Közgyűlés négyhetente?

Napfogyatkozás

Pincerendszert találtak

Dübörgött a nászmenet


Az alpolgármester eredménycentrikus

Közgyűlés négyhetente?

Nem volt uborkaszezon az elmúlt másfél hónapban a Városházán. S bár mindenki igyekezett kivenni szabadságát, a vezetők is egymást váltották, a fontos tárgyalások, a beruházások intézése megfelelő lendülettel folyt. Tombi Lajos sorolja, mivel is foglalkoznak a kánikulai hőségben. Tárgyalnak a Biró Márton utcai és az Olai csomópontokról, a déli elkerülő útról, a laktanya területének a megvásárlásáról. Folynak a különböző okokból történő rendezési tervmódosítások, sürgetik a hulladékdepónia és az elkerülő út Phare támogatását, többször jeleznek Boros miniszternek, akihez tartoznak ezek a témák. Tervezés alatt van a fiatal családok otthona. Mint az alpolgármester mondja, a pályázaton nyert 23 millió forintból több tucat közmunkás dolgozik a város egész területén, a peremkerületekben, a közutak mellett kaszálnak, tisztítják az árkokat.

- Én új vagyok a testületben, és számomra egy kicsit lassú a tempó. Lehet, hogy furcsán hangzik, de nem a vitának a hevessége zavar, hanem az eredményessége. Az órákig tartó meddő viták nagy része csupán szócséplés - értékeli a közgyűlés első félévi munkáját. - Az ellenzék a város érdekeit nem tartja szem előtt, ezt a kijelentésemet felvállalom velük való vitában is. Másra számítottam. Tehát elégedetlen vagyok az eredményességgel, viszont elégedett vagyok azzal, hogy látszik, a közgyűlés tagjai törik magukat, dolgoznak, kemény előkészítő munka folyik a bizottságokban.
Változtatást fogok javasolni a következő évtől - mondja Tombi Lajos. - Oldani kell a közgyűlések sűrűségét, ez a munkatempó nem tartható.
- Konkrétan mire gondol?
- Nincs igazán idő a bizottsági munkák összehangolására. Szerintem havi egyszeri közgyűlést kellene tartani, ami azt jelenti, hogy nem három, hanem négyhetente ülésezne a testület általános témákkal. Ki kellene viszont emelni a nagy jelentőségű témákat - költségvetés, városi kompetenciájú cégek beszámolói, nagy stratégiai kérdések - és ezt külön közgyűlés keretében tárgyalni. Ugyanannyi közgyűlés lenne egy évben, mint eddig volt, csak nem ilyen "taposómalomszerűen" működne. Fontos: egy héttel több idő jutna az egyeztetésre. A közgyűlést megelőző héten a bizottságok megkapják a különböző anyagokat. Egymás véleményét nem ismerik. Mi van akkor, ha ezek a bizottsági vélemények ellentmondanak egymásnak. Egyszerűen nincs lehetőség még egy egyeztetésre. Ezért lenne szükség plusz egy hétre.
- Hatáskörök átruházásáról is szó van?
- Ezt a kérdést is meg kell vizsgálnunk. Sok olyannal foglalkozik a közgyűlés, amit egy jól dolgozó bizottság is el tudna látni. Vannak technikai jellegű, formális döntések is, ezeknél vita sem szokott kialakulni. Ezeknek egy részét is át lehetne adni bizottságnak, vagy jegyzői hatáskörbe. Szükség van tehát az SZMSZ valamilyen szintű módosítására.
- Az új közgyűlési rendről tárgyaltak már?
- Csak beszélgettünk róla és úgy döntöttem, hogy az ősszel javasolni fogom, hogy gondolja végig ezt a közgyűlés.
Az idei év arról szól, hogy a költségvetés 80-90 százaléka már eleve el volt döntve. Voltak - vannak - átmenő beruházások, ezeket kezelni kell. Volt olyan is, amit új vágányra kellett állítani. Úgy gondolom, hogy új típusú költségvetésre lenne szükség. A következő évben nagyon célzottan, a terveknek megfelelően kell csoportosítani a pénzeket, és részt venni a pályázatokon. Remélem, a pályázati pénzekkel ki tudjuk majd egészíteni a saját forrásainkat. Azért azt is szeretném elmondani és jelezni, hogy amilyen projektekbe belefogott az előző önkormányzat, szinte mindegyik dupla pénzbe került. Egyszerűen alul volt tervezve a költségvetés.
- Visszatérő kritika, hogy az elmúlt évek megtakarításait feléli a város. Értékpapírokat vonnak be.
- Nem pénzköltésről van szó, hanem arról, hogy értékpapírt vontunk be ingatlanvásárlásba: 83 millió forint volt a Gébárt körüli teljes területvásárlás. Ezen kívül még vásároltunk területeket, például a 76-os út nyomvonalán is. A város most rendelkezik a stratégiai ingatlanokkal. Én azt hiszem, hogy ez így helyes.
Az alpolgármester megemlíti azt is, hogy vásárolna a város reális áron - a lakásalapból - használt lakásokat. De csak négyzetméterenként 70-75 ezer forintos áron. Ezt 20-30 éves lakások esetében elfogadhatónak tartják, hiszen újat már lehet építeni négyzetméterenként 100 ezer forint körül.
V. Zs.

