tovább a Városháza 2. oldalára

Újra itt a közterület-felügyelet

Kik kapjanak "Zalaegerszegért" díjat?

Közgyűlési előzetes


Amit jó tudni...

ÚJRA ITT A KÖZTERÜLET-FELÜGYELET

  A közterület rendje és tisztasága a lakosság közérzetét, biztonságérzetét befolyásoló tényező. Mindezek hatékonyabb védelme céljából ez év szeptemberétől ismét működik városunkban a közterület-felügyelet. Az alábbiakban – a rendelet nyomán – a leglényegesebb tudnivalókra hívjuk fel ismételten kedves olvasóink figyelmét:

Melyek a felügyeletfő feladatai?

A felügyelet feladatai ellátása során együttműködik a rendőrséggel, a polgári védelemmel, a vám- ésHogy ami szép, tiszta és rendezett, az is maradjon... pénzügyőrséggel, a hivatásos önkormányzati tűzoltósággal, az egyéb állami ellenőrző és önkormányzati szervekkel, társadalmi szervezetekkel, így különösen a polgárőrség helyi szervezetével, valamint a feladatai ellátásához segítséget nyújtó egyéb szervezetekkel.

Milyen intézkedésekre jogosultaka közterület-felügyelők?

– A felügyelő köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a feladatkörébe tartozó jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel, vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak a tudomására, amely a feladatkörébe tartozó ügyben beavatkozást tesz szükségessé. 
Intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával.
Több lehetséges intézkedés közül azt kell választani, amely az intézkedéssel érintettre a legkevesebb korlátozással, sérüléssel, károkozással jár.
Köteles a hozzá fordulóknak a tőle elvárható segítséget, illetve felvilágosítást megadni.

Helyszíni bírság–feljelentés–előállítás

A fentiekben megfogalmazottaknak ellenszegülő érintettet a felügyelő a legközelebbi rendőri szervhez előállíthatja. Ellenszegülés esetén az előállításhoz a rendőrség segítségét kell kérni. A rendőrség megérkezéséig a felügyelő az érintett személyt feltartóztathatja.

Járművekkel kapcsolatos intézkedések

– Ha a közterületen szabálytalanul elhelyezett, illetve a korlátozott várakozási övezetben díjfizetés nélkül várakozó jármű balesetveszélyt nem jelent, és a forgalmat nem akadályozza, rögzítésére a jármű elszállításáig, vagy további intézkedésig a felügyelő kerékbilincset alkalmazhat. A kerékbilincs alkalmazásának részletes szabályait a közterületek használatáról szóló mindenkor hatályos helyi önkormányzati rendelet tartalmazza.
A fentiek alkalmazása esetén a felügyelőnek gondoskodnia kell a jármű rögzítése során arról, hogy a járműhasználat jogszerű akadályozása során kár ne keletkezzen. A felügyelőnek a kerékbilincs alkalmazásakor a tőle elvárható gondossággal kell eljárnia.
A hatósági jelzéssel nem rendelkező azon járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, illetve a közúti közlekedésre – egyéb okból – alkalmatlan járművet a közútról eltávolíttathatja. 
– A felügyelő a helyi közúton jogosult feltartóztatni a köztisztasági szabályokat megszegő, továbbá a táblával jelzett behajtási tilalmat, vagy korlátozást megszegő járművet. A jármű feltartóztatása során a közlekedésrendészeti szabályok figyelembevétele mellett úgy kell intézkednie, hogy a folyamatos közlekedést a szükségesnél tovább ne akadályozza a feltartóztatott jármű.

Vagyonvédelem

A felügyelő az önkormányzat tulajdonában álló területet (épületet, építményt stb.) a közgyűlés egyedi döntése alapján lezárja, megakadályozza, hogy oda illetéktelen személy belépjen és az illetéktelenül ott tartózkodókat eltávolítja.

A bizonyítékok visszatartása

Az észlelt – feladatkörébe tartozó – szabálysértésről az eljárás alá vont ismert személy adatainak feltüntetésével feljelentést kell tennie, ha a szabálysértés miatt helyszíni birság nem szabható ki, továbbá ha a helyszíni bírságolással a törvényes cél nem érhető el, valamint ha az eljárás alá vont a szabálysértés elkövetését nem ismeri el, illetve a kiszabott helyszíni bírság megfizetéséhez a felajánlott postai befizetőlap átvételét megtagadja. E körülményekre a feljelentésben utalni kell.

Milyen kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak a közterület-felügyelők?

