Gyenesdiás, a béke szigete

 

Értékközvetítő oktatás, támogató légkör    

Gyors sikertörténetet ír

Gyenesdiás, a béke szigete

A Nyugat-Balaton aktív és családbarát üdülőfaluja a járványhelyzet ellenére jól tartotta magát. Sajnos volt sok dráma, tragédia, de segítő összefogással igyekeztünk túljutni minden nehézségen. Az önkormányzat valódi támaszt kínált és minden segítséget megadott az oltások felvételéhez, a biztonságos védekezéshez, öszszegzett Gál Lajos polgármester.

– A meggyengült civil közösségeinkre odafigyelt önkormányzatunk, hogy erősítsük őket, hiszen ezek a szervezetek mindig erős bástyái voltak a nagyközségnek – folytatta évértékelőjét a polgármester. – Látható volt az elmúlt két évben, hogy a Balaton a belföldi turizmusra volt felkészítve, ami idén nyáron is jól vizsgázott. A település rangjához méltó, minőségi és színvonalas szolgáltatásokkal vártuk a vendégeinket. A Magyar Turisztikai Ügynökség két, 30-30 milliós pályázatával: a kényelmet, nyugalmat, pihenést segítve modernizáltuk a strandi infrastruktúrát, fejlesztettük a zöldfelületeket, segítettük a vízbe történő biztonságos bejutást.

Közel 170 millió forint felhasználásával rendbe tettük vonalas infrastruktúránk zömét. Önerőből és BM-es pályázati segítséggel 22 közutat újítottunk meg szőnyegaszfalttal. Sikeres volt a csapadékvíz elvezető rendszer modernizálása is. Átadtuk a diási Talabér-féle vízimalmot és széppé tettük környezetét. A Festetics-fűszerkerti projekthez illeszkedve a főszezonra megújítottuk a térségi termékkínálatot. Az iparterületünket a vállalkozóbarátság jegyében szinte megdupláztuk, mert van igény az iparosok és vállalkozók részéről a 25 hektáros terület "belakására". Felvállaltuk az elő-közművesítés koordinációját és a kivezető út megépítését. A feltételes közbeszerzéssel hamarosan lezárul a Balaton-partig levezető kiegészítő kerékpárút megvalósítása, összekötve a két strandunkat. A fejlesztés érinti majd a Horgásztanya környezetét is, ami később egy 4 csillagos szállodafejlesztési helyszín lenne. A Malom-ároknál, Diáson, Gyenesen a horgászterületeket jövőre nyertes pályázatból varázsoljuk újjá.

– Milyen központi beruházások zajlottak?
– Több utcát érintően a DRV-s gördülő fejlesztési terv segítette, hogy több gerincvezeték rekonstrukciós kivitelezést is készre jelenthettünk. A csőtörések száma bizonyosan csökkenni fog, így már a Madách utca után, a Faludi utca biztonságos ivóvíz ellátása is garantálva lett. A tankerület jóvoltából mintegy 1,5 milliárdos beruházásban valósult meg a Kárpáti János Általános Iskola felújítása és bővítése. Ezzel az ökoiskolánk mára dupla méretű oktatási intézmény lett és bázisintézményként a jövőben 550 fős diáksereg is látogathatja a tanórákat. A többfunkciós tornacsarnokon túl nyolc új és 18 felújított tanterem is a tanulókat szolgálja. Számos, a környezetvédelemhez kapcsolódó játékkal elkészült a suli udvarán az Öko Bemutató- és Játéktér.

