tovább a Városháza 2. oldalára, 3. oldalára

Még lehet pályázni

Telepengedély - meghosszabbított határidővel

Ösztöndíjpályázatok

Érettségizni - amíg lehet

Levelező tagozat a Zrínyiben


A Fiatal Családok Otthonára

MÉG LEHET PÁLYÁZNI

  Amint arról már többször beszámoltunk, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése elfogadta a fiatalok első önálló lakáshoz jutásának elősegítése érdekében alkotott rendeletét. Az alábbiakban – a rendelet alapján – a leglényegesebb tudnivalókra hívjuk fel ismételten olvasóink figyelmét:

Az önkormányzat által nyújtott támogatás lényege
Az önkormányzat Zalaegerszeg, Átalszegett utcában egy 60 lakásos épület (egyenként 33 m2-es, egy szoba összkomfortos lakásokkal) fenntartásával és üzemeltetésével kíván átmeneti – legfeljebb öt évre szóló – megoldást biztosítani a fiatalok e rendeletben meghatározott azon csoportja részére, akik vállalják az előtakarékosságot, valamint a rendeletben foglalt kötelezettségek betartását, lakásigényük végleges rendezéséig. 
Az épület és az elhelyezési forma elnevezése: Fiatal Családok Otthona. Az épületet a zalaegerszegi Lakáskezelő, Építőipari és Szolgáltató Kft. kezeli és üzemelteti, házirendjét ugyancsak a LÉSZ Kft. állapítja meg és a polgármester hagyja jóvá. 

Kik jogosultak az épületbentörténő elhelyezésre? 
Elhelyezésre jogosultak azok a fiatalok, akik:
a) házassági életközösségben élnek,
b) a házastársak egyike legalább öt éve zalaegerszegi lakóhellyel rendelkezik,
c) a kérelem benyújtásakor a házastársak egyike sem töltötte be a 35. életévét,
d) Zalaegerszegen nem rendelkeznek 50%-ot meghaladó ingatlan tulajdoni hányaddal (kivétel, ha az ingatlanAz épülő Fiatal Családok Otthona. haszonélvezeti joggal terhelt), önkormányzati lakásbérleti szerződéssel vagy saját családi környezetükben elhelyezésük nem oldható meg, 
e) vállalják, hogy lakásügyük megoldásáról egyénileg gondoskodnak, 
f) az épületben történő elhelyezés feltételeit magukra nézve kötelezőnek elismerik, és kötelezettséget vállalnak a jelen rendeletben meghatározott szálláshasználati szerződés és megállapodás megkötésére. 
A jogosultság megállapításához a fenti feltételek együttes fennállása szükséges. 

Hogyan és hova kell benyújtania kérelmet?
A szálláson történő elhelyezésre irányuló kérelmet az e célra rendszeresített – Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Jegyzőjéhez címzett – nyomtatványon kell benyújtani közvetlenül a polgármesteri hivatal lakásügyi csoportjához. Ugyanitt szerezhető be a szükséges nyomtatvány is.
A kérelmek alapján a Fiatal Családok Otthonában elhelyezésre kerülő fiatalokat a Közgyűlés Szociális és Egészségügyi Bizottsága jelöli ki. 
A javaslattételnél és a kijelölésnél előnyben részesülnek azok, akik
a) nagyobb összegű induló, előtakarékosságot vállalnak,
b) nagyobb összegű havi kötelező előtakarékosságot vállalnak, 
c) az elhelyezést 5 évnél rövidebb időre kérik, 
d) azonos feltételek fennállása esetén a kérelmüket korábban nyújtották be.

A szálláshasználati szerződésről
A szerződés a LÉSZ Kft. és a fiatalok között határozott időre, de legfeljebb 5 évi időtartamra jön létre, és tartalmazza mindkét fél közelezettségeit az épület illetve a lakrész használatával, karbantartásával kapcsolatosan. 

A szálláshasználati díj
A szállás használatáért a fiatalok havonta előre, a LÉSZ Kft. által meghatározott módon, a szerződésben megállapított szálláshasználati díjat kötelesek fizetni. 
A szálláshasználati díj 2000– 2001 években (épületszinttől függetlenül) a hasonló alapterületű, adott lakóövezeti összkomfortos lakás lakbérével megegyező összeg (82,50 Ft/m2/hó). 
A szálláshasználati díj a közüzemi díjakat (pl.: szemétszállítás és ártalmatlanítás, vezetékes antenna használati díja, villany, gáz, fűtés, víz-csatorna stb.) nem tartalmazza. E díjakat a szálláshasználó a szolgáltatásokat végző szervnek külön köteles megfizetni. 

