A „Dubajozó” Tanösvény

 

Gellénháza tudatosan fejleszt    

Zalaapáti legújabb ékessége

A „Dubajozó” Tanösvény

Zalaapáti, összefogva az anyagi támogatást biztosító Agrárminisztériummal és a Zala-erdővel a közelmúltban kialakított egy szépen gondozott bakancsos tanösvényt. A település környezetében, a Zalaerdő Zrt. gondozásában csodálatosan szép tölgyes, cseres és bükkös erők találhatóak. A sok lenyűgöző természeti szépség felkeresését segítendő: tematikus információs táblákat szereltünk fel, pihenő és piknikező helyeket hoztunk létre, asztal-pad garnitúrákat helyeztünk ki, felfestettük a túraútvonal jeleket. Végeztünk tereprendezést, ágfelnyesést, bozótirtást, kaszálást, és különféle kiadványokat is megjelentettünk – mesélte Vincze Tibor polgármester, aki a további részletekbe is bepillantást engedett.

– A környezettudatosabb gondolkodás elterjesztése és a környezetünk védelme érdekében kiemelten fontosnak láttuk a túra és tematikus útvonalak kialakítását. A falu egyik legmagasabb pontján áll egy sok évtizedet megélt harminc méteres fa, rálátással a Zala völgyére. Az erdeinkben még fellelhető kis patakocskák alkotta „zubogót” is könnyen megközelíthetővé tettük. A túrakör kiinduló pontja a régi településközpontban van, a templommal szemben. A mintegy hat kilométer hosszú körtúra négy kialakított helyszínén, a terület növény- és állatvilágáról, a fákról, cserjékről valamint a helytörténeti vonatkozású adatokról információs táblákat helyeztünk ki. Dr. Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára 3,8 millió forint támogatást biztosított a munkálatok elvégzésére.

A Zalaerdő részéről Pintér Csaba, a Zalaegerszegi Erdészet igazgatója és Soós Krisztián, az erdészet kerületvezető erdésze, a mi erdőnk felelős gondnoka adott támogatást, de a táblák kihelyezésénél a helyi önkormányzat fizikai állományában lévő munkásai és a hivatal dolgozói is segítettek. Az elkészült túraútvonal kialakításában rengeteg önkéntes munka is benne van. A helybeli Menyhárt László egyetemi tanár szakmai támogatását is élveztük. Ő nemcsak a családjával túrázik erre, de ezt az egészséghozó természetjárást népszerűsíti a fiatalabbak körében.

Erdőnk fő fafaja a csertölgy, ami a címerünkben is fellelhető. E fából nemcsak bútorokat, kereszteket, szakrális és különféle díszítő elemeket készítettek, hanem a hamujából szappant is gyártottak. Észak-nyugati irányban csörgedez a Zalaapáti-patak. Ennek van egy „kis zuhatag”, egy „mini vízesés” része. Itt a kicsiny völgyecskében különleges mikroklímát élvezhet az ide látogató. E helyet, tavalyelőttől fogva újra fölfedezték maguknak a covid járvány ideje alatt a helyben és környéken élők. A „Dubaji csobogó” szerencsére egyre népszerűbb. A Zalaerdő partner vállalkozóinak köszönhetően e terület és az erdészeti utak környezete is megtisztult. A pályázat pihenésre alkalmas bútorzat beszerzését is lehetővé tette, körülbelül egymillió forintos összegben. A kiindulóponttól egy kilométerre körülbelül hat éve egy szakszerűen elvégzett fakitermelés történt. A legszebb, legmutatósabb, legegészségesebb faegyedet meghagyták, ez lett a Hagyás-fa, ami a környékről mindenhonnan látszik. Ez a magas egyed tőlünk kapta szimbolikusan, a Látó-fa elnevezést. Ő ugyanis már régóta lát bennünket. A Látófa-pihenőhelyen az erdőben feltalálható növényekről kapunk információt. A padok, asztalok, táblák rögzítése az erdő tiszteletben tartásával, földcsavarok használatával történt. Betont és hulladéktároló edényt sem vittünk be. Utóbbit azért sem, mert számítunk arra, hogy a túrázók képesek lesznek maguknál tartani a hozott italos flaskákat, csoki papírt, szendvicses zacskót.