Az összefogás koszorújának 3. gyertyáját meggyújtó
polgármesterek: Herczeg Béla (Vállus) Biró Róbert (Balatongyörök) Pali Róbert (Vonyarcvashegy)
Góth Imre alpolgármester (Gyenesdiás)

Látogatás a Lidóstrandon:
Szalóky Jenő, Gyenesdiás díszpolgára, Gál Lajos polgármester, Áder János köztársasági elnök

A természeti és az épített örökség megóvását, valamint a fenntarthatóságot, az öko-barát jó gyakorlatokat hirdető Gyenesdiás negyedszázados környezetvédelmi tevékenységének megismerése céljával október közepén, a klímaváltozás elleni küzdelem élharcosa: Áder János köztársasági elnök úr tett megtisztelő látogatást nálunk. Bennünket a "környezettudatosság mintapéldájaként" emlegetett, ami különösen megtisztelő volt közösségünknek. Kiemelt település stratégiai célunk volt az, hogy minden intézményünk megújuljon. A Művelődési házhoz a rendszerváltás óta nem sikerült túl sokat hozzátenni, de nem kell sokáig várni arra, hogy a közel 200 milliós önerőből a Coop üzlet tetején megnyíljon az új kultúrotthon egy iskolai ebédlővel. A Bakonyerdő Zrt. állatsimogatója, több tíz millió forintot invesztálva a gyenesdiási területre költözött és a 4,5 hektáros terület karám kiépítésén és haszonállat áttelepítésén is túl vannak. A Természet Háza Látogatóközpont környezetében másfél hektáros területet is megvásároltak további terveik kivitelezéséhez. Egy „zöld folyosó” kiépítésében gondolkodnak a Lőtéren keresztül a Nagymezőig.

– Milyen programok lesznek december második felében?
– Egy újszerű kezdeményezés kapott friss lendületet a termelői piacunkon, ahol a Gyenesdiás Közösségi Életéért Egyesület rendezésében az adventi hétvégéket töltik meg értékes programokkal. December 15-én, 16 órától a Pásztorházban karácsonyfadíszek készítésére várjuk az érdeklődőket. A Pásztorház előtti betlehemnél, aranyvasárnap este fél héttől Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök és Vállus polgármesterei gyújtják meg az utolsó gyertyát az adventi koszorún. Este 19 órától a Községházán a Musica Antiqua régizene Együttes koncertezik. Kívánom, hogy érkezzék el mindenkihez Szent Karácsony csodája! Kegyelmekben gazdag, Áldott Ünnepet; örömökben és egészségben gazdag új esztendőt kívánok.

Nemes Norbert

vissza az elejére


Suli Harmónia – 2007 Gyermekeket Segítő Alapítvány

Kósa Istvánné, az alapítvány elnökeÉrtékközvetítő oktatás, támogató légkör

A Suli Harmónia - 2007 Gyermekeket Segítő Alapítvány intézményeiben szeptember elsejével a tizennegyedik oktatási és nevelési év kezdődhetett meg. Az elmúlt tanévi, járvány miatti kényszerszünetet követően őszszel ismét a normál tanrendben kezdődhetett meg az oktatás. Az alapítvány öt iskolát működtet Felsőrajkon, Pölöskén és Zalaszentmihályon, a Vas megyei Egervölgyön és Káldon. Az utóbbi településen óvodát is.

– Intézményeink népszerűsége töretlen, amelyhez az oktatás magas színvonala, a családias légkör, az iskolarendszerű és szabadidős tevékenységek választéka illetve a folyamatos infrastrukturális fejlesztések egyaránt hozzájárulnak - mondja Kósa Istvánné, az alapítvány elnöke. – Az alapítványi működtetésben a legfőbb érték az, amiért tulajdonképpen az alapítvány is létrejött, hogy megmaradhassanak a falusi kisiskolák. Ez nem csupán teljesült is, de népszerűségnek is örvendenek. Felsőrajki központi iskolában idén 95 gyerek kezdte meg tanévet. A létszám évről évre Egervölgyön is növekszik, Káldon az óvodában is, a többi intézményben pedig stagnál. Ez szintén pozitívnak tekinthető, mert kis lélekszámú településekről van szó.