Kötelező előtakarékosság
A rendeletben foglaltak értelmében – az önálló otthonhoz jutás megalapozása érdekében – a Fiatal Családok Otthonába pályázóknak induló és havi kötelező előtakarékosságot kell vállalniuk. Az induló előtakarékosság legkisebb összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (ez 2000-ben 16.600 Ft) legalább 15-szöröse (249.000 Ft).
Az induló előtakarékosság legkisebb összegének bármilyen lakossági lakás-takarékpénztárban történő elhelyezése a szerződés megkötésének feltétele. 
A fiatalok a szálláshasználati díjon felül kötelező előtakarékosság címén havonta legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 75%-át (12.450 Ft) kötelesek bármilyen lakossági lakás-takarékpénztárban elhelyezni. 

Az óvadék letételéről
A fiatalok a szerződés megkötésekor – az általuk használt szállás helyreállításának fedezetéül szolgáló óvadékként – az induló előtakarékosság legkisebb összegének 10%-ával azonos összeget (24.900 Ft) kötelesek a LÉSZ Kft.-nél vezetett elkülönített számlára befizetni.
A biztosítékként befizetett óvadék a szállás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban történő átadásakor visszajár. Ha a szállás a szálláshasználó által történő visszaadáskor az előírásoknak nem felel meg, az óvadék a szállás helyreállításának fedezetére felhasználható. 
A havi előtakarékosság folyamatos fizetését – háromoldalú megállapodásban (a takarékoskodó – a lakás-takarékpénztár – az önkormányzat) rögzítettek szerint – az önkormányzat havonta ellenőrzi. 
Amennyiben a szálláshasználó késedelembe esik, és az önkormányzat írásos felszólítását követő 8 napon belül előtakarékosságát nem fizeti be, a szálláshasználati szerződést a következő hónap végére a LÉSZ Kft.-nek fel kell mondani.

A szerződés megszűnése
A szerződés a megállapított határidő lejártával megszűnik. 
A határidő lejárta előtt megszűnik a szerződés, 
a) ha a fiatalok bármilyen jogcímen beköltözhető lakáshoz jutottak, a beköltözhető lakáshoz jutás napjával, 
b) a feleknek a szerződés megszüntetésére vonatkozó egyező akaratával, megállapodás szerinti időpontban, 
c) ha a fiatalok szálláshasználati díjfizetési, vagy előtakarékossági kötelezettségüknek egyszeri 8 napos határidőhöz kötött írásbeli felszólítás ellenére sem tesznek eleget, a fizetési határidő lejártával, 
d) ha a LÉSZ Kft. írásbeli felszólítása ellenére, a házastársak bármelyikének az együttélési szabályokat súlyosan sértő, kirívóan rendbontó magatartása megismétlődik, a cselekmény tanúsítását követő hónap végével, 
e) az épület vagy a szállás rongálása esetén, amennyiben a LÉSZ Kft.-nek a megszüntetésre vonatkozó, 8 napos írásbeli felszólítása eredménytelen marad, a határidő lejártával, 
f) a házasság bármilyen okból való megszűnésének napjával, kivéve, ha a házasfelek egyikének halála esetén a gyermekével szálláson maradó fél a szerződésben foglaltak teljesítését egyedül is vállalja. 
A szerződés megszűnését követő 15 napon belül a fiatalok kötelesek a szállást elhagyni. 

A pályázatok benyújtási határideje:
2000. október 15.

vissza az elejére


TELEPENGEDÉLY - MEGHOSSZABBÍTOTT HATÁRIDŐVEL

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala felhívja a cégek, vállalkozók, bedolgozók, illetve bérmunkát végzők figyelmét, hogy a Kormány 80/1999. (VI. 11.) Kormányrendelete alapján az ipari – elsősorban gyártó – és ehhez kapcsolódó szolgáltató tevékenységet végzők egy része számára kötelező a telepengedély kiváltása.
Ez a kötelezettség érinti mindazon telephelyeket, amelyek tevékenysége során a felhasznált illetve a technológia által keletkezett anyagok valamint az üzemeltetett gépek, berendezések miatt egészségártalom, tűz- és robbanásveszély vagy egyéb környezeti hatás, levegő-, víz-, talajszennyezés, zajártalom léphet fel. 
Bővebb felvilágosítást, illetve a kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatványt kérhetnek az érintettek – ügyfélfogadási időben – Salamon Henriettánál, a polgármesteri hivatal 3. emelet 321-es szobájában. Telefon: 502-164.
A már működő telephelyek üzemeltetőinek – meghosszabbított határidővel – legkésőbb 2001. június 30-ig kell benyújtaniuk az engedélyhez szükséges kérelmet. Az induló telephelyeknek a tevékenység megkezdése előtt kell beszerezniük a telepengedélyt.

