A Záév a magasépítés mestere

 

Az alkatrészektől a drónok gyártásáig
 
   

bővül a mura–dráva eurorégió

Dormán József vezérigazgatóA Záév a magasépítés mestere

 A ZÁÉV Építőipari Zrt. idén is eredményes évet zár. Az ország egyik meghatározó építőipari kivitelező nagyvállalata 2021-ben is növekedést tudott elérni az előző évhez képest az alapanyagárak drasztikus emelkedése és a pandémia okozta nehézségek ellenére. A zalaegerszegi székhelyű cég biztos hátterét több mint 70 éves tudás és tapasztalat adja. Legyen szó műemlék épület rekonstrukciójáról, vagy új tervezésű, modern épület létrehozásáról, megbízásait magas szakmai színvonalon teljesíti.

– Milyen esztendőt hagynak maguk mögött?
– A járvány idei évünkre is befolyással bírt. A beszerzési útvonalak ugyanis lelassultak, amely mögött főként bizonyos építőipari alapanyagok hiánya és jelentős árnövekedése áll – mondja Dormán József vezérigazgató. – A faanyagok esetében 400 százalékos, az acéltermékek tekintetében idén 200–250 százalékos árdrágulásról beszélhetünk. Igaz, a piac korrigált, de nem számolt az energiaárak meredek emelkedésével, amely az alapanyagárak újbóli növekedésében köszön majd vissza. Ez kiszámíthatatlanságot eredményez a gazdasági társaságok számára, ami az üzletmenet folyamatos átgondolását kívánja meg. Ennek ellenére sikerült a 2021-es esztendőre kitűzött tervszámokat teljesítenünk. Ebben nagy szerepe van humán erőforrásunk magas szintű és naprakész tudásának, amellyel immár több mint hetven éve tudunk eleget tenni megbízóink igényeinek országszerte.

– Milyen projekteken dolgoznak a megyeszékhelyen, illetve a megyében?
– Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum műemlék épületének felújítását már befejeztük, amelynek műszaki átadása is megtörtént. A szomszédos szárny, a Mindszen-tyneum kivitelezésével is jól haladunk. Komoly szakmai feladatot adott alapozásánál a talajvízsülylyesztés, úgy, hogy a környező műemlék épületek, a múzeum, a bíróság és a templom alapjai ne süllyedjenek meg. A Mindszenty-neum Zalaegerszeg legmodernebb épülete lesz gépészeti és gyengeáramú rendszerei, továbbá egyedülálló kiállítástechnológiája tekintetében is. Az új városi fedett uszoda és tanuszoda építésével is a befejezéshez közeledünk. Ezen épület esetében is a legmodernebb építészeti, energetikai, vízgépészeti és uszodatechnológiai megoldások kerültek kialakításra. Érdekességként tudnám megemlíteni, hogy a FINA-szabvány szerint megépített versenymedencéhez már felszereltük az Omega gyártmányú startköveket. Zalaegerszegen még építjük a Rheinmetall harcjárműgyárát, amely méretében és műszaki megoldásaiban ugyancsak különleges feladat. A megyére kitekintve, nemrég adtuk át a Kanizsa Arénát. A multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokkal szintén egy modern és impozáns megjelenésű épület került megvalósításra.

– Nagyszabású projekteket valósítanak meg országszerte is. Melyek ezek?
– Szeptemberben adtuk át a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának 12 ezer négyzetméteres új oktatási és kutatási épületét. A lakiteleki népfőiskola számára hotelt, Szekszárdon az egykori laktanya helyén 3600 négyzetméter alapterületű tudásközpontot építünk. Budán a Testnevelési Egyetem Koltai Jenő sporttelepének fejlesztésén dolgozunk, ahol többek között multifunkcionális csarnokot építünk. Rákosmentén hamarosan átadhatjuk a sport- és rendezvényközpontot. Legnagyobb munkánk a Nemzeti Atlétikai Stadion kivitelezése, amely a 2023-as atlétikai világbajnokságra készül. Ugyanígy hajrában vagyunk a több mint 30 ezer négyzetméteres új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont építésével is. A műemlék épületeket érintő beruházások között szót érdemel a fertődi Esterházy-kastély, illetve a nagycenki Széchenyi-kastély felújítása.

