vissza a Városháza 1. oldalára, tovább a Városháza 3. oldalára

A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje

A Janus Pannonius Tudományegyetem Zalaegerszegi kollégiumi férőhelyei...

A felsőoktatási intézményekben tanuló zalaegerszegi fiataloknak adható tanulmányi ösztöndíj...

Fogadóóra egy héttel később

Közös táborozás

A rendelet és háttere


A POLGÁRMESTERI HIVATAL ÜGYFÉLFOGADÁSI RENDJE

Dr. Gyimesi Endre polgármester minden hónap utolsó hétfő: 
    délelőtt: 10.00–12.00 óráig 
    délután: 16.00–18.00 óráig
Tombi Lajos alpolgármester minden hónap második hétfő 
    délelőtt: 10.00–12.00 óráig 
    délután: 16.00–18.00 óráig
Dr. Tóth László jegyző minden hónap harmadik hétfő 
    délelőtt: 10.00–12.00 óráig 
    délután: 16.00–17.00 óráig
Osztályvezetők: pénteken 8.00–12.00 óráig
A hivatal belső szervezeti egységeinél: 
    hétfő: ügyfélfogadás nincs 
    kedd: 8.00–16.30 óráig 
    szerda: 8.00–18.00 óráig 
    csütörtök: ügyfélfogadás nincs 
    péntek: 8.00–12.00 óráig

vissza az elejére


ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 
24/1993. (VIII. 26.) SZ. SZABÁLYRENDELETE 
A JANUS PANNONIUS TUDOMÁNYEGYETEM ZALAEGERSZEGI 
KOLLÉGIUMI FÉRŐHELYEI ELNYERÉSÉNEK PÁLYÁZATI RENDJÉRŐL

1. §

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a Janus Pannonius Tudományegyetemmel kötött szerződés alapján, 10 férőhelyet biztosít a pécsi felsőoktatási intézményekben tanuló zalaegerszegi diákok számára.

2. §

A kollégiumi hely elnyerésére pályázhat az a diák, aki állandó zalaegerszegi lakos és tanulmányait valamelyik pécsi felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatja, továbbá aki jogosult a férőhely elnyerésére, de helyhiány miatt elutasították.

3. §

A kollégiumi férőhelyek betöltése az alábbi szempontok szerint történik:
(1) A hallgató szociális körülményei (jövedelmi viszonyok, testvérek száma, szülők foglalkoztatása) a kollégiumi ellátást indokolttá teszik.
(2) Az elbírálást megelőző félévben minimum jó tanulmányi eredménye volt, szakterületén vagy más tevékenységével kiemelkedő eredményeket ért el.
(3) Kollégiumi helyét nem fegyelmi okokból veszítette el.

4. §

A férőhely – a mindenkori kollégiumi térítési díj ellenében – egy tanítási évre (két szemeszter) vehető igénybe, és a férőhely a következő évben újra megpályázható.
Félévismétlés esetén a kollégiumi elhelyezés jogosultsága megszűnik.

5. §

A kollégiumi férőhelyre a jelentkezés pályázati formában történik. A pályázatot minden év augusztus 20-ig kell beküldeni a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Művelődési és Közoktatási Osztályára.

6. §

A pályázatokról ideiglenes bizottság dönt, és erről a pályázókat minden év augusztus 31-ig értesíti.
A bizottság férőhely-megüresedés esetén tanév közben is dönthet.

vissza az elejére


Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 
28/1998. (IX. 24.) sz. rendelettel módosított 29/1996. (X. 31.) sz. rendelete

A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN TANULÓ 
ZALAEGERSZEGI FIATALOKNAK ADHATÓ 
TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ ALAPÍTÁSÁRÓL

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990 évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. §

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata ösztöndíjat alapít olyan, a felsőoktatásban tanuló zalaegerszegi fiatalok számára, akik kiváló, vagy jó tanulmányi eredményeikkel kitűnnek társaik közül és így képesek a szakmai fejlődésüket segítő feladatok megteremtésére.