Az oktatás-nevelés terén Zalaapáti mikrotérségi központ a Zala-völgyében. Az ovisaink és a diákjaink szervezett foglalkozások keretében is kilátogathatnak a szépen rendezett erdei helyszínekre. Az erdészeti szakemberek tájékoztató órák megtartását is elvállalták. Az érdeklődő felnőtteknek is tervezünk előadásokat és nordic walking kluboknak, természetjáró civil csoportoknak is kiajánlást szeretnénk tenni. Beljebb a rengetegben egy vadetető környezetében az itt élő állatokról nyújtanak tájékoztatást a táblák. A patak mellett a török időben volt egy régi településrész: Förkend. A múlt század közepéig itt még egy major is funkcionált, a patakon átvezető kocsi híd maradványait megtaláltuk és egy újabb pályázati körben szeretnénk ezt is helyreállítani. A Zalaapáti-patakunk Bókaházáról induló ága a múltban a Hamu-házi ág elnevezést kapta, amely mellett a tisztító szappan készült.

Visszafelé látjuk a Gétye irányából jövő ágat, ami a Duba-patak elnevezést kapta az ott élő birtokos családról. A legenda szerint e víznek gyógyhatása volt és a gyomorbeteg kanizsai pasa többször is ide, a Dubai Hét Forráshoz küldte vízért a szolgáját. A nyomvonalak fejlesztésébe, a vizek védetté nyilvánításának folytatásába a környék településeit is be szeretnénk vonni. Szomorú látni, hogy a pataknak sokszor nincs táplálása. A források megmentésébe és a nyomvonalak rendbe tételének ügyében partnerként szeretnénk bevonni a történet folytatásába a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereit. Több száz éve, a nyílt vízű tavacska mellett még egy faszerkezetű vízimalom is létezett itt. Élt itt egy Duba vezetéknevű főúri család, akiktől eredeztetve most természet-közeli „dubajozást” élhetnek át a túrázás szerelmesei Zalaapáti térségében.

Nemes Norbert

vissza az elejére


energetikai korszerűsítés – szüreti felvonulás

Gellénháza tudatosan fejleszt

Gellénházán ragyogó napsütésben indultak útjukra a szüreti felvonulók, hogy feldíszített traktorokon és más mezőgazdasági járműveken bejárják a falut a Budai-hegyig és vissza. Az Aranyló Göcsej részeként megvalósult rendezvény a művelődési háznál folytatódott, ahol a gyerekek friss mustot kóstolhattak. A szüret ünnepe valamennyi korosztály számára kínált kikapcsolódási lehetőséget, így a hangulat csak tovább fokozódott.

– Igyekeztünk minél változatosabb programot összeállítani az eseményre, amire úgy gondolhatunk vissza, hogy igazán jól sikerült – vélekedett Farkas Imre Józsefné, Gellénháza polgármestere. – Szülők, gyerekek, idősek, fiatalok mind együtt ünnepeltek az október elsejei szüreti felvonuláson, amelyen volt pálinka- és borkóstolás, de lángos, kürtős kalács és zsíros kenyér is kapható volt. A művelődési házban a gyerekeket arcfestés várta, emellett kézműves foglalkozásokon vehettek részt, szőlőfürtöt festettek ki, papír őszi falevelekből koszorúkat készítettek. Felléptek az óvodások, az iskolások, a Vajda József Népdalkör, valamint a csornai Garabonciás Együttes. Őket már többször invitáltuk, és most végre megfelelt nekik az időpont. Minden rendezvényükre próbálunk gellénházi kötődésű csoportokat, együtteseket meghívni. Velük teljesült ez a szándékunk, hiszen az énekesnő édesanyja itt tanított az iskolában. A szombat estét, ahogy illik, szüreti bállal zártuk.

