Átadások és új beruházások

 

Megjelent a Zala megyei TOP    

ZALAEGERSZEGET ÉS A MEGYÉT ÉRINTŰ FEJLESZTÉSEK

Átadások és új beruházások

Zalaegerszeg a 2022-es esztendűt az elkészült fejlesztések átadása, valamint újabb jelentűs beruházások megkezdése évének tekintheti, hangzott el egyebek között a hagyományos évindító sajtótájékoztatón.

Vigh László úgy vélekedett, hogy olyan fejlűdési spirál jellemzi a zalai megyeszékhely elmúlt négy évét, amire még nem volt példa, és ami aranykorszakként mutatkozik meg a város életében. Mint mondta, a következű hónapokban alapkűletételek is lesznek. Az AVL épülű kutatóközpontja mellé a Bosch 10 milliárd forintból, míg a TÜV Rheinland 15 milliárdból épít kutatóbázist. Ugyancsak kutatóközpont létesül egy 6 milliárdos hadiipari beruházás keretében, továbbá 33 milliárd forintból indul a Metrans vasúti-közúti logisztikai központjának építése.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott azt mondta, hogy olyan jelentűs objektumok, illetve beruházások valósulnak meg, melyhez az engedélyezési és egyéb eljárásokat kiváló szakértelemmel teljesítették hivatal munkatársai, a gyorsaságot is szem elűtt tartva.

Dr. Pál Attila, a megyei közgyûlés elnöke arról beszélt, hogy a 2021-2027 közötti uniós ciklusban már közel 60 milliárd forintot tesz ki a Zala megyei forráskeret a TOP Plusz Programban. Az öszszeg magában foglalja a megyei jogú városok, valamint más érintett városok forráskereteit. Tavaly az utolsó negyedében már megjelentek az egyes TOP Plusz felhívások. A 4 és 5 számjegyû utak fejlesztésére 6 milliárd 724 millió forint keretösszeggel, amelyre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyújthat be pályázatot. A megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttmûködések címû kiírás a Zala Megyei Önkormányzat konzorciumi vezetésében az elmúlt ciklusban megvalósított foglalkoztatási paktum folytatását teszi lehetűvé 3 milliárd 892 millió forint felhasználásával. Ugyanígy folytatódhat a Zala Kétkeréken Program: további kerékpárutak épülhetnek az 5 milliárd forintos keretösszegbűl. Ezenfelül még számos célt megfogalmaztak, többek között a belterületi utak fejlesztését.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, 2022-ben és a következű években is a családok és a munkahelyek védelme, valamint a gazdaság további fejlesztése a legfontosabb feladatuk. Kiemelte, hogy 2022 az elkészült fejlesztések átadásának éve lesz, amellett, hogy jelentűs beruházások kezdűdnek meg. Megemlítette többek között a Zrínyi Miklós Gimnázium felújítását, a volt tiszti klub kormányhivatallá való átalakítását, a Zalaszentiván irányába létesítendű kerékpárút létesítését, valamint a teskándi és a csácsi kerékpárútszakaszok tervezését.

Antal Lívia

vissza az elejére


Megjelent a Zala megyei TOP

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZMKI), a Zalai Hírlap és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kilencedik alkalommal jelentette meg a Zala megyei TOP 100 kiadványt, amely a megyei székhelyû vállalkozások rangsorát a 2020-ban elért nettó árbevétel alapján mutatja be.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elűadásában többek között azt emelte ki, hogy a hazai ipar által elűállított hozzáadott értékben a high-tech szektorok részaránya a 70 százalékhoz közelít, ami nemzetközi összehasonlításban is magas értéknek számít. Jelezte, hogy 2020-ban a kormány megduplázta az innovációs alapot, ami így 150 milliárd forint fölé emelkedett. Mindez azt eredményezte, hogy a vállalati kutatás-fejlesztési ráfordítás is növekedett, ami 2016-ban 400 milliárdot, míg 2020-ban már 800 milliárd forintot tett ki. 2016-ban 38 ezer kutatómérnök dolgozott Magyarországon, a számuk 2021-re már megközelítette a 60 ezret.
A 2020-as toplistát a legnagyobb árbevétellel a ZÁÉV Építűipari Zrt. vezeti, második a nemzetközi fuvarozással foglalkozó Gartner Intertrans Hungária Kft., harmadik a Szabadics Építűipari Zrt. A top 100 Zala megyei vállalkozás 2020-ban összesen 576 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 1,3 százalékkal többet, mint 2019-ben.

A képen balról jobbra Kovács Dezsű, Balaicz Zoltán, dr. Palkovics László, Kaszás Anita, Vigh László, országgyûlési képviselű, dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke és Horváth Attila, a Zalai Hírlap fűszerkesztűje.

Antal Lívia

vissza az elejére