vissza az elejére


ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATOK

A Zalaegerszegi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felhívja a roma tanulók figyelmét, hogy ösztöndíjpályázatok beadására van lehetőség a Soros Alapítványhoz, a Magyar Cigányokért Közalapítványhoz, valamint a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítványhoz.
Információval és pályázati adatlapokkal a CKÖ irodában (Pázmány Péter út 14.) állnak az érdeklődők rendelkezésére.

vissza az elejére


Szakmunkásképzőt végzettek figyelmébe

ÉRETTSÉGIZNI - AMÍG LEHET

  A szakmunkásképzőt végzett fiatalok számára hosszú éveken keresztül nyitva állt az érettségi nappali vagy levelező tagozaton való megszerzésének lehetősége, mely a képzési rendszerben bekövetkezett változások miatt a jelenlegi formában várhatóan nem fog tovább működni. ennek okairól kérdeztem Kalamár Gábort, a művelődési és közoktatási osztály munkatársát:

– A szakmunkásképzést folytató intézményekben, ahol még az úgynevezett Országos Szakmai Jegyzék szerint folyik a képzés, a Közoktatási Törvény biztosítja a tanulóknak azt a lehetőséget, hogy érettségi vizsgát tehessenek. Megtehetik ezt a szakmunkások szakközépiskolájában, ahol nappali tagozaton 2, levelező tagozaton 3 év alatt jutnak el az érettségiig. ez a képzési forma azonban csak addig tartható fenn, amíg meg nem történik az Országos Képzési Jegyzék szerinti képzésre való teljes átállás. A szakmunkásképzőkben 1997-ben indultak olyan osztályok, amelyeknek tanulói – utoljára 2000 szeptemberi indulással – még lehetőséget kapnak az érettségi megszerzésére a fentebb említett módon.
– Mit tanácsol azoknak a szakmunkásképzőt végzett fiataloknak, akik még nem szerezték meg az érettségit?
– Akik úgy gondolják, hogy szeretnének érettségi vizsgát tenni, azoknak csak azt tudom javasolni, hogy használják ki ezt a ma még kínálkozó lehetőséget. Mondom ezt azért is, mert az OKJ szerinti szakmák mintegy 60 százaléka érettségihez van kötve, és az új rendelkezés szerint a második szakma megszerzése is ingyenes a tanulni vágyó számára. Aki érettségivel rendelkezik, olyan szakmai képzésekbe, átképzésekbe kapcsolódhat be, amelyekre érettségi nélkül nincs lehetősége.
– Mely intézményeket kereshetik fel azok a fiatalok, akik úgy döntenek, hogy beiratkoznak a szakmunkások szakközépiskolájába?
– A város több középfokú intézménye közül válogathatnak: nappali tagozatos képzés folyik a Munkácsy Mihály Ipari Szakközépiskola és Szakmunkásképzőben, valamint a Kinizsi Pál Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakmunkásképzőben. Levelező tagozatra lehet jelentkezni ugyancsak a Munkácsyba, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumba és a Báthory István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakmunkásképzőbe. A Zrínyi Miklós Gimnáziumban esti tagozaton érettségizhetnek le a munka mellett tanulni szándékozó fiatalok.

(–)

vissza az elejére


LEVELEZŐ TAGOZAT A ZRÍNYIBEN

A Zrínyi Miklós Gimnázium Levelező Tagozata 
felvételt hirdet 
a 2000/2001-es tanévre I. és II. osztályba, 
az általános iskolát és szakmunkásképzőt végzettek részére.

A beiratkozáshoz a jelentkezők vigyék magukkal iskolai bizonyítványaikat és 5.000 forintot.

Beiratkozás: 2000. augusztus 21-én (hétfőn) 13.00 órától 17.00 óráig.


Kezdő oldal

ZalaEgerszeG

Zala Média online