vissza a Városháza 1. oldalára

Mérlegen az első félév tevékenysége

Testvérvárosi kezdeményezésre...

Járatkimaradás az ünnepség idején

Pályázat

A felsőoktatási intézményekben tanuló zalaegerszegi fiataloknak adható tanulmányi ösztöndíj alapításáról


Utak, járdák, jelzőtáblák

MÉRLEGEN AZ ELSŐ FÉLÉV TEVÉKENYSÉGE

  A nyári szünet utáni első közgyűlés elé kerül az a beszámoló, amely az I. félévben végzett feladatokról, azok pénzügyi vonzatáról, nevezetesen az önkormányzat gazdálkodásáról szól. E témához kapcsolódva beszélgettünk Kámán Istvánnal a Műszaki Osztály Útépítési és Közlekedési Csoportjának vezetőjével arról, hogy az első félévben rendelkezésükre álló keretből milyen feladatokat sikerült megoldani.

– Csoportunk feladatai közé tartozik az önkormányzati utak, járdák, hidak fenntartásával, üzemeltetésével és felújításával kapcsolatos munkálatok előkészítése és lebonyolítása. Ez az a terület, amelyre az elmúlt években a szükségesnél lényegesen kevesebb pénzügyi forrás állt rendelkezésre, így a mindenkori keretet nagy körültekintéssel kell felhasználnunk. Ez év első félévében a fenti feladatokra összesen mintegy 200 millió forint állt rendelkezésünkre, melybőlÚj utak, járdák és parkolók a termálfürdőnél. megközelítőleg 80 millió forintot fordíthattunk a fenntartásra és üzemeltetésre. 
– Melyek voltak az első félév kiemelt feladatai?
– Mint minden évben, idén is az első negyedév legfontosabb feladata volt a téli útüzemeltetés megszervezése, koordinálása, majd tavasszal a város közúthálózatán a tél okozta károk helyreállítása, a kátyúzás. Az elmúlt évi viszonylag kedvező időjárásnak köszönhetően a téli biztonságos közlekedés feltételeinek biztosítását mintegy 11 millió forintból sikerült megoldani. Március hónapban indultak el az általános útüzemeltetési feladatok, ezen belül kiemelt feladatként a kátyúzás, melyet a közbeszerzési pályázaton nyertes két vállalkozó cég június végére befejezett. Ezek a munkálatok megközelítően 40 millió forintot tettek ki. Ehhez járultak még az egyéb kisebb javítások – járdaburkolati hibák, leszakadások, tereplépcsők javítása – melyekre további közel 8 millió forintot költöttünk el. Megtörtént az önkormányzati utak útburkolati jeleinek átfestése is közel 4 millió forint értékben. 
– Sokszor esett már szó arról, hogy meglehetősen sok, mondhatni felesleges kiadást jelent a városnak a vandál módon megrongált közúti jelzőtáblák, buszvárók pótlása, cseréje. Így történt ez ebben az évben is?
