Bókaháza karácsonyvárása

 

Mozgalmas évet zárnak Bakon    

Adventi rendezvényekkel

Bókaháza karácsonyvárása

 Az ünnepi készülődés jegyében, advent utolsó vasárnapjain helyi és környékbeli kézművesek kínálták portékáikat Bókaháza központjában. Szebbnél szebb adventi koszorúk, asztali-, ajtó és karácsonyfadíszek, egyéb dísztárgyak és ízletes sajtok, lekvárok, mézek, savanyúságok várták a vásárlóikat. Az ünnepi forgatagban kellemes zenei aláfestés mellett kínáltak frissen gőzölgő ételeket-italokat a Rönkös Bisztró & Grillkert munkatársai – foglalta össze Lóth Eszter polgármester.

– Advent első vasárnapján közösen építettük föl a köztéri betlehemet, dekoratív öltöztetett figurákkal, majd a szép számú segítővel együtt díszítettük föl a mindenki karácsonyfáját és a kültéri adventi koszorút. Ekkor mutatkoztak be először az ünnepi vásározók. A második gyertyagyújtás előtt élményt adó gyermekprogram keretében érkezett a Mikulás az előre számára elkészített sátorba. Idén 35 névre szóló ajándékcsomagot készítettünk a 14 év alatti gyerekek számára. Advent harmadik hétvégéjén a Bokréta népdalkör fellépésével szerveztünk ezüstvasárnapi programot, ahol Cséry Gergő plébános gyújtotta meg a harmadik gyertyát az adventi koszorún. Majd a falukarácsonyi ünnepség következik, remények szerint a községházán. Jelen lesznek a helyi ovisok és kisiskolások mellett a betlehemes játék vendég előadói. Mézes kalács, puncs, forró tea és forralt bor is kerül majd a feldíszített asztalokra.

– Idén miként fejlődött a település?
– Istennek hála több beruházással is büszkélkedhetünk. Vis maior forrás felhasználásával, két ütemben, vasbeton szerkezetű, betonos és termésköves támasztékkal sikerült a temetőhöz vezető partfalat mintegy száz méter hosszúságban megerősíteni. A temetőhöz közel eső területen, az ősszel, BFT-s forrásból építettünk egy 14 stációt tűzzománc képeken műkő fedés alatt láttató, kettős kereszttel lezárt keresztutat, ami szépségén túl, nagy szakrális értékkel bír. Folyamatban van a szociális tűzifa kiosztása. Pályázati úton 36 köbméternyi fát szereztünk, ehhez még 59 köbmétert önerőből vásárolt önkormányzatunk. Így családonként mintegy 2,5 köbméternyi fát tudunk kiosztani a rászorulóknak.

A hazai nemzeti értékek, hungarikumok népszerűsítésének támogatására, a településünk központjában lévő értéktárunk rendbe tételének segítésére is kaptunk támogatást. E pályázathoz kapcsoltan a bel- és külterületi, illetve zártkerti részeken feltalálható útszéli keresztek és egyéb emlékek javítása is folyamatban van. A tavaszi folytatásban már az iskolásokat is szeretnénk bevonni. Egy sikeres, TOP-os, több mint 50 millió forintos, belterületi csapadékvíz elvezetésére kiírt pályázati beruházás tervezése napirenden van. A falu déli részén jövőre szeretnénk mérsékelni a vizek okozta károkat.

Van még egy BM-es, nyertes, gyalogjárdák felújítására és építésére elnyert pályázatunk. A Kossuth utcai járda felépítése már megtörtént, most a Rákóczi Ferenc utcai járdát bontjuk el, hogy új építésű, biztonságos felületű járdán közlekedhessünk jövő tavasztól. A Magyar Falu Programban a közterületeink karbantartására tavaly egy traktort és munkagépeket tudtunk vásárolni és e programból jövőre építhetünk egy kisgyermekeknek szánt játszóteret is. Békében tesszük élhetővé Bókaházát!

Nemes Norbert

vissza az elejére


Utak, épületek felújítása jövőre is folytatódik

Farkas Tamás polgármester a plébánia épületénélMozgalmas évet zárnak Bakon

Bakon öt nagyobb és néhány kisebb beruházás valósulhatott meg az idén, számolt be lapunknak Farkas Tamás polgármester.

A Magyar Falu Program keretében elnyert 30 millió forintos támogatásból a falu központjában lévő forgalmas csomópont mellett három méter széles gyalog- és kerékpárutat létesítettünk, melynek Zalaegerszeggel való összekötése hamarosan építési engedélyt kap a megyei kerékpárút-hálózat fejlesztés elemeként. Ugyanekkora összeget fordíthatott az egyházközség a plébánia belső felújítására, amely éppen adventre készült el. Ott teljes gépészeti rekonstrukció, a nyílászárók cseréje, új burkolatok építése és festési munkálatok valósultak meg, a kor színvonalára alakítva ezzel az 1970-es években emelt épületet.
A település mellett fekvő zártkertben 10 millió forintos támogatásból két útszakaszt újítottunk fel, javítva ezzel a birtokok megközelíthetőségét. Az önkormányzat tulajdonában lévő területen tavasszal őshonos gyümölcsfákból „Tündérkertet” alakítottunk ki. Az idei kiírásban is nyertünk támogatást, amelyből két rövidebb zártkerti utat tudunk jövőre felújítani.

Önkormányzatunk önerőből is valósított meg fejlesztéseket. Az ivóvízhálózat ugyan korának megfelelő állapotban van, a víz minőségére azonban érkeztek panaszok a lakosságtól. Ezért a csomópontok átépítésével, melynek költségét vállaltuk, a szolgáltató a nyár folyamán elvégezte a hálózat átmosását, kitisztítva a több évtized alatt felhalmozódott lerakódásokat. Szeretnénk a kutakat tisztítástech-nológiával ellátni, ehhez azonban pályázati forrást kell keresni.
Szintén saját forrásból, helyi vállalkozó és az önkormányzati dolgozók bevonásával zöldhulladék-tárolót hoztunk létre egy külterületi ingatlanon. Itt külön gyűjthető a kertekben keletkező komposztálható és a darálható növényi eredetű hulladék. Ez a lehetőség egyre népszerűbb a lakosság körében, jóllehet a beszállítást még nem tudjuk megoldani, az egyelőre az ingatlantulajdonosok feladata.
A Civil közösségi tevékenységek feltételeinek támogatása című kiírásban két egyesület és egy alapítvány összesen több mint 9 millió forintot kapott, amit épületkorszerűsítésre és eszközbeszerzésre fordíthatnak. A településfásítási programban 30 sorfát sikerült nyerni, amiket tavasszal ültetünk el a közterületeken.

A ravatalozó és a templom külső felújítása a rendelkezésre álló támogatásból ugyancsak a jövő év feladata lesz. Előkészítés alatt van több pályázatunk. TOP-forrásból az orvosi rendelő külsejét, Leader-pályázaton az önkormányzati hivatal épület vizesblokkjait, fűtését, belső tereit szeretnénk felújítani. Forrást keresünk az úgynevezett régi iskola rendbetételére, valamint a belterületi utak és járdák felújítására is.
Számos tennivaló vár még ránk a településfejlesztés különböző területein. Idén 16 gyermek született, emiatt is növekvő igény van bölcsőde létesítésére, amelyhez egyelőre nem rendelkezünk megfelelő feltételekkel. Letelepedési szándékkal is sokan keresnek bennünket, az üres ingatlanok azonban hamar elfogynak. Új építési telkek kialakítását tervezzük, hogy fogadni tudjuk azokat, akik Bakon szeretnének lakni.

vissza az elejére