2. §

(1) Tanulmányi ösztöndíjban részesülhet az a zalaegerszegi állandó lakos, aki az ország bármely államilag elismert felsőfokú oktatási intézményének hallgatója, és a 30. életévét a pályázat benyújtásának időpontjáig még nem töltötte be.
Az ösztöndíj elnyerésének feltétele:
Az első diploma megszerzéséért a felsőoktatásban tanuló hallgató,
– aki az első évfolyamot sikeresen elvégezte és az utolsó félévben elért tanulmányi eredménye minimum 4,51.
Előnyt élvez, aki szakterületén kimagasló eredményt ért el, kutatómunkában vesz részt, tudományos publikációval rendelkezik, vagy tevékenysége más módon kiemelkedő.
(2) A pályázatok elbírálása a rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott szempontok alapján történik.

3. §

(1) Az ösztöndíjak fedezetét a Közgyűlés évente az ágazat költségvetésében külön rovaton állapítja meg. 
(2) Az ösztöndíj pályázati kiírást Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának Művelődési Bizottsága minden év július 10-ig közzéteszi.
(3) Tanulmányi ösztöndíjban nem részesíthető az a felsőoktatásban tanuló fiatal, akit Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata szociális ösztöndíjban részesít.
(4) A pályázatokat – a hozzá tartozó adatlappal és kérelemmel együtt – a hallgatók minden év szeptember 15-ig nyújthatják be Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala jegyzőjéhez. 
(5) A pályázatokat a Művelődési Bizottság bírálja el minden év október 15-ig és döntéséről a Közgyűlést tájékoztatja.
(6) Az ösztöndíj félévre (5 hónapra) szól, amely a feltételek további teljesülése esetén további 5 hónappal meghosszabbodik, folyósítása október hónapban kezdődik. A Polgármesteri Hivatal havonta utalja a tanulónak minden hónap 15-ig a megállapított összeget. A szeptember hónapra esedékes ösztöndíj összeget az október havi ösztöndíjjal együtt kell utalni.
(7) Az ösztöndíjat elnyert hallgató a vizsgaidőszakok eredményes befejezését a vizsgabizonyítvány bemutatásával, vagy a felsőfokú intézmény tanulmányi osztályának – a tanulmányi eredményt is kimutató igazolásával – a vizsgaidőszak befejezését követő 30 napon belül köteles igazolni a Polgármesteri Hivatalnál.
(8) Ösztöndíjra jogosulatlanná válik az a hallgató, aki év közben a tanulmányait megszakítja, vagy a félévét halasztja, a vizsgaidőszakát eredménytelenül fejezi be. A tanulmányait megszakító, elhalasztó, illetve eredménytelenül vizsgázott ösztöndíjban részesülő hallgató a tényt köteles Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala jegyzőjének bejelenteni, aki intézkedik az ösztöndíj folyósításának megszüntetéséről és a jogtalanul felvett ösztöndíj visszafizettetéséről.
A jegyző eltekinthet a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizetésétől akkor, ha az igénybevevő bizonyítja, hogy tanulmányainak megszakítása önhibáján kívüli okból történik.
(9) Az ösztöndíj mértéke minimum 5.000 Ft/hónap, a maximuma a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összege. Az ösztöndíj mértékének emelésére szükség esetén a Művelődési Bizottság tesz javaslatot.

vissza az elejére


FOGADÓÓRA EGY HÉTTEL KÉSŐBB

Panácz Antal önkormányzati képviselő értesíti választókerülete lakóit, hogy 2000. augusztus 7-én elmaradt fogadóórája helyett egy héttel később, augusztus 14-én (hétfőn) 17.00 órától 18.00 óráig várja az érdeklődőket a Landorhegyi Általános Iskolában.