– A programok mellett a pályázatok megvalósítása is ad feladatot.
– A TOP Plusz programból 47 millió forintot fordíthattunk a művelődési ház és az önkormányzati hivatal energetikai korszerűsítésére illetve napelem-rendszerrel való ellátására. A művelődési ház esetében csak a napelemekről volt szó, amelyek a korábban beépített infra fűtőpaneleket is működtetni fogja. Az önkormányzati hivatalnál öszszetettebb volt a feladat, hiszen két projektről beszélhetünk. A Magyar Falu Programon elnyert 10 millió forintos támogatásból újra cseréltük a tető héjazatát, mert csak így volt érdemes nekiállni a napelemek telepítésének, ami szintén megtörtént, de ez már a TOP pluszos pályázatunk keretében. Ahogy a további munkák is. Annak érdekében, hogy minden megfelelően működjön, a hivatal elavult villamoshálózatát teljesen újjáépítették a konnektoroktól, a kapcsolóktól kezdve a világítótestekig. Minden helyiségben LED-es mennyezeti lámpatesteket szereltek fel, valamint tisztasági festést végeztek. E két beruházásnak köszönhetően nem csak szépült, de megfelelő színvonalúvá is vált a munkakörnyezet a hivatalban. A TOP pluszos pályázat jelentős hozadéka a művelődési ház és a hivatal esetében az energia- és a költséghatékonyabb működtetés. A munkálatok ideje alatt házon belül költöztettük az irodákat, amellyel folyamatosan biztosítottuk az ügyfelek kiszolgálását.

– Mennyire érinti az önkormányzatot az energiaárak elszabadulása, illetve milyen intézkedéseket hoztak a takarékosság érdekében?
– Önkormányzatunk előrelátása most köszön vissza, ugyanis bizonyos fogyasztási helyekre hosszú távú szerződést kötöttünk az áramszolgáltatóval. Így nekünk nem mindenhol kerül többe az áram 2024-ig, mert addig a szerződéses összeget fizetjük. Mivel a hivatalépület elég nagy, ezért a földszinti helyiségeket továbbra is a radiátorokkal fűtjük. Az elhasznált gázmennyiséggel beleférünk a kedvezményes árba. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy tavaly fűtésrekonstrukciót hajtottunk végre; a régi konvektorokat radiátorokra cseréltük, és új gázkazánt helyzetünk üzembe. Az emeletet és a tetőteret a korábban felszerelt légkondiconálókkal fűtjük, amelynek áramszükségletét már a napelemek fogják megtermelni, ahogy az egész épületét is. Az óvodában és a bölcsődében a gyerekek érdekeit szem előtt tartva, fűtünk. Idén viszont nem lesz nyitva, a meghosszabbított téli szünet idején ugyanúgy zárva lesz, mint az iskola. A művelődési ház télen csökkentett üzemmódban működött, de most csak két nap lesz nyitva. Erre a két napra próbáljuk összesűríteni a civil szervezetek foglalkozásait és programjait.

– Milyen más beruházások zajlanak a településen?
– A szennyvíztelep rekonstrukciója elkészült, a próbaüzem zajlik jelenleg. A STRABAG Zrt. beruházásában nemrég kezdődött meg az ivóvízhálózat felújítása, amely velünk együtt hét települést érint azzal a céllal, hogy az új rendszer a zalaegerszegi keleti vízbázishoz csatlakozzon. Ez azzal is jár, hogy a falvainkat ellátó három nagylengyeli kutat megszüntetik, amelyből egyet meg szeretnénk tartani, ezért keressük hasznosítási lehetőségét.
A rossz állapotú Budahegyi út felújítására a vidékfejlesztési programtól várunk támogatást. Reméljük végre kedvező döntés születik ez ügyben. A Leader-programból júliusra készült el a fedett közösségi színtér a parkban, ahol most a kemencét építi a kivitelező. Az iskolában új játszóteret létesítettünk három játszóeszközzel. Ugyanígy három új játszóeszközt kapott a Park utcai játszótér, amit körbekerítünk. Társadalmi munkában a régi játékelemek felújítása, újrafestése is megtörténik majd. Az év hátralévő részében is tartunk programokat. November 25-én az időseket köszöntjük. Mikuláskor megajándékozzuk a 12 év alatti gyerekeket, illetve lesznek karácsonyi rendezvények, szintén az önkormányzat és a civil szervezetek rendezésében.

Antal Lívia

vissza az elejére