Stabil működtetésben nagy szerepet játszanak az önkormányzatok, amelyek biztosítják a rezsi és a karbantartási munkák költségeit. Sőt még fejlesztenek is. Egervölgyön az önkormányzat pályázati támogatásból és jelentős önerőből újította fel az általános iskolát. Káldon az óvoda rekonstrukcióját végezte el a helyhatóság saját erőből. Zalaszentmihályon idén az iskola külső festését oldották meg pályázati támogatásból, a nyílászáróik cseréjét pedig példás lakossági összefogás is segítette az önkormányzat önereje mellett. Van, ahol szakmai támogatást is kapunk. Zsuppáné Horváth Mária, Felsőrajk polgármestere gyógypedagógiai asszisztensként dolgozik a helyi iskolában. Heti két alkalommal a beilleszkedési, tanulási nehézségekkel küzdő gyermekkel foglalkozik.

Az alapítvány és minden intézménye sokat köszönhet Vigh László országgyűlési képviselőnek, miniszteri biztosnak, az alapítvány felügyelő bizottsága elnökének. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az állam az egyházi iskolák mellett az alapítványi fenntartású oktatási intézményeket is támogatja. Nagy segítség ez nekünk, és azoknak a falvaknak is, ahol intézményeink működnek. Ahol az önkormányzatok is hozzáteszik magukat, hogy helyben legyen elérhető az alapfokú oktatás, illetve a közművelődés egyik színtere.
Így minden eddig állami támogatásért köszönettel tartozunk, így idén is. A Miniszterelnökségtől a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-en keresztül 8 millió forintos költségvetési támogatást kaptunk a működésre, szakmai és közösségi programok megvalósítására. Ebből tudtuk megtartani a zalaegerszegi AquaCityben a hagyományos tanévzáró szabadidős programunkat 500 fő részvételével. A vízi élményparkban hatodik alkalommal tölthettünk el egy vidám napot iskoláink és óvodánk gyermekeivel és a családjaikkal. A miniszterelnökségi támogatásból valamennyi első osztályosnak tabletet, táblagépet vásároltunk. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól 20 millió forintos támogatásban részesültünk, amelyből minden pedagógus új laptoppal kezdhette meg az idei tanévet. Ebből szeretnénk jövőre, ha a vírushelyzet engedi, a „Év legjobb tanulója” tanulmányi versenyt, valamint a „Tánccal a hazámért” táncversenyt megtartani. A támogatásnak köszönhetően jutalmazni is tudjuk kollégáinkat decemberben.

Visszatekintve még az őszre, a Press Dance Táncsport Egyesület a zalaegerszegi Mindszenty-iskola új tornacsarnokában tartott nemzetközi táncversenyén iskolánk is részt vett. Nagyon büszkék lehetünk arra, hogy a közel 300 versenyző között első, második és harmadik helyezést értek el tanulóink az egyes táncműfajokban. A magyar népmese napján, szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján az alsó tagozatos tanulóinknak mesemondó versenyt rendeztünk a felsőrajki iskolánkban. Ugyanitt, október 23-i nemzeti ünnepünk kapcsán projektnapot tartottunk, amelyen a gyerekek érdekes feladatokkal idézték fel, illetve dolgozták fel az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit.

Felsőrajkon idén úszásoktatást vezettünk be, az alsósok a zalakarosi uszodában húsz alkalommal vettek részt ezen. Karate csak a zalai iskolákban van, a moderntánc valamennyi intézményben rendelkezésére áll a gyerekeknek. A testmozgás, a sport, és a művészeti nevelés értékközvetítő szerepet tölt be minden iskolánkban, amelyek szakos ellátottsága is jó. Mindemellett valamennyi intézményünkre elmondható a biztonságot nyújtó, megértő légkör, amely azt gondolom, kiemeli iskoláinkat a többi közül.
A létszámnövekedés is ennek köszönhető, például a felsőrajki Szent Imre Általános Iskolánkba Zalaegerszegtől Nagykanizsáig hoznak gyerekeket, emelte ki végül a Suli Harmónia – 2007 Gyermekeket Segítő Alapítvány elnöke. Ezt a tisztséget 2008-tól látja el Kósa Istvánné, akit idén Vigh László, a térség országgyűlési képviselője miniszteri biztosi elismerésében részesítette az elmúlt években végzett kiemelkedő szakmai munkájáért. Dr. Palkovics László innovációs és technológia miniszter is aláírta az oklevelet.

Antal Lívia

vissza az elejére