– A közúti jelzőtáblák elhelyezésére, pótlására, cseréjére, valamint a gyalogos védőkorlátok fenntartására közel 3 millió forintot fordítottunk, s annyi bizonyos, hogy ha csak az elhasználódás miatt kellene ezek pótlásáról gondoskodnunk, ennél kevesebb pénzt kellene erre a célra elkölteni. Kedvező visszhangja volt ugyanakkor az óvodák, iskolák környékén elhelyezett, gyermekekre utaló sárga – fekete szín-összeállítású figyelemfelhívó tábláknak, mely az önkormányzat számára nem jelentett anyagi hozzájárulást. A buszmegállók fenntartása mintegy két és fél millió forintba került, amely összeg tartalmazza az új, reklámvitrinnel ellátott várók terület-előkészítését is. Ezek a buszvárók aAz előkészítés után indulhatott a kitermelés a csácsi földnyerő helyen. Landorhegyi u. 1. sz. mellett, a Landorhegyi Általános Iskola mellett, valamint a Hegyalja úton kaptak helyet.
– Új, esztétikus megjelenésű információs táblákkal is gazdagodott a város...
– Valóban ebben a félévben indult el a városi információs táblarendszerek felállítása, kezdve a 76. sz. főközlekedési út belvárosi (Hock J. u., Ola u., Rákóczi F. u., Kazinczy tér, Balatoni u.), andráshidai (Körmendi u.) valamint a 74. sz. főút (Batthyány L. u.) belvárosi szakaszán. Reményeink szerint ez a folyamat folytatódik, és a város valamennyi frekventált útját el tudjuk látni ezekkel a korszerű, a városképet javító és az eligazodást segítő táblákkal. 
– Több kiemelt nagyberuházás előkészítésében is részt vettek a csoport munkatársai. Melyek voltak ezek?
– A 74-es és a 76-os főközlekedési utak városi elkerülő szakaszának építésénél az önkormányzat és a Zala Megyei Közútkezelő Kht. közötti megállapodásnak megfelelően elvégeztük a területek megvásárlásával és az előkészítő munkálatokkal kapcsolatos feladatokat, ezek összességében mintegy 34 millió forintot tettek ki. Ehhez kapcsolhatók a töltésépítéshez szükséges anyagnyerő hely – csácsi bánya – humuszolási és tuskókiszedési munkálatai, melyekre többAlapkőletétel a 74-es út elkerülő szakaszán. mint 2 millió forintot használtunk fel. 
– Szorított határidővel, kiemelt feladat volt a gébárti termálfürdő útjainak, parkolóinak, sétányainak építése, ezen munkálatok előkészítése, szervezése és lebonyolítása is adott tennivalót... 
– A gébárti termálfürdőhöz kapcsolódó út, sétány és parkoló építési munkálatokat – valóban feszített munkatempóban – a tervezett határidőre elvégeztük, ez meghaladta a 40 millió forintot. 
Ha kis lépésekkel is, de ismét sikerült előbbre lépni a kerékpáros közlekedés fejlesztése érdekében is, hiszen megtörtént az alsóerdei kerékpárúton lévő fahidak felújítása, továbbá a Göcseji úton, az Ola utcán valamint a Zala folyó árvízvédelmi töltésén létesítendő kerékpárutak terveinek elkészítése, összesen közel 2 millió forint értékben.
Természetesen a II. félévre is maradt bőven feladatunk, jelenleg az önkormányzati képviselőkkel együttműködve, a részükre biztosított egyenként 2 milliós keretösszegek bevonásával a kisebb, de lakossági szempontból nagyon is fontos út-, járda-, parkolójavításokat végezzük el. Tovább folytatjuk a magánerős kezdeményezésekre induló útépítéseket is, melyek költségeinek 50%-át a lakosság vállalja magára.

