Tisztelgés a haza bölcse egykori otthonában

 

Kezdődhet a kerékpárút építése    

Deák-napok Kehidakustányban

Tisztelgés a haza bölcse egykori otthonában

Kehidakustányban több napos rendezvénysorozattal emlékeztek meg Deák Ferenc születésének 219. évfordulójáról a Deák Ferenc Kúria és Múzeumban, amelyet jelentős történelmi emlékhelyként tartanak számon. Az első felelős magyar kormány igazságügy-minisztere, az 1867-es kiegyezés szimbolikus alakja ugyanis ötéves korától, 1808-tól 1854-ig itt lakott.

A haza bölcse otthonának tekintette a kehidai kúriát, innen levelezett a reformkori Magyarország politikusaival, korának közéleti személyiségeivel és itt is fogadta őket. Politikusi pályáján erkölcsi értékek mozgatták, nem voltak személyes ambíciói. Végsőkig ragaszkodott az alkotmányossághoz és védte a nemzet érdekeit. Az október 17-i koszorúzási ünnepségen dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke idézte fel alakját, életútját. Deák Ferenc emberi oldalának bemutatására helyezte a hangsúlyt Vörösmarty Ilona (Deák gyámleánya) visszaemlékezései alapján.

A megemlékezésen Lázár István polgármester azt emelte ki, hogy a pandémia után ez az első alkalom, amikor újra szélesebb körben tiszteleghetnek a haza bölcse, Kehida egykori lakójának szobra előtt. Idén, a kényszerű zárva tartás után a Deák Ferenc Kúria és Múzeum is szélesebbre tárhatta kapuit a látogatók előtt.
Deák Ferenc 1928-ban állított mellszobránál a törvényszék elnöke és a polgármester mellett koszorút helyezett el Mészáros Fanni és Szabó Dorina általános iskolai tanulók. A zárásként felcsendülő Szózat sorait Gergely János szavalta el.

A Deák Ferenc Kúria és Múzeum szakmai munkatársának és tárlatvezetőjének köszönhetően interaktív foglalkozások is várták a diákokat az előző hét szerdáján és csütörtökjén.
– A kúriába látogató diákcsoportokat a „Barátunk a múzeum”, „Barátunk az időszalag”, valamint az „Igaz-hamis” elnevezésű múzeumi órákkal várjuk, amelyek természetesen a helyi általános iskola tanulói számára is rendelkezésre állnak – mondta Gergely János. – Különösképpen a Deák-napokon, mint most is, amikor valamennyi osztályt fogadtunk, koruknak megfelelően kínálva számukra ezeket a lehetőséget. A nagyobb gyerekek körében nagy tetszést aratott az Igaz-hamis játék, hiszen a tárlatvezetés után saját maguk fedezték fel a múzeumot, hogy a hallottak, illetve a látottak alapján aztán válaszoljanak az általam feltett állítások igaz vagy hamis voltára.

Ezek között olyan állítások is voltak, amelyek Deák Ferenc szokásaira utaltak, például az, hogy „nem szerette a pipafüstöt”. A helyes válasz a hamis volt, hiszen Deák rendszeresen pipázott, és a kiállított tárgyak között ott található pipagyűjteménye is. Az első osztályosoknak igyekeztem olyan tényeket, illetve tárgyakat bemutatni, amelyek a legfontosabbak, de meg is ragadnak bennük. A kapott ismeretekről élő társasjátékban adtak számot. Dobókockával lépkedtek, miközben játékos feladatokat oldottak meg. Ezek az interaktív játékok az élményszerű tanulást és memorizálást szolgálták, amelynek köszönhetően a látottak, hallottak sokkal jobban megmaradhatnak bennük. A gyerekek érdeklődése, figyelme, a tőlük kapott válaszok ezt igazolták vissza.

