Traumatológiai tanszék indul a kórházban

 

Csapadékvíz-elvezetési munkálatok    

Stabilizálódott és magasabb szintre emelkedett az ellátás

Traumatológiai tanszék indul a kórházban

A Pécsi Tudományegyetem külső traumatológiai tanszéket hoz létre a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, ami a térség egészségügyi ellátása és felsőoktatása számára is kiemelkedő jelentőségû lépés, hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a zalaegerszegi egészségtudományi karon tartott sajtótájékoztatón.

Prof. dr. Bódis József felidézte, hogy tavaly nyáron ellátási probléma adódott a traumatológiai osztályon, amit a kórház, a város, a megye valamint a Pécsi Tudományegyetem összefogásával sikerült megoldani. Ennek köszönhetően stabilizálódott a helyzet, amely lehetőséget adott arra is, hogy a pécsi egyetem traumatológiai klinikája külső tanszéket nyisson Zalaegerszegen az ITM támogatásával. Mint fogalmazott, a hosszú távú stabilitás egyik alapja a humánerőforrás, így a képzés, az oktatás. A magas szintû szakmai tevékenységet modern eszközökkel is segítik, amellyel a betegellátás biztonsága növekedett. Mindemellett az itt dolgozó szakemberek tudományos-innovációs tevékenységet is tudnak végezni, ami egy tanszék mûködésében alapvető fontosságú.

Vigh László országgyûlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, az emberek számára az egyik legérzékenyebb dolog az egészség, ami a kormányzat nemzetstratégiai kérdésnek tekint. Az egészségügyben dolgozók az elmúlt időszakban mindent megtettek azért, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ne okozzanak fennakadást a foglalkoztatásban. Magyarország ezért is tudott közel hétszázalékos gazdasági növekedést elérni tavaly.

Balaicz Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a város milyen eszközökkel igyekezett a kórház mûködését segíteni, annak ellenére, hogy nem fenntartója. Ezek egyike volt az alapellátás fejlesztése az orvosi rendelők felújításával. A kórház dolgozói számára 200 parkolójegyet biztosítottak, a betegekre is tekintettel a Mátyás király utcában és a Mindszenty-iskola mellett összesen 65 új parkolót hoztak létre. A Szent László utcában és a kórház melletti ligetben pedig újabb 66 parkolóhelyet létesítenek majd. A külső traumatológiai tanszék indulását, illetve az itt dolgozó szakemberek letelepedését "kétkulcsos modellel" segítették. Költségvetési átcsoportosítással felújítottak öt önkormányzati lakást 20 millió forintból, az ITM által nyújtott 68 millió forintos támogatásból pedig öt elektromos autót vásároltak.

Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a szívsebészet, a kardiológia és a gasztroente-rológia után a traumatológia is önálló tanszékként mûködhet a zalaegerszegi intézményben, ami a pécsi egyetem oktatókórháza. Az ITM 80 millió forintot biztosított modern eszközök és egy új, a betegbiztonságot szolgáló applikáció beszerzésére. A pécsi traumatológiai klinikáról érkezett szakorvosok segítségével eddig nem alkalmazott új mûtéti eljárásokat is bevezettek már a zalaegerszegi traumatológián.

Antal Lívia

vissza az elejére


Pályázati támogatással Kerkabarabáson

Csapadékvíz-elvezetési munkálatok

Zala megyében a 2014–2020-as uniós időszakban a TOP-2.1.3 kódszámú „Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések” címû felhívás négy körben került meghirdetésre.

Az eredeti forráskeret 912 millió forint volt, majd látva az igényeket többszöri megemeléssel ez az összeg jelentősen nőtt. A támogató döntések több szakaszban születtek meg a folyamatos elbírálás következtében. A több, mint 6,3 milliárd forintos forrásból 68 pályázat kerülhetett támogatásra. Minderről Kerka-barabáson beszélt Vigh László országgyûlési képviselő, miniszteri biztos és Pácsonyi Imre, a megyei közgyûlés alelnöke.

A zalai település teljes területére kiterjedő csapadékvíz-elvezetési projekt valósulhat meg. Több mint 100 millió forintos pályázati támogatással a község összes utcájában árkolási munkákat végezhetnek. Vigh László üdvözölte a környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztést, Pácsonyi Imre pedig jelezte: a településnek megítélt 102 millió forintra egy sikeres terület és településfejlesztési operatív programos pályázat biztosítja a fedezetet. Közel 70 zalai településen valósulhatnak meg a bel-és csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos munkák, az árkok tisztításától kezdve az átereszek cseréjén át a védmûvek kialakításáig vagy szivattyúk vásárlásáig sok mindenre lehetőséget biztosított a pályázat, a helyi igényekhez igazodva.

vissza az elejére