerszeggel, és – mivel én optimista alkat vagyok – hiszem, hogy megérkezik még egy stratégiai jelentőségű gyártó cég is Nagykanizsára.

 Kanizsa Aréna

A pixel, mint az épület alapvető stíluseleme a Kanizsa Aréna küzdőterében is jelen van

– Nagyon titokzatos.
– Csak bízok 2022-ben, a képviselővel az elmúlt években közösen elvégzett eltökélt munkában és városunk eddigi fejlesztései révén megnyíló lehetőségeiben. Nagykanizsa a rendszerváltás után a korábbi évtizedek városvezetési hibái miatt sokat veszített ipari jelentőségéből, de ezt az örökséget nemsokára magunk mögött tudjuk hagyni. Mert mi évek óta következetesen és hosszú távra tekintve haladunk az utunkon. Azzal együtt, hogy a város baloldali közgyűlési többsége terv hiányában mindent meg tesz ez ellen, csupán a hatalom birtoklása motiválja őket. Éppen emiatt nincsenek illúzióim, tudom, hogy jövőre is küzdelmes év vár ránk. Mi azonban dolgozunk, és remélem a fejlődés akarása győz a hatalom akarásával szemben.
Ám most, Advent idején a töltekezésen, a belső építkezésen van a hangsúly. Mindenkinek ezt kívánom, és áldott, békés karácsonyt, hogy készek legyünk az örömhírre, egyéni lelki és közösségi értelemben, de a város jövője szempontjából is. Örömmel tudjuk fogadni mindazt, ami előttünk áll.

vissza az elejére


Lenti lehetőségei lépéselőnyben

A lentiek alapvetően fegyelmezettek, betartják a központi és a helyben elrendelt korlátozásokat, a higiéniai szabályokat. A közelmúltban a legmagasabb szám mintegy hatvan elkülönített és száznegyven megfigyelt státusz volt, ez mára már feleződött és stabilizálódni látszik. A legfontosabb az egészségünk, én is már kétszer oltakoztam, és az oltások felvételére bíztatok mindenkit – vázolta a város járványügyi helyzetét Horváth László polgármester, akitől elöljáróban arról érdeklődtünk, hogy milyen készültségi szinten vannak Lenti kiemelt beruházási projektjei és tarthatók-e a határidők?

Adventi gyertyagyújtás

A felújított Vörösmarty Általános Iskola

– A geotermikus projektünkben jelenleg már próbaüzem, próbafűtés folyik a rendszerbe bekapcsolt tíz intézményben, a kinyert víz hőfoka 68 C, a vízhozam is az előzetes számításoknak megfelelő, a gazdaságossággal kapcsolatos ismereteink legalább egy fűtési szezon, illetve egy teljes év adatállománya alapján lesznek teljesek. A „Zöld város” projektünkben, amely a déli városrész és a Gyógyfürdő környékének több területét érinti, a projektelemek megvalósultak, még egy épület végleges rákötését kell az áramszolgáltatónak teljesíteni az átadáshoz. Elkészült az Ifjúság úti járda, időarányos a várost Lenti-kápolnával összakötő kerékpárút készültsége is.
– Az állam nemrégiben 282 millió forinttal segítette meg a Creaton vállalatcsoport 1,2 milliárdos lenti beruházását. Milyen előnyöket tartogat a város számára egy ilyen fejlesztési projekt?
– Minden olyan támogatás, amely a munkahelyek teremtését, megtartását segíti, rendkívül sokat jelent a településnek. A Creaton az egyik legnagyobb foglalkoztató, örülünk, hogy bővíti a termelést, az önkormányzat a saját eszközeivel is elősegíti a gazdaság fejlesztését, így ezt s tervezett beruházást is.

– Milyen, jelenleg is futó pályázati projektekkel lesz gazdagabb a város a következő időszakban?
– Elkészült több mint 22 millió forint értékben, 337 méter hosszban az Ifjúság úti járda, jól halad a közel kétszáz milliós Lenti – Lentikápolnai kerékpárút felújítása, hamarosan indulnak a Lenti – Rédics kerékpárút rehabilitációs munkálatai is. Két bilaterális, kulturális és klímavédelmi tárgyú projektünk van a horvát és egy az osztrák partnereinkkel.
– Döntött-e a képviselő-testület arról, hogy milyen városmodernizációs pályázati források megszerzését célozzák meg jövőre?
– Lenti az elmúlt évek tervszerű fejlesztéseivel egy ciklus vége felé közeleg, ahol az infrastruktúra fejlesztéséből, az épített és természeti értékek megújításából már csak néhány hiányzó elem megvalósítása szükséges. Ezzel párhuzamosan azonban új célokat kell kitűzni. Társadalmi egyeztetés alatt van a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiánk, amely az elemzésekre támaszkodva a célokat tartalmazza. A város turisztikai vonzerejét a természeti adottságok, a termálfürdő, az épített környezet minősége és a gazdag kulturális értékei adják, ezeken a területeken fejlesztenénk a következő programozási időszakban, információink szerint mintegy 5 milliárd forint átgondolt felhasználására lesz lehetőségünk.

– Lenti rengeteg forrás felhasználásával modernizálta az elmúlt években az oktatási-nevelési intézményhálózatát. Kell-e még fejleszteni ezen a területen?
– A Vörösmarty Mihály Általános Iskola megújult, de a Gönczi Gimnáziumra és az Arany János Általános Iskolára is ráfér a belső felújítás, a mai kor követelményeinek megfelelő oktatási eszközök beszerzése. Szükség lenne a szabadtéri sportpályák modernizálására is.
– Hogyan alakult a lenti fürdő helyzete idén? Vannak-e napirenden további fürdőfejlesztési koncepciók?
– Küzdünk a koronavírus turizmust sújtó hatásaival, igyekszünk megtartani az idegenforgalom területén dolgozó jól képzett munkaerőt. Folyik a 2,5 milliárdos fejlesztés. December végén a fedett fürdő felújított részének két kisebb medencéje már használható lesz, látogatható az új élményfürdő rész és a szaunaland is. A felújítás vége jövő évi nyári szezon kezdetére prognosztizálható.

– A járványhelyzet egyre több rendezvény lebonyolítását teszi kockázatossá. Milyen decemberi programot szeretnének mindenképp megtartani?
– Az idősek karácsonya sajnos elmarad, viszont a bárszent-mihályfai fűzsátornál az advent minden vasárnapján szabadtéri mise és műsor van. Megtartottuk Mikulásváró programunkat, felkapcsoltuk az utcákon és tereken a díszkivilágítást, december 11-én délután a szabadtéren rendeztük az adventi kézműves vásárt, majd a művelődési központban fellépők karácsonyi műsorát tekintették meg az érdeklődők.
– Vannak-e büszkeségre okot adó idei városi sport eredmények?
– A pandémia sajnos rányomja bélyegét a sportrendezvényekre és a csapatsportágak bajnokságaira is, ez a látogatók számán is érezhető. Jó lenne, ha jövőre már egy járvány nélküli bajnokságban vehetnének részt a sportolók. Addig is vigyázzunk magunkra és egymásra, áldott ünnepeket és egészségben gazdag, sikeres, boldog új évet kívánok mindenkinek!

Nemes Norbert

vissza az elejére