– A felügyelő jogszerű intézkedésével szembeni ellenállás megtörése érdekében testi erőt, könnygázszóró palackot alkalmazhat. A felügyelő – ha az eset körülményei lehetővé teszik – előzetesen köteles felhívni az érintett figyelmét a kényszerítő eszköz alkalmazására.
Amennyiben a testi erő, a könnygázszóró palack alkalmazása következtében a jogszerű intézkedéssel szembeszegülő személy megsérül, a felügyelő – a tőle elvárható módon – köteles gondoskodni a sérült személy elsősegélyben részesítéséről, szükség esetén annak orvosi ellátásáról.
Tilos kényszerítő eszközt alkalmazni mozgásában korlátozott érintettel, illetőleg láthatólag súlyos betegségben szenvedővel, terhes nővel és 14 éven aluli gyermekkel szemben.
A testi erő, könnygázszóró palack alkalmazását az intézkedést követően, haladéktalanul – legkésőbb az alkalmazást követő munkanapon – jelenteni kell a jegyző útján a felügyelet működése helye szerint illetékes rendőrkapitányságnak.
A testi erő, a könnygázszóró palack alkalmazásának jogszerűségét a felügyelet működési helye szerint illetékes rendőrkapitányság vizsgálja ki az államigazgatási eljárás általános szabályai szerint.

Miről ismerjük fel a közterület-felügyelőket?

– A felügyelő a feladatát járőrszolgálat vagy őrszolgálat keretében országosan egységes egyenruhában teljesíti. Szolgálat közben köteles egyenruhájára kitűzni az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt.
A felügyelő az egyenruha bal felső karján a település címerét viseli.

Néhány, a rendeletben használt kifejezés értelmezése

1. Közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, melyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.
2. Feltartóztatás: a felügyelőnek az a tevékenysége, amelynek során azt a személyt, aki a személyazonosságának igazolását megtagadja, vagy az igazolásra történő felszólításnak nem engedelmeskedik, továbbá, akitől felvilágosítást kér a felvilágosítás megadásának idejére, valamint a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt, illetőleg a feltartóztatott jármű vezetőjét az intézkedés idejére vagy a további intézkedés megtételéig a helyszín elhagyásában korlátozza, vagy a helyszín elhagyásában megakadályozza.
3. Kerékbilincs: a jármű kerekének külső rögzítésére szolgáló, a járművel történő elhajtás, illetve elvontatás megakadályozására alkalmas olyan műszaki eszköz, amelynek illetéktelen eltávolítása nem lehetséges, vagy aránytalan nehézséggel jár.

vissza az elejére


KIK KAPJANAK "ZALAEGERSZEGÉRT" DÍJAT?

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 26/1992. (XII. 22.) számú rendelete rendelkezik a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról.
Az ebben foglaltak értelmében 
„Zalaegerszegért” díj adományozható azon személynek, szervezetnek vagy egyesületnek, aki (amely) a város építésében, fejlesztésében és környezetvédelmében, a város művészeti, kulturális, oktatási és sportéletében, egészségügyi és szociális szolgálatában, a város önkormányzatában vagy közigazgatásában példa értékűt és maradandót alkotott, tevékenységével hozzájárult e területen a város jó hírnevéhez.
– A kitüntetésből az egyes ágazati arányokat figyelembe véve évente legfeljebb 10 adományozható.
– E kitüntető díjra javaslatot tehetnek a közgyűlés tagjai, állandó és ideiglenes bizottságai, a város intézményei, társadalmi közösségei, szervezetei, egyesületei.
A díj odaítéléséről a közgyűlés dönt, a díjra javasolt személy (szervezet, közösség) tevékenysége szerint illetékes bizottság(ok) előterjesztése alapján.
Kérjük mindazokat, akik javaslattételi joggal rendelkeznek, hogy javaslataikat 2000. október 20-ig küldjék meg a Polgármesteri Hivatal Önkormányzati Osztálya címére! (Kossuth u. 17–19.)

vissza az elejére


KÖZGYŰLÉSI ELŐZETES

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 2000. szeptember 7-én (csütörtökön) 9.00 órai kezdettel tartja soron következő ülését a Széchenyi tér 5. szám alatti épület I. emeleti dísztermében.

Néhány a megtárgyalásra kerülő napirendek közül:

Az ülés nyilvános,melyre minden érdeklődőt tisztelettel várunk!

vissza az elejére


Kezdő oldal

ZalaEgerszeG

Zala Média online