December elején adták át a Kanizsa Arénát

A pécsi orvostudományi kar új oktatási és kutatási épülete

– Milyen elvek jellemzik foglalkoztatáspolitikájukat?
– A cégvezetés meggyőződése, hogy a ZÁÉV Zrt. sikerének titka elsősorban a munkatársakban rejlik. Éppen ezért egyik legfontosabb célkitűzésünk szakmai tudásuk, nyelvismeretük folyamatos fejlesztése, amely a legjobb garancia piaci pozícióink megőrzésére. Fontosnak tartjuk dolgozóink pszichés-fizikai egészségi állapotát is, különösen most a járványhelyzetben. Ezt bizonyítandóan az idei évre a járóbeteg-szakellátást lefedő magán-egészségbiztosítást kötöttünk valamennyi munkatársunkra, amit a jövő évre vonatkozóan is meghosszabbítunk.

Sikeres kampányt folytattunk a zalaegerszegi Széchenyi István Technikummal, illetve a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Technikummal együttműködve, amelynek eredményeként az előző tanévhez képest több mint a duplájára nőtt az építőipari szakmákra beiratkozók száma. A szakképzési rendszer átalakulását éljük, ennek megfelelően, már az új rendszer szerint – szakképzési munka-szerződéssel is – foglalkoztatjuk tanulóinkat, minden olyan juttatást megkapnak a diákok, amiket a törvények szabályoznak. Célunk, hogy végzés után minél több tanuló csatlakozzon a ZÁÉV fizikai termelőállományához. Bízunk benne, hogy a szakképzés új rendszere, valamint saját ösztönzőrendszerünk is segíti ezen törekvésünket.
A magyar gazdaság egyik húzó ágazatának számító építőipar számára kiemelten fontos, hogy a külföldön dolgozó szakemberek reális képet, illetve tájékoztatást kapjanak az itthoni munkalehetőségekről, a foglalkoztatás feltételeinek folyamatos javulásáról. Ezt segíti elő az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége és a Pénzügyminisztérium által koordinált Építőipari Hazahívó Program, amelyhez vállalatunk, a ZÁÉV Zrt. is csatlakozott.

– Antal Lívia –

vissza az elejére


MouldTech Systems: kutatás-fejlesztés, tervezés és előállítás

Az alkatrészektől a drónok gyártásáig

 Egészségipar, mezőgazdaság, meteorológia, vezető nélküli légi járművek. Ezek azok a területek, amelyek a kutatás-fejlesztés, tervezés és gyártás tekintetében egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a MouldTech System Kft. portfoliójában. A zalaegerszegi székhelyű cég a modellváltás mellett döntött, amelyhez szakmai tudástőkét rendelt, illetve telephelybővítést is végrehajtott. Molnár Gábor ügyvezető tulajdonossal beszélgettünk.

– A vállalat több, a pandémiára közvetlenül reagáló fejlesztést is végrehajtott az elmúlt években.
– Az egészségipar egyre nagyobb helyet foglal el portfoliónkban, amit részben kényszerhelyzet szült a COVID miatt. A beszerzéseket koordináló Állami Egészségügyi Ellátó Központ megrendelésére komoly volumenben gyártunk állványokat, nővérkocsikat, arcvédő pajzsokat és fertőtlenítő rendszereket. Hamarosan bevezetjük az új ISO minőségirányítási rendszert, amelynek birtokában jövő márciustól lehetőségünk nyílik az orvostechnikai eszközök szélesebb körű beszállítására. A vállalaton belül egészségügyi szekciót hoztunk létre, vagyis az egészségügyből jött szakemberekkel a humán erőforrás oldaláról is támogatjuk ezt az irányt. Célunk az, hogy elektronikai, informatikai, illetve okoseszközök fejlesztésével és gyártásával is jelen legyünk az iparágban. Biztató, hogy az előbb említett termékeink iránt külföldön is nagy az érdeklődés. Bővíthetjük exportunkat, ami hozzátartozik cégünk jövőképéhez.

– A kutatás-fejlesztés irányai még milyen szegmenseket, illetve milyen új tevékenységeket fednek fel?
– Jelentős szerepet szánunk a drónok, repülő eszközök fejlesztésének, amelynek érdekében bevezettük az AS 9100 repülőgép-ipari minőségirányítási rendszert. Prototípusokat fejlesztünk és gyártunk, amelyeket megrendelőinkkel együtt tesztelünk. 2022 második negyedévben ezek sorozatgyártását is megkezdjük. A drón-fejlesztés legfőbb iránya a mezőgazdaság, ezen belül is a precíziós gazdálkodás. Képzett pilótánk segítségével elindítottuk drónos növényvédelmi szolgáltatásunkat, emellett kísérleti drónos növényvédelmet is végzünk, szoros együttműködésben a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel. A permetező drónok, kopterek mellett merev szárnyú drónokat is fejlesztünk és gyártunk. Ezek kiváló siklóképességüknek köszönhetően hosszabb ideig tudnak fennmaradni a levegőben, ezért képalkotó berendezéseik és adatgyűjtő szoftvereik segítségével alkalmasak a növénykultúrák fejlődésének, állapotának figyelemmel kísérésére, betegségeik detektálására, észlelésére.