vissza az elejére


Közös táborozáson

TESTVÉRVÁROSI KEZDEMÉNYEZÉSRE...

  A németországi Marl város és Zalaegerszeg vezetői ez év áprilisában írták alá azt a testvérvárosi szerződést, amelyben sokszínű, szinte minden területre kiterjedő kölcsönös együttműködésről kötöttek megállapodást. Ennek az együttműködésnek egyik szép példájaként egy Marl városi lelkész kezdeményezésére három ország – német, francia, magyar – testvérvárosaiból gyűltek össze fiatalok közös Balaton-parti nyaralásra, ismerkedve egymással, országaikkal, keresve és megtalálva a közös nyelvet. A táborozás élményeiről Gedeon Júliával, a magyar csoport egyik vezetőjével beszélgettünk:

– Nagy élmény volt mindannyiunk számára ez a közös táborozás, nemcsak azért, mert egy csodálatos panorámájú táborhelyen, Hegymagason tölthettünk el csaknem két hetet, hanem főleg azért, mert a három nemzet, három város fiataljai szinte észrevétlenül tanulták egymás nyelvét, kóstoltak bele egymás szokásaiba, kötöttek talán egész életre szólóRövid pihenőn túrázás közben. barátságot.
– Hogyan teltek a nyaralás napjai?
– Meglehetősen laza, kötetlen napirend szerint szerveződött a tábor élete, hiszen a fiatalok elsősorban kikapcsolódni, pihenni érkeztek. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne szerveztünk volna közös programokat, tartalmas kirándulásokat. Jártunk Tapolcán, Keszthelyen, túráztunk Szigligetre, megnéztük Balatonfüredet és Tihanyt is. Egynapos kirándulás keretében ismerkedtünk Zalaegerszeggel, ahol fogadta a csoportot dr. Gyimesi Endre polgármester, aki szólt a város múltjáról, bemutatta jelenét és vázolta a jövő terveit. Jártunk a fővárosban, melyet nappali és esti fényeiben is megcsodálhattak a francia és német gyerekek.
Esténként tábortűz mellett, gitárszó kíséretében tanulgatták egymás dalait, s az első ilyen alkalommal zajlott az egyénenkénti bemutatkozás. A záró tábortűznél értékeltük az eltelt két hét eseményeit, abban a reményben, hogy következő nyáron valamelyik másik város látja majd vendégül a kis csapatot.
– Bizonyára volt mód arra is, hogy fizikai és szellemi képességeiket összemérhessék a tábor lakói...
– Természetesen rendszeresen szerveztünk „bajnokságokat”. Közkedvelt volt – hűvösebb napokon – a sakk, míg jó időben vezetett a tollaslabda és a röplabda, de sor került női-férfi labdarúgó bajnokságra is, melynek csúcspontjaként a tábor válogatott csapata mérkőzött meg a község fiataljaiból verbuválódott csapattal.
– Kik segítettek abban, hogy ez a jól sikerült program megvalósulhasson?
– Nagyon sokat jelentett a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat által kiírt pályázaton elnyert 200.000 forintos támogatás, ezenkívül számíthattunk Zalaegerszeg város önkormányzata valamint a Marl – Zalaegerszeg Testvérvárosi Egyesület anyagi hozzájárulására is.
– A jövő tervei?
– Erről még nagyon az elképzelések szintjén tudok csak beszélni, de ha sikerül megszervezni, a jövő nyáron mintegy 15–20 zalai diákot szeretnénk kijuttatni a franciaországi Creil város közelében felállítandó nemzetközi diáktelepre.

vissza az elejére


JÁRATKIMARADÁS AZ ÜNNEPSÉG IDEJÉN

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala értesíti a város lakóit, hogy városunk díszpolgára Keresztury Dezső Mártírok út 2. szám alatti szülőházánál 2000. szeptember 6-án 15.00 órakor koszorúzási ünnepségre kerül sor.
Az ünnepség ideje alatt – 14.30 órától 16.00 óráig – ezen az útvonalon nem közlekednek a 8E és a 8C jelzésű helyi járatok.
Kérjük az utazóközönség szíves türelmét és megértését.

vissza az elejére


PÁLYÁZAT

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése pályázatot hirdet 
a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat (Zalaegerszeg, Kis u. 8.)
intézményvezetői (magasabb vezető) munkakör ellátására.

Az intézményvezetői beosztás ellátására történő megbízás határozatlan időre szól.

Pályázati feltételek:

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent a vezetői gyakorlat.

A pályázathoz csatolni kell:

Illetmény:
A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, valamint a 113/1992. (VII. 14.) Korm.rendelet szerint.

A pályázat benyújtásának határideje: 2000. szeptember 25. 