vissza az elejére


Napfogyatkozás

Az ember tudta, hogy augusztus 11-én a teljes napfogyatkozás logikusan megmagyarázható természeti jelenség, mégis valami szorítást érzett a gyomrában azon a reggelen. Vajon milyen "tünetek" társulnak hozzá, milyen hatást vált ki, hogyan éljük meg? Milliónyi apró kérdés motoszkált ott belül, hiszen még nem tapasztalt ismeretlennel kellett szembenézni. Féltünk és vártuk, ki-ki a maga módján. Voltak munkahelyek, ahol azt gondolták, becsukják aznap a kaput, máshol 11-ig dolgoztak, megint máshol figyelembe sem vették. Sokan munkaszüneti nappá minősítést vártak volna a kormánytól.
A teljes folyamat - összesűrítve (Fotó: Kiss Ferenc)Nehezen múltak a percek, az órák, aztán egyszer csak a tévében hallottuk, Szombathelyen már észlelik, beleharapott a Hold a Napba. Az ellenőrzött, speciális szemüvegek ekkor kerültek először az orrnyergekre. Boldogan állapítottuk meg, tényleg elkezdődött. Lestük a fákat, a madarakat, a rovarokat, a kutyákat, a macskákat. Kormi, a sok évet megélt korcs békésen szundikált a lépcsőn, egyébként végig tudomást sem vett az égi történésekről. Napvadászok (Fotó: Mészáros T. László)A macskák szintén durmoltak a fűben. Csak a szomszéd kakasa és tyúkjai voltak irgalmatlanul izgágák. Zavarták a beállt csendet, amely kísérteties mozdulatlansággá változott. A nagy diófa mintha eleresztette volna magát, levelei ernyedten lógtak, s ahogy sárgult, mélyült a napfény, hűlt a levegő, egyre erősödtek a különös árnyékok. A szomszéd ház tűzfalára finom, pókhálószerű sugarak vetítődtek, a nyugati égbolt pedig olyan mélykékké változott, mint a tenger. Aztán egyszer csak hopp, beesteledett, s észrevettük az utcai lámpák fényét. A kísérteties csendben megszólalt egy esti zenész, a csűrbogár. De csak szólóban játszott. Az égbolton halvány csillagok gyúltak, s nem láttuk a Napot.
A társaság tagjai megborsóztak, mutatták libabőrös karjukat és azon meditáltak, mennyi ideig lehetne élni gyönyörű, fényes csillagunk nélkül. Megszakadna a fotoszintézis, jégkorszak vagy annál is rosszabb következne be a koromsötétségben. Fellélegeztünk, amikor a túlsó falon újra botladozni kezdtek a pókhálószerűen finom sugarak és kúszott elő a barnássárga fény. Egy káposztalepke cikázott át előttünk és megkönnyebbültünk. De azért még eltelt egy kis idő, amikor a fákon megmozdultak ismét a levelek, s könnyű szellő fújt át a lombokon, az élet ment tovább. Egymásra néztünk: ilyen élményben már egyikünknek sem lehet része még egyszer. A pici baba nagyot szusszanva felsírt a gyerekkocsiban, s mindenki egyet gondolt: Talán ő megláthatja 82 év múlva a következő teljes napfogyatkozást. Kézzelfoghatóvá vált a nagy igazság, milyen röpke is az emberi élet a nagy univerzumban.
- Bozsér -

vissza az elejére


Pincerendszert találtak

Nagy erővel folyik a munka a városközpontban (Fotó: Zavilla András)

