Egyszerre két baba is szállítható

 

Gasztrofesztivál a javából    

Átadták az új koraszülöttmentő autót az alapítványi bálon

Egyszerre két baba is szállítható

A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány egy intenzív és egy szubintenzív ellátást biztosító inkubátorokkal felszerelt új koraszülött mentő autóval gazdagodott, amit a szervezet a zalaegerszegi járműipari tesztpálya főépületében megrendezett bálján adtak át. Az eseményen a hagyományokhoz híven átadták a Lelkes segítő, Tündérkéz és Gyógyító mosoly díjakat.

A régi és az új mentőautó előtt a koraszülöttmentésben dolgozó Szakonyi Piroska,
dr. Sifter Rózsa főispán, Vigh László, dr. Gasztonyi Beáta, a megyei kórház főigazgatója,
dr. Gárdos László, a koraszülöttmentésben dolgozó Molnár Andrea és Balaicz Zoltán polgármester

Maár Andra Zsófia, Nagy András, Vargáné Németh Krisztina,
(az alapítvány kabalamacija), Tóth Anikó, dr. Gárdos László, dr. Beregszászi Andrea,
Peresztegi Imre és Zsohárné Németh Tünde

A mentőautó különlegessége, hogy például ikerszülés esetén a két csecsemőt egyszerre tudják beszállítani egy kórházból a zalaegerszegi Perinatális Intenzív Centrumba. Az egyik inkubátorban a legmagasabb műszaki és orvos-technológiai követelményeknek megfelelő ellátás, míg a másik inkubátorban szubintenzív szintű ellátás biztosított számukra. Az intenzív inkubátor hazánkban egyedülálló teljesen automata hordszerkezetét az alapítvány és a mentéstechnikai eszközökkel foglalkozó Ambu-Box Kft. közösen fejlesztette ki. Lélegeztető berendezése svájci csúcstechnológia, inkubátora szintén csúcsminőség, ilyent használnak az amerikai légimentők. Sikerült olyan innovációt végrehajtani, amelyre eddig a kilenc hazai koraszülöttmentő centrum egyikében sem volt lehetőség, hangsúlyozta az osztályvezető főorvos.

A Koraszülöttmentő és Gyer-mekintenzív Alapítvány hiánypótló feladatokat lát el a nyugat-magyarországi régióban a koraszülöttmentés, valamint a gyermekintenzív ellátás és a gyermek-rehabilitáció területén. Biztosítja a koraszülöttmentő autó személyzetét és működését. A régi járművel az elmúlt 13 évben több mint 1500 alkalommal mentettek gyermekéletet. Elhangzott, a koronavírus-járvány nemcsak az alapítványi bál megrendezését gátolta meg az elmúlt két évben, hanem hátráltatta a gyermek-rehabilitációs központ kialakítását is. De csak egy időre, hiszen zajlik a kezelők kialakítása a szintén az alapítvány által létesített baba-mamaházban. A kültéri rehabilitációs park építése pedig hamarosan kezdődik, amely lehetővé teszi, hogy a kezelés miatt hónapokra kórtermekbe zárt gyerekek kint, a szabad levegőn tudjanak tartózkodni, gyógyulni.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos százezer forintot ajánlott fel a koraszülöttmentő alapítvány részére és prof. dr. Palkovics László fővédnök nevében mondott köszöntőt.
Az elismeréseket Peresztegi Imre, az alapítvány kuratóriumának leköszönő elnöke valamint Nagy András új kuratóriumi elnök adta át. Tóth Anikó védőnő Lelkes segítő díjat vehetett át. Tündérkéz nővér-ösztöndíjban részesült Maár Andrea Zsófia csecsemő- és gyermekápoló, sürgősségi szakápoló, Vargáné Németh Krisztina csecsemő- és gyermekápoló, valamint Zsohárné Németh Tünde csecsemő- és gyermekápoló. Gyógyító mosoly díjban és Hűséggel az itthoni gyermekgyógyászatért orvos-ösztöndíjjal jutalmazták dr. Beregszászi Andrea csecsemő- és gyermekgyógyász főorvost, neonatológust.

Antal Lívia

vissza az elejére


Gasztrofesztivál a javából

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a „Mura-menti Malacságok” elnevezésű böllérfesztivált a murakeresztúri és a fityeházi önkormányzat szervezésében. Ez alkalommal hat csapat vállalkozott arra, hogy bemutatja, milyen is volt régen a disznóvágás és -feldolgozás.

A rendezvényt ezúttal is hatalmas érdeklődés kísérte, amelyen nagy keletje volt a hurkából, pecsenyéből, sült kolbászból, húsos káposztából, prószás húsból, töpörtyűből és süteményekből álló kínálatnak. A közönség mellett ötfős szakmai zsűri is értékelte az ételeket. Különdíjat adtak a legjobb vágásért, szépen díszített sátorért és a vendégfogadásért.
A program megnyitóján Polgár Róbert polgármester mellett köszöntette a megjelenteket dr. Gadányi Károly, a település díszpolgára, Kaj István, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Zala megyei képviselője, Pusztaszentlászló polgármestere, Josip Grivec, Mura Régió ETT horvát elnöke, és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő.
Idén első alkalommal helyi termelők, kézművesek kirakodó vására egészítette ki a programot.

vissza az elejére