A pályázat elbírálásának határideje: a pályázat benyújtási határidejét követő 30 nap, illetőleg az ezt követő első közgyűlés. 
A pályázatot zárt borítékban „Intézményvezetői pályázat” megjelöléssel, Zalaegerszeg megyei jogú város polgármesteréhez címezve (8900 Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 17–19.) lehet benyújtani.
Részletesebb információ kérhető a Polgármesteri Hivatal Népjóléti Osztályától (8900 Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 17–19., telefon: (92) 502-144).

vissza az elejére


Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 28/1998. (IX. 24.) sz. rendelettel módosított 
29/1996. (X. 31.) sz. rendelete
 a felsőoktatási intézményekben tanuló zalaegerszegi fiataloknak 
adható tanulmányi ösztöndíj alapításáról

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. §

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata ösztöndíjat alapít olyan, a felsőoktatásban tanuló zalaegerszegi fiatalok számára, akik kiváló, vagy jó tanulmányi eredményeikkel kitűnnek társaik közül és így képesek a szakmai fejlődésüket segítő feladatok megteremtésére.

2. §

(1) Tanulmányi ösztöndíjban részesülhet az a zalaegerszegi állandó lakos, aki az ország bármely államilag elismert felsőfokú oktatási intézményének hallgatója, és a 30. életévét a pályázat benyújtásának időpontjáig még nem töltötte be.

Az ösztöndíj elnyerésének feltétele:

(2) A pályázatok elbírálása a rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott szempontok alapján történik.

3. §

(1) Az ösztöndíjak fedezetét a Közgyűlés évente az ágazat költségvetésében külön rovaton állapítja meg. 
(2) Az ösztöndíj pályázati kiírást Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának Művelődési Bizottsága minden év július 10-ig közzéteszi.
(3) Tanulmányi ösztöndíjban nem részesíthető az a felsőoktatásban tanuló fiatal, akit Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata szociális ösztöndíjban részesít.
(4) A pályázatokat – a hozzá tartozó adatlappal és kérelemmel együtt – a hallgatók minden év szeptember 15-ig nyújthatják be Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala jegyzőjéhez. 
(5) A pályázatokat a Művelődési Bizottság bírálja el minden év október 15-ig és döntéséről a Közgyűlést tájékoztatja.
(6) Az ösztöndíj félévre (5 hónapra) szól, amely a feltételek további teljesülése esetén további 5 hónappal meghosszabbodik, folyósítása október hónapban kezdődik. A Polgármesteri Hivatal havonta utalja a tanulónak minden hónap 15-ig a megállapított összeget. A szeptember hónapra esedékes ösztöndíj összeget az október havi ösztöndíjjal együtt kell utalni.
(7) Az ösztöndíjat elnyert hallgató a vizsgaidőszakok eredményes befejezését a vizsgabizonyítvány bemutatásával, vagy a felsőfokú intézmény tanulmányi osztályának – a tanulmányi eredményt is kimutató igazolásával – a vizsgaidőszak befejezését követő 30 napon belül köteles igazolni a Polgármesteri Hivatalnál.
(8) Ösztöndíjra jogosulatlanná válik az a hallgató, aki év közben a tanulmányait megszakítja, vagy a félévét halasztja, a vizsgaidőszakát eredménytelenül fejezi be. A tanulmányait megszakító, elhalasztó, illetve eredménytelenül vizsgázott ösztöndíjban részesülő hallgató a tényt köteles Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala jegyzőjének bejelenteni, aki intézkedik az ösztöndíj folyósításának megszüntetéséről és a jogtalanul felvett ösztöndíj visszafizettetéséről.A jegyző eltekinthet a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizetésétől akkor, ha az igénybevevő bizonyítja, hogy tanulmányainak megszakítása önhibáján kívüli okból történik.
(9) Az ösztöndíj mértéke minimum 5.000 Ft/hónap, a maximuma a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összege. Az ösztöndíj mértékének emelésére szükség esetén a művelődési bizottság tesz javaslatot.

vissza az elejére


Kezdő oldal

ZalaEgerszeG

Zala Média online