Az összetartó Zalaháshágy

 

Köszönet az időseknek Misefa előrelátóan tervez  

Az összetartó Zalaháshágy

Még tavaly az első félévben nyertünk a Magyar Falu Program kommunális eszköz beszerzési pályázatán egy traktor után köthető pótkocsit, egy fűkaszát kardántengellyel, egy motorfűrészt, egy ágaprítót és egy rönkhasítót. Faelgázosító kazánnal működtetjük a középületeinket, ezért ezek a mintegy hárommillió forintért beszerzett eszközök nagy segítséget adnak az energiahatékony fűtés megvalósításához. Az önkormányzati erdőkből a fát ki tudjuk vágni, ide tudjuk hozni, föl tudjuk fűrészelni, az ágat le tudjuk darálni, aprítékolni és a fát a rönkhasítóval a kellő méretűre tudjuk alakítani. Mindez egy valódi rezsicsökkentés lehetőségét kínálja számunkra – mesélte Horváth Gyula, Zalaháshágy polgármestere.

– Nemrégiben nyertünk a MFP keretében egy nyolc plusz egy személyes falubuszt, a régi jármű pedig a Miniszterelnökség koordinálásával egy erdélyi magyar szervezethez került. Ez már a Gelencei Ifjúsági Szervezet tagságát szolgálja. A Kézdi-vásárhely mellett lévő településre személyesen vittük el a járművet egy 16 fős delegáció kíséretében. A szívélyes vendéglátás után hazafelé megtekintettük: Prázsmár, Brassó, Nagyszeben, Gyulafehérvár, Vajdahunyadvár, Arad nevezetességeit és megkoszorúztuk a vértanúk emlékművét is. Aradról a horvátországi Sepsére látogattunk, ahol finom halpaprikással fogadtak bennünket.

Az új buszunk óvodásokat, iskolásokat hozza-viszi Salomvárra, Zalalövőre és Zalacsébre. Intézi az idősek gyógyszer- és élelmiszer bevásárlását, a betegek egészségügyi intézménybe vitelét. A szociális étkeztetés keretében meleg ebédet hord ki. A temetőkerti út térkövezése, a MFP-ban nyert hatmillió forintból megkezdődött és Mindenszentekre készen lesz. E hónapban elkészül egy 9,3 millió forintos beruházás is. A kápolna felé vezető utat zúzottkő burkolattal fedjük le. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. testvértelepülési kapcsolat kiépítését lehetővé tevő programját is sikerrel visszük. Júniusban heten utaztunk a horvátországi Sepse (Kotlina) településre, szeptember derekán pedig mi fogadtuk őket.

A ZHSE sportegyesület pályázati sikere hatmillió forintot hozott magával. Itt a tetőcsere és lépcsőépítés is elkészült. Az egyházközség és a salomvári plébánia a helyi templomban lévő, 13. századi, Európában egyedülálló, román kori műemlék timpanon és keresztelő kút felújítását sikeresen pályázta a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Kollégiumánál. Szeretnénk pályázni szennyvízcsatorna-hálózat építésre, az önkormányzati tulajdonú épületeink: a polgárőr iroda, az óvoda és a szolgálati lakás, a volt kocsma és bolt együttesének felújítására is. A Murci fesztiválon felvonult a falu apraja-nagyja. Feldíszített szekerek, autók, utánfutók felvonulása, pogácsák, sütemények, gyümölcsök, borok, pálinkák kínálása, táncok, nóták, kisbírói kidobolt hirdetések fokozták a jókedvet.

A faluban szerencsére kevés az üres ingatlan. A falunapon kilenc újonnan beköltöző családot tudtunk köszönteni. Községünk nemcsak létszámában, összetartozásban, de külcsínyében is folyamatosan fejlődik, köszönhetően azon aktív, lelkes, szorgalmas és önzetlen helybelieknek, akik fáradságot nem ismerve nemcsak ötletelnek, hanem tesznek azért, hogy még élhetőbb hely legyen Zalaháshágy.

– nemes –

vissza az elejére


nemessándorháza

Köszönet az időseknek

Nemessádorházán őszi dekorációba öltöztették a művelődési házat a település szépkorú lakóinak köszöntésére az október 23-i nemzeti ünnepre. A feldíszített asztalok mellett helyet foglaltak azok is, akik, ha közvetlenül nem is, de megélték az 1956-os forradalom és szabadságharc valóságát.

Langstadler Józsefné képviselő, Antal Sándorné polgármester,
Miklós József alpolgármester és Ágoston Balázs képviselő

Háry Józsefné, a falu egyik legidősebb lakója

Október 23-a kettős nemzeti emléknap, amely az 1956-os forradalom kitörésének napja és egyben a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja, mondta köszöntőjében Antal Sándorné polgármester. Az 1956-os forradalom Magyarország népének a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik meghatározó eseménye volt. Az akkori történéseket a fiatalabbak csak a történelemkönyvekből ismerhetik, de akik itt ülnek, közülük többen megélték valóságát. Hiszen vállukon hordták az ország összes gondját, nehéz napokat éltek meg, mégis tudást, szakmát és bölcs szavakat adtak gyermekeiknek. A polgármester kiemelte, az idősek napja róluk, az ő tiszteletükről, elfogadásukról, szeretetükről szól. Annak a kifejezése, hogy ők is megbecsült tagjai a társadalomnak. Nemessándorházán már hagyománnyá vált, hogy évente egy alkalommal összejönnek, hogy kifejezzék hálájukat és megbecsülésüket azok iránt, akik hoszszú, munkával eltöltött évek után megérdemelt nyugdíjas éveiket töltik.