Előbukkant a boltíves pincerendszer

Mint lapunkban többször beszámoltunk róla, a városközpontban zajló rekonstrukció keretében lakásokat üzleteket építenek. A Kiss & Matyéka Ingatlanforgalmazási Kft. először elbontatta a régi épületeket, majd megkezdődött a mélygarázs helyének a kialakítása. A bontás során nem kis meglepetést okozott, hogy előbukkant a föld alól egy régi, boltíves pincerendszer, ahol egykoron bort tároltak nagy mennyiségben. Az önkormányzat illetékesei ugyan tanakodtak, hogy mi is legyen a sorsa a régi pince boltíves falainak, végül úgy döntöttek, folytatódjon a bontás.

vissza az elejére


Motoros esküvő Egerszegen

Dübörgött a nászmenet

Két zalaegerszegi fiatal, Molnár Éva és Friss Zoltán úgy döntött, motorbiciklin érkezik élete nagy állomására, az esküvőjére. Persze ez nem afféle légből kapott ötlet volt, ugyanis Vica és Zoli a szabadidejében a vasparipák nyergében nyargalászik.

Az ismeretségük, ami azután szerelemmé bontakozott ki, a motoroknak köszönhető. Zoli ugyanis előbb ismerte az apósjelöltet Molnár Attilát, a Rood Wanderer motorosklub tagját, mint Vicát, aki természetesen kismotorozott. Zoli persze, mondanom sem kell igazi megszállottja a gyönyörű motorkerékpároknak. Tizennégy évesen jutott hozzá az elsőhöz, egy remek Rigához, majd a következő lépcső egy Simson volt, azután egy komolyabb kategória, az MZ. Az igazi nagy öröm azonban az volt, amikor hosszas gyűjtögetés után sikerült szert tennie egy pompás Yamahára. Mostanáig talán hetedik-nyolcadik nyugati motorkerékpárnál tart. Jelenleg egy remek 1000-es Yamahája van 140 lóerővel. Természetesen a Klub- Motors Mad Motoron érkezik a menyasszonyHooligans vezetőségi tagja, és lelkesen részt vesz a kiállítások, motorostalálkozók szervezésében.
Amikor csak teheti, motorozik, menyasszonyával eljártak a testvérklubok rendezvényeire, külföldi kirándulásokra, tavaly például Olaszországba utaztak. Amikor azt kérdeztem, mekkora sebességet próbált ki a kétkerekűvel Zoli, bevallotta 270 kilométer volt a maximum. A Zelkánál dolgozik műszerészként és természetesen a továbbiakban is gyűjtögeti a forintokat újabb gépre. Egy ilyen szép jármű 2,5-3 millió forintba kerül. Gyűjtené is a régi motorokat, van egy kis Puchja, Pannóniája is volt, de igazából nem mer belevágni, mert nagyon sok pénz kellene hozzá.
Mindenesetre az esküvőjükön szép választék vonult fel. A boldog pár motoron ment az esküvőre és dübörgött a kíséret, az a 20-25 klubtárs, aki társuk életének nagy eseményére érkezett magától értetődően motorkerékpáron. Gyönyörűen kiglancolt csodák kísérték az ifjú párt a város utcáin, és időnként lövésszerűeket durrogtattak örömük kifejezéseképpen. A menyasszony egy Németországból érkezett háromkerekűn kapaszkodott látványosan, ugyanis hosszú, bő ruháját felfordította a szél...
Friss Zoliék elárulták, legszívesebben motoron mennének nászútra Görögországba, csakhogy az út bizonyos szakaszai nem éppen biztonságosak. A motorosoknál pedig mindig nélkülözhetetlen a megfontoltság.
- bozsér -

vissza az elejére