– A Deák Ferenc Kúria és Múzeumban áprilisban és májusban még kevés látogatót fogadhattunk. Ez tulajdonképpen összefüggésben áll a turisztikai szezonnal, amely a nyáron indul be igazán a településen – mondta érdeklődésünkre Tanczer Tünde, a múzeum munkatársa. – A nyár ezzel együtt nagyot lendített a múzeum látogatottságán is, amely visszaidézte a korábbi időket. Az ősz pedig csak rátett erre a folyamatosan növekvő vendégszámmal. Ez köszönhető annak is, hogy az általános és középiskolásokat konkrét csomagokkal szólítjuk meg, összefogva a helyi turisztikai szolgáltatókkal. Ennek lényege, hogy az ideérkező diákcsoportok választhatnak a már említett, a „Barátunk a múzeum”, „Barátunk az időszalag”, valamint az „Igaz-hamis” elnevezésű múzeumi órák közül. Az egy-másfél órás tárlatvezetést követően az egyik étteremben pizzát fogyaszthatnak, valamint három órán át fürödhetnek a termálfürdőben. Ez egy egész napos program, amit csomagban ajánlunk kedvezményes áron.

Az idei Deák-napokon, ahogyan az szintén elhangzott már, a helyi általános iskola diákjait fogadtuk két napon. Szombaton a községben tartózkodó vendégekre koncentráltunk, hogy nekik is legyen Deák Ferenc születése évfordulójához kapcsolódóan programjuk. A tárlatvezetés után ugyanúgy megkínáltuk őket Deák-tortával, mint a gyerekeket. Október 17-én (amely nap Deák születésnapja) pedig koszorúzási ünnepséget tartottunk. Ebből a három programelemből állt össze az idei megemlékezés.
Jövőre, 2023-ban lesz húsz éve, hogy megnyitották „A haza bölcse, Zala büszkesége” című kiállítást Deák Ferenc születésének kétszázadik évfordulója évében, 2003-ban. A Deák Ferenc Kúria és Múzeumban lévő kiállítás méltán képviseli a haza bölcse pályafutását, és azt a 19. századi miliőt, amelyben élt és dolgozott, és ahol fogadta a reformkori Magyarország szinte valamennyi nevezetes személyiségét. Érdemes tehát felkeresni.

Antal Lívia

vissza az elejére


 

Kisrécse és Zalasárszeg között

Kezdődhet a kerékpárút építése

A közelmúltban átadott munkaterületen elkezdődhet a kerékpárút kivitelezése a Kisrécse és Zalasárszeg közötti mintegy 1,6 kilométer hosszú szakaszon.

Az építési költség az eredeti 130 millió forintról 223 millió forintra emelkedett, a növekedés annak köszönhető, hogy az Irányító Hatóság a költségnövekményi igényt pozitív elbírálásban részesítette. A munkaterület átadásán részt vett Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, Pácsonyi Imre és Bene Csaba a megyei közgyűlés alelnökei, Tóth Lucia kisrécsei polgármester, valamint a megyei önkormányzat által vezetett konzorciumban megvalósuló fejlesztés projekt menedzsere, kivitelezők, műszaki ellenőrök.
Tóth Lucia örömét fejezte ki, hogy településükön és a környéken élők számára megvalósul a kerékpárút, és bízik abban, hogy jövőre át is adhatják az első szakaszt a kerékpárosoknak. Szerinte nagyon jó lenne, ha egymásba fűződően a többi szakasz is zöld utat kaphatna. Akkor már a horvát–szlovén határtól a Balatonig kerékpározhatnának a környékre látogatók. Bene Csaba elmondta, a kivitelezésre 150 nap áll rendelkezésre és talán a következő időszakban megvalósulhat a Nagykanizsa-Nagyrécse, illetve a Zalasárszeg-Galambok szakasz is.
Cseresnyés Péter jónak tartja, hogy a megyék kaptak uniós forrást, amit saját terveik alapján használhatnak fel. Szólt a megye más részein is zajló kerékpárút-fejlesztési beruházásokról, jelezve, hogy több szakasz is épül a közeljövőben.

vissza az elejére