Mindemellett kifejlesztettünk egy nagyon összetett meteorológiai megfigyelőrendszert is. A drónok szenzorai megfigyelést végeznek különböző, alacsony magasságokban és adatokat gyűjtenek többek között a levegő páratartalmáról, a szél irányáról és a szélerősség mértékéről. Az ország három különböző pontján mérünk jelenleg, ezzel bekapcsolódtunk a meteorológiai előrejelzésbe. Másrészt már itt van a jövő a drónok logisztikában történő alkalmazásával. Ahhoz, hogy például pizzát szállítsunk házhoz, pontosan ismerni kell a várható időjárást. A drón szempontjából is fontos tudnunk, ideálisak-e a körülmények a repüléshez?

– A drónok fejlesztésével nagyobb célokat is megfogalmaztak.
– Drón kompetenciaközpontot létesítünk Zalaegerszeg városával együttműködve, ami 2023-ban nyílhat meg az andráshidai repülőtéren, miközben annak eredeti funkciója is megmarad. A drónok fejlesztése, tesztelése mellett az oktatás is fontos hangsúlyt kap. Az oktatóközpontban kisrepülőgépes és drónpilótákat képeznek majd.
– Hozott új feladatokat az autóipar?
– Ezen a téren is új minőségben lehetünk jelen. Hétfős fejlesztőcsoportunkkal három cég számára tervezünk klasszikus autóreplikákat, amiket szinte teljesen készre gyártunk. Ezek kis szériás, manufakturális termékek. Ettől függetlenül sem túlzás azt állítani, hogy Zalaegerszegen már autógyártás is van.

– Idén telephelybővítést is végrehajtottak.
– A meglévő épületet két új csarnokkal bővítettük, amelyek 4200 négyzetmétert tesznek ki együtt. Portfoliónkban továbbra is fontos helyet foglal el a szerszám- és gépgyártás, igaz, ez a megnövelt helynek csupán 20 százalékát viszi el. A lehető legmodernebb eszközökkel nagyon nagy méreteket is meg tudunk munkálni. Az alkatrészüzem és a szerszámgyár létesítése mellett új épületrésszel bővítettük Piramis kutatási központunkat is. Mindhárom építési beruházással technológiai szintet is léptünk, ami Európában is kiemelkedőnek számít. Az additív gyártástechnológiában meghatározóvá váltunk Magyarországon. Húsznál több 3D nyomtatónkkal kvázi nyomtatófarmként működünk fém és műanyag alkatrészek előállításával.

A MouldTech új üzemcsarnoka

– Idén húszéves a cég. Hogyan értékeli az eltelt időszakot?
– A modellváltást szolgáló beruházásokkal komoly döntést hoztunk meg. A pandémia okozta nehézségek ellenére nem a visszalépést, hanem az előrelépést választottuk. Nagyon kockázatos volt egy év alatt felépíteni és beüzemeltetni az új csarnokunkat. Kutatás-fejlesztési tevékenységünkben erős hátteret képeznek az egyetemekkel való együttműködések. A gödöllői, a szegedi, a budapesti kampuszon történő kutatás-fejlesztések nem csupán világszínvonalúak, hanem végtelenül előremutatóak. A Piramis kutatóközpontunknak helyet adó science park az egyetemi fejlesztéseknek köszönhetően szépen bővül; erőteljes szellemi, innovatív környezet formálódik. Mindebben nagy szerepe van a járműipari tesztpályának, amely nagyívű beruházások számára nyújtott közeget. Tehetséges fiatalokat és sok neves szakembert vonzott cégcsoportunkhoz és ezen belül a MouldTech-hez is, akikkel véghez tudjuk vinni elképzeléseinket. Egy vállalat húsz év alatt statikussá válhat, ők azonban lendületet vittek a cég életébe, amellyel az rugalmasabbá, emberközpontúbbá és tudásintenzívebbé vált. Ezt tartom az elmúlt két év legnagyobb eredményének, amellyel a jövőképünket is megalapoztuk – hangsúlyozta Molnár Gábor.

– Antal Lívia –

vissza az elejére