vissza az elejére


KÖZÖS TÁBOROZÁS

Az áprilisban létrejött testvérvárosi kapcsolat első gyümölcse az a nemzetközi tábor, amelyet Karl Terhorst atya – a Testvérváros Egyesület elnöke – gondolt ki Creil, Marl és Zalaegerszeg fiataljainak.
A szervezésben, mely gondos, aprólékos, előrelátó munkát igényelt, részt vettek a városok képviselői, szülők és maguk a gyerekek is. Felmérve és megteremtve az anyagi forrásokat, arra törekedtek, hogy felkészítsék a fiatalokat – 14–18 éves fiúkat, lányokat – a soknyelvűség adta lehetőségek és a kulturális, gazdasági, erkölcsi különbségek tolerálására, és azoknak a várható és váratlan feladatoknak, eseményeknek kreatív megoldására, amelyek mint „vendéglátótól” elvárhatók és illők.
A város középiskoláiból verbuválódott kis csapat fontosnak tartotta, hogy szűkebb, illetve tágabb hazájukat úgy tudják bemutatni, képviselni, hogy a német és francia fiatalok érezzék szeretetüket, büszkeségüket szülőföldjük iránt.
A tábor a Tapolcai-medence szélén, a Szt. György-hegy lábánál fekvő kis faluban, Hegymagason volt, ezért elsősorban a környék természeti, turisztikai, történelmi látnivalóiból készítettek írásos anyagot három nyelven. Prospektusokat gyűjtöttek a nevezetességekről, Keszthely, Tapolca, Szigliget, a Tapolcai-medence látnivalóiról, sőt idegenvezetésre is készültek a budai vár bemutatására.
Megtervezték a tábor emblémáját, amelyet az ajándékul adott pólókra is rányomattak. A tábor zászlaja is az embléma felnagyított másolata lett.
Dalokat tanultak, gyűjtöttek, közösségépítő játékokkal készültek a tábortüzek színesítésére, a bemutatkozás alkalmaira.
Így az előkészületek során gyakran voltak együtt, ami segítette egymás megismerését, közösséggé formálódást.
Szükség volt erre, bár – nem számítva az érdeklődésbeli különbségeket – igazi vonzalmat a céltalan pihenés, a könnyed szórakozás jelentett a táborlakók többsége számára.

Gedeon Júlia 
szervező

vissza az elejére


Újra itt a közterület-felügyelet (III.)

A RENDELET ÉS HÁTTERE

A felügyelői szolgálat ellátása
19. §

(1) A felügyelő feladatkörében eljárva hivatalos személy.
(2) A felügyelő a feladatát járőrszolgálat vagy őrszolgálat keretében országosan egységes egyenruhában teljesíti. Szolgálat közben köteles egyenruhájára kitűzni az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt.
(3) A felügyelő az egyenruha bal felső karján a település címerét viseli.
(4) A felügyelő köztisztviselő, közszolgálati jogviszonyára – ha a Kftv. eltérően nem rendelkezik – a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Vegyes rendelkezések
20. §

(1) A közterület-felügyelői vizsga követelményrendszerének részletes szabályairól a 42/1999. (XI. 24.) BM-rendelet intézkedik.
(2) A közterület-felügyelői intézkedések végrehajtásának módját és eszközeit a 43/1999. (XI. 26.) BM-rendelet szabályozza.
(3) A helyszíni bírságolás részletes szabályairól a 10/2000. (II. 23.) BM-rendelet rendelkezik.
(4) A közterület-felügyelők egészségi, fizikai és pszichikai alkalmassági követelményeit a 78/1999. (XII. 29.) EüM-BM együttes rendelet szabályozza.
(5) A közterület-felügyelők egyenruha-ellátásáról, a felügyelői jelvényről és szolgálati igazolványról a 46/1999. (XII. 8.) BM-rendelet rendelkezik.

Értelmező és zárórendelkezések
21. §

(1) E rendelet alkalmazásában:
1. Közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, melyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.
2. Feltartóztatás: a felügyelőnek az a tevékenysége, amelynek során azt a személyt, aki a személyazonosságának igazolását megtagadja, vagy az igazolásra történő felszólításnak nem engedelmeskedik, továbbá, akitől felvilágosítást kér a felvilágosítás megadásának idejére, valamint a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt, illetőleg a feltartóztatott jármű vezetőjét az intézkedés idejére vagy a további intézkedés megtételéig a helyszín elhagyásában korlátozza, vagy a helyszín elhagyásában megakadályozza.
3. Kerékbilincs: a jármű kerekének külső rögzítésére szolgáló, a járművel történő elhajtás, illetve elvontatás megakadályozására alkalmas olyan műszaki eszköz, amelynek illetéktelen eltávolítása nem lehetséges, vagy aránytalan nehézséggel jár.
(2) E rendelet 2000. szeptember 1-jén lép hatályba.

(Vége)

vissza az elejére


Kezdő oldal

ZalaEgerszeG

Zala Média online