Az ünnepségen alkalomhoz illő verseket szavaltak diákok. Hertelendy Attila és Debrei Zsuzsanna, a zalaegerszegi Hevesi Sándor színművészei operett slágereket adtak elő, biztatva a közönséget a közös éneklésre. A Zalai Táncegyüttes fiataljai lendületes táncukkal csaltak mosolyt az arcokra, a zalaegerszegi Nefelejcs Népdalkör pedig népdalaival szerzett örömet. A műsor közben köszöntötték a falu „legfiatalabb” nyugdíjasait, köztük Miklós József alpolgármestert, valamint a szép kort megélőket, és a két legidősebb lakót, a 90 éves Háry Józsefnét és távollétében Temesi Jánosnét. Gyertyagyújtással emlékeztek meg azokról, akik már nem lehetnek közöttük. A találkozó zenés estebéddel zárult.

– AL –

vissza az elejére


Misefa előrelátóan tervez

Misefán 2018-ra fejeződött be a faluház komplett felújítása, amely során napelemeket telepítettek a tetőre. Azóta az épületet a napelemekből nyert villamos energiával fűtik. Ez az előrelátás most még inkább kifizetődni látszik a rendkívül magas energiaárak miatt.

– Településünk egyetlen nagy épülete a faluház, amelynek fűtését légkondicionálókkal oldjuk meg a napelemeknek köszönhetően – mondta érdeklődésünkre Sifter Róbert polgármester. – Időként rásegítettünk gázzal, amelyre vélhetően az idei télen nem fogunk támaszkodni, mert a napelemes is elég lesz. A faluház szempontjából tehát csak minimálisan befolyásol bennünket az energiaárak emelkedése, így továbbra is nyitva tartunk. A lakosság ugyanúgy használhatja könyvtárlátogatásra, torna és a kézműves foglalkozásokra a faluházat, mint eddig. A közvilágítással kapcsolatosan még nem tudjuk, mekkora költségemelkedéssel kell számolnunk. A helyzetben kedvező az, hogy a közvilágítás két évvel ezelőtti korszerűsítése során a régi égőket energiatakarékos LED-es fénycsövekre cseréltük.

A faluháznál térfigyelő kamerarendszert építettünk ki saját erőből, közel egymillió forintból. Mind a négy kamera nagy látószögben figyel, és jó minőségű képet készít. Nemcsak az épület közvetlen környékét, de az utcát és az ott elhaladó gépjárműveket is látja. Innét nem messze fekszik a körhalas tó, közepén dombbal és platánfákkal, ami idén esküvők helyszíne is volt. Sajnos a közelmúltban megrongálták a dombra vezető fahídját. Ilyen legközelebb, a kameráknak köszönhetően már nem marad felderítetlenül. A rendszer alkalmas a bővítésre, így a későbbiekben a halastó és a szabadidőközpont környékét is bekamerázzuk. A településen jó a közbiztonság, mindazonáltal szeretnénk megvédeni értékeinket, ezért szerződést kötünk a rendőrséggel.

A szabadidőközpontban augusztus 6-án tartottuk meg a misefai pikniket, amelyen fellépett a Misefai Gyöngyakác Dalkör. A műsort sztárvendégek is színesítették. A főzőcsapatok ismét kitettek magukért. Többféle bográcsos ételt valamint lángost és palacsintát kínáltak az alkalomra készíttetett „A mi kis falunk, Misefa piknik” feliratú pólókban. Az önkormányzat minden hozzávalót megvásárolt, ami a mai élelmiszerárak mellett jelentős kiadást jelentett. Most még minden ingyen volt. Jövőre azonban változtatnunk kell ezen, a nem helyiektől minimális térítést fogunk kérni az ételekért. Október elsején az idősek világnapján a falu szépkorú lakóit köszöntöttük a faluházban, műsorral és vacsorával.

Idén a Magyar Falu Program támogatásából új karbantartó eszközöket, közte egy kistraktort szereztünk be. A régi és az új eszközöknek saját erőből építettünk tárolóhelyiséget. A szabadidőközpont játszóterének bővítésére is nyertünk támogatást, az új játékelemek a tereprendezést követően júliusban kerültek a helyükre. Továbbra is tervünk a faluház előtti egykori bolt felújítása, közösségi térré alakítása. Reméljük, egy következő pályázat hozzásegít ehhez. A faluház melletti kavicsos területet is szeretnénk rendbe tenni térköves vagy aszfaltos parkolóhelyek létesítésével.

Antal Lívia

vissza az elejére